Yapay Zeka, Beyin Ameliyatlarında Kullanılabilecek mi? - Son Dakika
Sağlık
BBC

Yapay Zeka, Beyin Ameliyatlarında Kullanılabilecek mi?

Yapay Zeka, Beyin Ameliyatlarında Kullanılabilecek mi?

İngiltere'de yapılan çalışmalara göre, yapay zeka kullanarak daha güvenli ve etkili beyin ameliyatları yapılabilir. University College London'da stajyer cerrahlar, yeni yapay zeka teknolojisi ile kapalı beyin ameliyatlarını daha hassas bir şekilde gerçekleştirmeyi öğreniyor. Bu teknoloji, cerrahları beyindeki kritik yapılar hakkında uyararak ameliyatın daha başarılı olmasını sağlıyor. Yapay zeka teknolojisi, ülkenin sağlık sisteminde büyük bir değişim yaratabileceği düşünülüyor.

28.09.2023 07:04  Güncelleme: 07:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doktorlar için en riskli ameliyatlardan olan beyin ameliyatlarında yapay zekadan faydalanmak mümkün mü?

İngiltere'de bu ihtimal üzerine çalışılıyor ve önde gelen beyin cerrahlarından Hani Marcus'a göre bu sorunun cevabı "evet".

İki yıl içinde yapay zeka kullanarak daha güvenli ve etkili beyin ameliyatları yapılabileceği belirtiliyor.

University College London'da stajyer cerrahlar, kapalı beyin ameliyatlarını daha hassas bir şekilde yapabilmeyi öğrenmek için yeni yapay zeka teknolojisi ile çalışıyorlar.

Üniversitede geliştirilen yapay zeka teknolojisi, beynin merkezindeki küçük tümörleri ve kan damarları gibi kritik yapıları öne çıkararak, cerrahları uyarıyor.

İngiltere hükümeti bunun ülkenin sağlık sisteminde gerçekten büyük bir değişim yaratabileceğini söylüyor.

Beyin ameliyatları nokta atışı yapılması gereken, çok zorlu ameliyatlar. Bir milimetrelik bir hata bile hastanın anında hayatını kaybetmesine neden olabilir.

Özellikle beynin merkezindeki, bir üzüm tanesi büyüklüğündeki hipofiz bezi, hayati önemde. Burası vücudun tüm hormonlarını kontrol ediyor ve zarar görmesi körlüğe de neden olabiliyor.

Ulusal Nöroloji ve Beyin Cerrahisi Hastanesi'nden beyin cerrahı Hani Marcus "Eğer müdahaleniz çok ufak olursa, tümörün hepsini çıkaramama riskiniz var. Diğer yandan fazla müdahale ederseniz de beynin kritik yapılarına zarar verebilirsiniz" diyor.

Cerrahlara yardımcı olacak yapay zeka teknolojisi hipofiz bezini içeren 200'den fazla ameliyatın görüntülerini izledi ve 10 aylık bir sürede bir doktorun kazanmasının 10 yıl alacağı bilgiye sahip oldu.

Doktor Marcus "Benim gibi çok deneyimli cerrahlar bile, yapay zekanın yardımı ile işimizi daha iyi yapabiliriz" diyor.

Stajyer cerrah Dr Nicola Newell de bu teknolojiyi "çok faydalı" bulanlardan; "Eğitim için yaptığımız sahte ameliyatlarda bana çok yol gösterici oluyor, önümüzdeki adımları ve evreleri anlamama yardım ediyor" diyor.

İngiltere hükümeti, ülkenin sağlık sisteminde devrimsel değişiklikler yapmaları için 22 üniversiteye yaklaşık 13 milyon sterlin fon sağladı. University College London (UCL) da bu üniversitelerden biri.

Kaynak: BBC

Son Dakika Sağlık Yapay Zeka, Beyin Ameliyatlarında Kullanılabilecek mi? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

BBC

Advertisement