Ioc, Yeni Başkanını Arjantin'de Seçecek - Son Dakika
Spor

Ioc, Yeni Başkanını Arjantin'de Seçecek

Ioc, Yeni Başkanını Arjantin\'de Seçecek

2020 Olimpiyatları'na evsahipliği yapacak kentin açıklanacağı 125. IOC oturumunun son gününde, 6 aday başkanlık için yarışacak Başkanlık yarışı Thomas Bach, Sergey Bubka, Richard Carrion, Ser Miang Ng, Denis Oswald ve Ching Kuo Wu arasında geçecek Eski Ukraynalı sırıkçı Bubka, en genç aday olarak öne çıkıyor

05.09.2013 11:31

ÜLKÜ PARLAKYILDIZ KARAKUŞ - Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) yeni başkanı, 2020 Olimpiyatları'na evsahipliği yapacak kentin açıklanacağı 125. IOC oturumunun son gününde seçilecek.

IOC'nin 10'uncu başkanı, 7-10 Eylül tarihlerinde Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te yapılacak IOC oturumunun son gününde belli olacak.

Altı adayın gireceği başkanlık seçiminde, Almanya Olimpiyat Komitesi Başkanı ve IOC Asbaşkanı Thomas Bach, açık hava ve salon sırıkla atlama erkekler dünya rekoru hala kırılamayan eski atlet ve 2008'den bu yana IOC üyesi olan Ukraynalı Sergei Bubka, Porto Riko ve Virgin Adaları'nda Banco Popular ismiyle faaliyet gösteren bankanın da bünyesinde bulunduğu Popular Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı ve IOC Mali Komisyon Başkanı Porto Rikolu Richard Carrion, Singapurlu IOC Asbaşkanı Ng Ser Miang, Uluslararası Kürek Federasyonu Başkanı İsviçreli Denis Oswald ve Uluslararası Boks Federasyonu Başkanı Tayvanlı Ching-Kuo Wu, IOC'nin yeni başkanı olmak için yarışacak.

Gizli oylama sonucunda göreve gelecek başkan, 8 yıllığına seçilmiş olacak. Başkanın görev süresi, bir kereliğine mahsus olmak üzere 4 yıl uzatılabiliyor.

Mevcut başkan Belçikalı Jacques Rogge, IOC'nin 2001 yılında Rusya'nın başkenti Moskova'da yapılan 112. oturumunda seçilmişti.

Başkan adayları, 3-4 Temmuz tarihlerinde İsviçre'nin Lozan kentinde yapılan IOC üyelerine yönelik "2020 Aday Şehirler Brifingi"yle aynı günlerde, IOC üyelerine programlarını sundu.

Öte yandan medyada yer alan bazı haberlerde, 6 aday arasındaki en güçlü adayın, Alman Bach olduğu iddia ediliyor. IOC'nin 7. başkanı Juan Antonio Samaranch'ın yetiştirdiği, 1976 Montreal Olimpiyatları'nda flörede altın madalya sahibi Bach'ın, IOC'de giderek güçlenen ve 435 milyon dolarlık "IOC Olimpik Dayanışma" fonunun yöneticisi ve Milli Olimpiyat Komiteleri Birliği (ANOC) Başkanı Kuveytli Şeyh Ahmed al-Sabah ile yakın ilişki içinde bulunduğu öne sürülüyor.

Bu arada 1894 yılında kurulan IOC'nin biri (ABD'li Avery Brundage) hariç 8 başkanı, Avrupa kıtasındandı.

Başkanlık adayları

Thomas Bach: Eskrimde eski olimpiyat şampiyonu 59 yaşındaki Alman Bach, 1991 yılında katıldığı IOC'de asbaşkanlık ve IOC Hukuk Komisyonu Başkanlığı görevlerinde bulunuyor. Bach, aynı zamanda Almanya Olimpik Sporlar Konfederasyonu (DOSB) Başkanlığını da yürütüyor.

Sergei Bubka:  Sırıkla atlamada 6 kez dünya şampiyonu olan ve 1988 Seul Olimpiyatları'nda altın madalya kazanan Ukraynalı Bubka'nın 6.14'lük dünya rekoru, 19 yıldır kırılamıyor. 49 yaş ile en genç aday olarak öne çıkan Bubka, 2008'den bu yana IOC üyeliğini, 2007 yılından beri de Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) Asbaşkanlığını yürütüyor.

Richard Carrion:  Banco Popular ismiyle faaliyet gösteren bankanın da bünyesinde bulunduğu Popular Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı 60 yaşındaki Porto Rikolu Carrion, 1990'dan bu yana üye olduğu IOC'de, 2002'den bu yana Mali Komisyon Başkanlığını yürütüyor. 2006'dan bu yana da denetim komisyonunda yer alan Porto Rikolu spor adamının, 2004-2012 yılları arasında da IOC İcra Kurulu üyeliği bulunuyor. Carrion, halen 70 olan IOC başkanlığı yaş sınırının yükseltilmesi için teklifte bulundu.

Ng Ser Miang: 1998'den bu yana IOC üyesi, 2009'dan bu yana da IOC asbaşkanı olan 64 yaşındaki Singapurlu Miang, 2005'den bu yana da icra kurulu üyeliğini yürütüyor. Yelken spor yapan Miang, Macaristan ve Norveç'te Singapur elçiliği görevlerinde bulundu. Miang, olimpiyatların maliyetini ve büyüklüğünü yeniden gözden geçirmek ve Gençlik Olimpiyatları programını güçlendirmek istiyor.

Denis Oswald: 66 yaşındaki İsviçreli eski kürekçi Oswald, 1968 Mexico City Olimpiyatları'nda bronz madalya kazandı. Mesleği avukatlık olan ve 1989 yılından bu yana Uluslararası Kürek Federasyonu (FISA) başkanlığını yürüten Oswald, 1991'den bu yana IOC üyesi. Oswald, olimpiyatlarda yer alan 28 spor dalının bazı disiplinlerinin, yeterince rekabetçi olmaması ve katılımın az olmasına bakılarak yeniden gözden geçirilebileceğini savunuyor.

Ching-Kuo Wu: 2006 yılından bu yana Dünya Amatör Boks Birliği (AIBA) başkanlığını yürüten 66 yaşındaki Tayvanlı spor adamının asıl mesleği mimarlık olsa da ülkesinde ve bölgesinde basketbol ve tekvando federasyonlarının başkanlığını yürüttü. Adaylar arasındaki en eski IOC üyesi olarak öne çıkan ve 2012'den bu yana IOC İcra Kurulu üyeliğini yürüten Ching-Kuo Wu, gençleri dopinge, kumara ve şikeye karşı eğitmek istiyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Ioc, Yeni Başkanını Arjantin'de Seçecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement