Futbolcuların kabusu haline gelen bel sorunu, sporcu sağlığının önemini bir kez daha spor gündemine taşıdı. Sinir, Omurilik ve Beyin Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Salih Aydın, bel sorunlarının yüzde 80 gibi büyük bir çoğunluğunun antrenman sırasında ya da sezon öncesi ve sezon arası kamp çalışmaları esnasında meydana gelebileceğini söyledi.
Galatasaraylı Milli futbolcu Hamit Altıntop'un bel fıtığı nedeniyle uzun bir süre sahalardan ayrı kalması ve Türkiye- Belarus maçı öncesi, Semih Kaya ile Mehmet Topal'ın bel ağrıları nedeniyle kadrodan çıkartılması, özellikle futbolcularda sporcu sağlığının önemini bir kez daha gündeme getirdi.
"ANTRENMANLARA DİKKAT"
Sinir, Omurilik ve Beyin Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Salih Aydın, anormal sırt eğriliği, kemikte problemler,aşırı aktivite, vücut yağ oranında fazlalık, yetersiz kondisyon, uygun olmayan spor malzemesi, teknik yetersizlik ve yanlış antrenman gibi faktörlerin bel sorunlarına yol açabileceğinin altını çizerek,"Profesyonel sporcularda ayrıca bel ağrılarına yol açan risk faktörlerin şunlardır: Daha önceden varlığından habersiz olunan anormal sırt eğriliği, kemikte problemler, aşırı aktivite, kas güçsüzlüğü, vücut yağ oranında fazlalık (ağırlık fazlalığı), fazla antrenman, yaş, yetersiz kondisyon, uygun olmayan spor malzemesi, teknik yetersizlik, tekrarlanan hareketler ve yanlış antrenman" dedi.
"ÖZEL YAŞAM TARZI FUTBOLCULARDA RİSKLİ BİR DURUM"
Yetersiz kondisyon, vücutta yapılan kıvrılma hareketleri, futbol harici özel yaşamdaki birtakım olumsuz faktörlerin özellikle futbolcularda genel olarak bel sorunlarında önemli bir etken olduğunu ifade eden Aydın, "Futbol diğer spor dallarından farklı olarak özellikle omurga ve bacaklara aşırı yük binmeyi gerektiren ve hakikaten korunulması zor bir spor dalıdır. Sürekli aktif kalmayı gerektirir. Problem erken tespit edildiğinde ise sadece ağrıyı gidermeye yönelik değil, çözüme yönelik tedavinin yapılması gerekir. Çünkü ileride önünü alamayacağımız ciddi sakatlıklara neden olabilir. Özellikle bu geçici ve etkin tedavi yapılmayan sporcular, erken dönemde futbola veda edebilir. Bu tedaviler istirahatten ameliyatlara kadar giden bir dönemi kapsar" şeklinde konuştu.
"BİR MAÇ FUTBOL HAYATINI BİTİREBİLİR"
Op. Dr. Salih Aydın, tedavinin temel olarak erken ve uzun dönem olmak üzere iki ayrı grupta ele alındığını belirterek, "Uzun dönem devam eden sorunların tehlikeli olabilir. Uzun dönem olgularda hareketleri düzeltmek için bel, karın ve bacaklara yönelik yoğun egzersiz programları uygulanmaktadır. Bel ağrılarından korunmada, spora özgü adaptasyonların yapılması, maç ve antrenman sırasında uygun postürün ve tekniğin sağlanması gerekir. Bele yük bindiren ani dönüşlerden, dizleri bükmeden öne eğilmek gibi hareketlerden olabildiğince kaçınılması gerekir. Ayrıca uygun ısınma ve antrenman programı ile olumsuz çevresel faktörlerin düzeltilmesi de önem taşımaktadır. Bu durum özellikle futbolcuya ihtiyaç olunan maçlarda belirirse, tedavi edilmeden yapılan maçlar futbol hayatını tamamen bitirebilir" ifadelerini kullandı.
"TEDAVİDE ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ"
Özellikle bel fıtığı olan futbolcuların Tam Endoskopik Disk Cerrahisi yöntemi ile profesyonel spor yaşamlarına dönebileceğinin altını çizen Aydın, "Erken yapılacak non invaziv dediğimiz bel ve etraf dokulara hasar vermeden yapılacak sonuç verici etkin yöntemler ile futbolcu öncelikle sosyal yaşama çok kısa sürede dönebileceği gibi, 4-6 hafta içinde de futbol sahalarında yine fırtına gibi esecektir" diye konuştu. - İSTANBUL
Son Dakika › Spor › Futbolcularda 'Bel' Krizi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?