İşitme Engelli İçin İlk Kez Güreş Turnuvası Düzenlendi - Son Dakika
Spor

İşitme Engelli İçin İlk Kez Güreş Turnuvası Düzenlendi

İşitme Engelli İçin İlk Kez Güreş Turnuvası Düzenlendi

İşitme Engelliler 1.Uluslararası Güreş Turnuvası Ankara'da gerçekleştirildi.

02.03.2013 20:21

İşitme Engelliler 1. Uluslararası Güreş Turnuvası Ankara'da gerçekleştirildi. İlk kez düzenlenen turnuvaya İran, Ukrayna ve Türkiye'den toplam 70 güreşçi katıldı.

Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu tarafından ilk kez düzenlenen İşitme Engelliler 1. Uluslararası Güreş Turnuvası, bugün Yaşar Doğu Spor Salonu'nda gerçekleştirildi. İşitme engelli sporculara destek olmak için Avrupa ve dünya şampiyonu, olimpiyat ikincisi eski güreşçi Şeref Eroğlu, olimpiyat üçüncüsü milli güreşçi Mehmet Özalp, Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonu halterci Halil Mutlu, Milli tekvandocu Bahri Tanrıkulu, Eski milli futbolcu ve Kızılcahamamspor Başkanı Erkan Özbey, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Doğan Çağatay, İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Osman Arslan ile güreş camiasının önemli isimleri turnuvayı izledi.

5, 60, 66, 74, 84, 96 ve 120 kiloda düzenlenen turnuvada, grekoromen stilde Türkiye'den 22, Ukrayna'dan 9 ve İran'dan 7 sporcu mindere çıktı. Serbest stilde ise Türkiye'den 18, Ukrayna ve İran'dan 7'şer güreşçi madalya mücadele etti. Serbest ve Grekoromen stilde gerçekleştirilen turnuvaya İran, Ukrayna ve Türkiye'den toplam 70 işitme engelli güreşçi katıldı. Zaman zaman gergin anların yaşandığı müsabakalarda sportmenlik ön plandaydı.

SERBESTTE TAKIM HALİNDE BİRİNCİ OLDUK

Serbest stilde Türkiye 4 altın madalya ile takım halinde birinci oldu. İran'ın ikinci olduğu turnuvada Ukrayna ise üçüncü oldu. Serbest stilde, 60 kiloda Onur Sarı, 84 kiloda Oğuz Dönder, 74 kiloda Nazım Kara ve 120 kiloda Mustafa Dede altın madalyanın sahibi oldu. 65 puanla takım halinde birinci olan Türkiye 4 altın, 3 gümüş ile 6 bronz madalya elde etti.

GREKOROMENDE 3 ALTIN

Grekoromen stilde ise 38 sporcu ile mücadele eden Türkiye 3 altın, 3 gümüş 7 bronz madalya elde etti.

60 kiloda Şenol Aydın, 74 kiloda Oğuzhan Şimşek ile 120 kiloda İlhan Çıtak altın madalya kazandı. 55 kiloda Cihan Yaman ve Fatih Özyurt bronz, 60 kiloda Önder Taylan ve Cemil Kurbi bronz, 74 Onur Özcan Gümüş, 88 kiloda Oğuzhan Şimşek gümüş, Seyfullah Karadeniz bronz, 96 kiloda Sefa Kurt ve Muhammet Şimşek bronz, 120 kiloda ise Mahmut Uysal gümüş madalya aldı. Grekoromen'de İran takım halinde birinci olurken, Türkiye ikinci, Ukrayna ise üçüncü oldu.

"NEREDE OLURSAN OLAYIM, KALBİM GÜREŞLE ATIYOR"

Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu Güreş Koordinatörü Şeref Eroğlu yaptığı açıklamada, "İşitme engelli kardeşlerimiz pozitif ayrımcılığa tabi insanlar. Bana 'yardımcı olur musunuz' denildiğinde hiç düşünmedim. Ben güreş sevdalısı bir adamım, nerede olursam olayım, kalbim güreşle atıyor" dedi. Her yıl İşitme Engelliler Avrupa Şampiyonası düzenlendiğini, 1 yıl dünya şampiyonası, 1 yıl ise olimpiyatların yapıldığını belirten Eroğlu, 2013 yılı 26 Temmuz-4 Haziran tarihleri arasında Bulgaristan'da işitme engelliler olimpiyatları yapılacağını kaydetti.

"BİZLER DE BİRER ENGELLİ ADAYIYIZ"

İşitme engelli sporculara bugüne kadar kendi aralarında yarışma şansı verilmediğini vurgulayan Eroğlu, şunları söyledi: "Bunun öncülüğünü yapalım diye 5-6 ülkeye ben yazı yazdım. İran ve Ukrayna bu turnuvaya katıldı, keşke Rusya ile Bulgaristan'da Ankara'ya gelseydi. Ama önemli olan bir yerden başlamaktı. Biz bir yerden başladık. 2013 yılında İşitme Engelliler 1. Uluslarası Güreş Turnuvası oldu. İlerleyen yıllarda bu turnuvayı sürdüreceğiz. Biz bu arkadaşlarımızı karanlık odalardan, içimizdeki insanlar olarak, toplum içinde yaşatma derdindeyiz. Her şeyleri tamam, sadece duymuyorlar. Ama unutmamız gerekiyor; hepimiz birer işitme engelli adayıyız. Yarın ne olacağımız meçhul."

"2017 YILINDA DEFOLİMPİK OYUNLARI TÜRKİYE'DE DÜZENLENECEK"

2012 Londra Olimpiyatları'nda paralimpiklerde yarışan sporcuların 10, diğerlerinin ise 5 madalya elde ettiğini hatırlatan Eroğlu, "Yani 'engelli' denen insanlar Türkiye'nin bayrağını daha fazla dalgalandırdı" dedi. Eroğlu, 2017 yılında Defolimpik oyunlarının Türkiye'de düzenleneceğini bildirerek, "Biz bu organizasyonun parasını federasyon olarak yatırdık ve resmi olarak talip olduk" diye konuştu.

Öte yandan ilk düzenlenen turnuvanın rövanşı niteliğini taşıyan ikincisi ise 15 Nisan'da İran'da yapılacak. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Spor İşitme Engelli İçin İlk Kez Güreş Turnuvası Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement