Protestolardan Kahramanlığa! - Son Dakika
Spor

Protestolardan Kahramanlığa!

Protestolardan Kahramanlığa!

Spor Toto Süper Lig'de 2010-11 sezonunu 82 puanla şampiyon olarak tamamlayan Fenerbahçe'nin teknik direktörü Aykut Kocaman, zafere giden bu yolda zor ve kritik dönemeçlerden geçti.

31.05.2011 16:00

Spor Toto Süper Lig'de 2010-11 sezonunu 82 puanla şampiyon olarak tamamlayan Fenerbahçe'nin teknik direktörü Aykut Kocaman, zafere giden bu yolda zor ve kritik dönemeçlerden geçti. Avrupa Kupaları'na erken vedayla başlayan kriz, Türkiye Kupası'ndan Yeni Malatya'ya yenilerek elenmenin ve ligde de zirvenin 9 puan gerisinde kalmanın ardından doruk noktasına ulaştı.

Peki bugünlerde "Kocaman umutlarımızın sahibisin" sloganıyla teknik direktörlerine sahip çıkan Fenerbahçe taraftarı, şampiyonluk gelmeden önce ne demişti? Takımını sırtlayıp şampiyonluğa götüren Alex için spor yazarları zamanında neler söylemişti? En zor gününde Aykut Kocaman ve Fenerbahçe başkanı Aziz Yıldırım'a ne kadar sahip çıkıldı? Türkiye'de 5 önemli branşın 4'ünde şampiyon olan ve Erkek Basketbol takımının da şampiyon olmaya çok yakın olduğu şu günlerde Aziz Yıldırım tüm camia tarafından el üzerinde tutuluyor. Peki bundan 5 ay önce de öyle miydi?

İşte burada durmak ve geçmişe kısa bir yolculuk yapmak gerekiyor...

"KOCAMAN-YÖNETİM İSTİFA!"

Spor Toto Süper Lig 2010-11 sezonuna şampiyonluk parolasıyla başlayan Fenerbahçe'de işler daha sezon başlamadan önce karışmaya başlamıştı. Hazırlık maçlarında takımın kötü oyunu ve isteksizliğinden yakınan sarı-lacivertli taraftarlar alınan sonuçlar sonrası teknik direktör Aykut Kocaman'a ilk tepkilerini vermeye başlamıştı.

Sarı-lacivertli ekibin sezon öncesi Belçika'da katıldığı Etl-Dom Turnuvası'nda Köln'e 5-2, AZ Alkmaar'a da 2-0 yenilmesinden çok sahada sergilenen futbol hiç de iç açıcı gözükmüyordu.

Şampiyonlar Ligi'nde ise gruplara yükselme mücadelesi veren Fenerbahçe, ilk maçta 2-2 berabere kaldığı Young Boys ile Kadıköy Şükrü Saracoğlu Stadı'nda karşı karşıya geliyordu. ve mücadele 1-0 Young Boys'un galibiyeti ile bitiyor, bu sonucun ardından Fenerbahçe taraftarları takımlarını ıslıkla protesto ederek yönetimi de istifaya çağırıyorlardı. Stadı boşaltan taraftar dışarda da protestolarını sürdürünce polis müdahale ediyor ve olayların büyümesini engelliyordu.

UEFA'da yoluna devam etmek isteyen Fenerbahçe, bu kez PAOK engelini aşamadan daha play-off'larda Avrupa'ya veda etti. Daha ligin başında Avrupa'dan elenen Fenerbahçe'de taraftar tüm okları "tecrübesiz" diyerek Aykut Kocaman'a yöneltmiş durumdaydı.

Ardından ligin ilk yarısı sona erdiğinde Fenerbahçe zirveden 9 puan geride kalmış, Avrupa'dan elenmiş ve uzun yıllardır alamadığı Türkiye Kupası'ndan da elenmek üzereydi.

JANDARMA TARAFTARA ENGEL OLDU!

Ve bardağı taşıran son damla kupada Yeni Malatyaspor yenilgisi ile gruplardan çıkamamak oldu. Bu maçın ardından sarı-lacivertli taraftarların çok büyük bir kesimi Aykut Kocaman ve Aziz Yıldırım'ın istifasını istedi.

Fenerbahçe yıllardır hasretini çektiği Türkiye Kupası'nda gruplarda sonuncu olmuştu. Özellikle Yeni Malatyaspor'a yenildikten 3 gün sonra Samsunspor ile yapılan hazırlık maçında taraftarların maç boyunca protestosuna uğrayan Kocaman istifanın eşiğinden dönmüştü. Mücadeleyi izleyen sarı-lacivertli taraftarlar karşılaşma boyunca Kocaman'ı istifaya davet edip oyuncuları protesto etmiş, sonrasında olayların çıkmasına engel olmak için Jandarma tarafından güvenlik çemberine alınmıştı.

Fenerbahçeli taraftarlarının internetteki en önemli buluşma noktalarından birisi olan Antu. com'un Kocaman için yayınladığı görsel uzun süre hafızalardan silinmemişti.

Ancak Fenerbahçeli futbolcuların ve camianın kenetlenmesi sonucunda ikinci yarıyla beraber başlayan galibiyet serisi sonucu tüm bu kötü anılar unutulup sezon sonunda mutlu sona ulaşıldı.

PEKİ ALEX İÇİN NE DEMİŞLERDİ?

Fenerbahçe'nin bu sezon en etkili silahlarından birisi olan kaptan Alex de Souza, ligin ilk yarısı bittiğinde tüm okların hedefiydi. Daha sezon başında teknik direktör Aykut Kocaman'ın bile kadroda düşünmediği ve "Alex'in olduğu son 5 sezonda 1 şampiyonluğumuz var" diyerek hocasının eleştirilerine maruz kalan Alex, tüm bu eleştirilere kulak tıkadı ve takımının başarısı için tüm gücünü harcadı.

Ancak Brezilyalı yıldız için kamuoyunda ve bizzat teknik direktörü Aykut Kocaman tarafından uygulanan bu eleştiri bombardımanı, Alex'in Fenerbahçe'den ayrılmasına neden olacaktı. Kendisine yapılan acımasızca eleştirilerin ardından ayrılmayı düşündüğünü defalarca dile getiren Alex, eşinin ısrarı ve Fenerbahçe sevgisi nedeniyle sözleşmesini uzattığını söylemişti.

Türkiye'ye geldiği 2004 senesinden beri birçok konuda eleştirilen Alex de Souza, özellikle bu sezon sergilediği performansla cevabını sahada vermeyi bildi. İşte o eleştirilerden bazıları...

"Kalecinin bile oyunun bir parçası olması bir zorunlulukken, artık sarkık libero kaleciyken Alex ve onun yolundan giden oyuncular büyük bir takımın temel direği olamaz. Kusura bakmayın. " (Mehmet Demirkol/ 4 Nisan 2006)

***

"Alex, ülkesi dışında, 'sadece' Türkiye'de 'Alex'tir'; Edirne sınırından çıkınca, 'dünyada yüzlerce benzeri ve meziyetleri olan 'Alex' adlı her hangi bir 'Brezilyalı' iyi futbolcu' olur; o kadar!. . " (Öcal Uluç/ 26 Eylül 2008)

***

"Alex takım içindeki Brezilyalıların elebaşıdır. Büyük maçlarda oynuyor ancak küçük maçlarda yatıyor" (Ahmet Çakar/ 2 Mart 2009)

***

"Türkiye'de futbolun çok zor olduğunu senelerdir duymaktayım. Oynanan futbolun sert olduğunu söylüyorlar. Bunlara katılmam mümkün değil. Peki bu kafalara şunu sormak isterim. 6. 5 yıldır yürüyen bir Alex, zor denilen bu futbol içinde yürüyerek nasıl yıldız olup manşetlerden inmiyor.

Sonra çıkıp mücadeleci, tempolu ve hızlı oyundan bahsediyorlar. Türk futbolu adına, Alex yetmiyormuş gibi bir de Guti'yi eklediler. 2 yıl daha Alex'e katlanacak Türk futbolu! Hayırlı olsun. " (Gökmen Özdenak/ 2 Şubat 2011)

***

"Fenerbahçe'nin en büyük eksikliği oyun kurucusu yok. Alex oyun kurucu değil. Alex de gitsin umrumda değil. Alex oynamayan bir takıma lazım. Çünkü futbol oynamadığın zaman duran topların önem kazanıyor. " (Hıncal Uluç/ 29 Temmuz 2008)

VARAN 1- OTORİTELER NE DEMİŞTİ?

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Spor Protestolardan Kahramanlığa! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement