UEFA gelecek sezondan itibaren deplasman golü kuralını kaldırdığını açıkladı - Son Dakika
Spor
BBC

UEFA gelecek sezondan itibaren deplasman golü kuralını kaldırdığını açıkladı

UEFA gelecek sezondan itibaren deplasman golü kuralını kaldırdığını açıkladı

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), gelecek sezondan itibaren tüm UEFA kulüp organizasyonlarında deplasman golü kuralını kaldırdığını duyurdu.

24.06.2021 17:19  Güncelleme: 09:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), gelecek sezondan itibaren tüm UEFA kulüp organizasyonlarında deplasman golü kuralını kaldırdığını duyurdu.

1965 yılında yürürlüğe sokulan deplasman golü kuralı, iki takım arasında, çift maçlı eleme sistemiyle oynanan turlarda, eşit sayıda gol atılması durumunda eşitliği bozmak adına kullanılıyordu.

Bu kurala göre iki maç toplamında sonuçlar eşitse, yani iki takım da birer kez galip gelmiş ya da iki maç da beraber bitmişse, deplasmanda daha fazla gol atan takım turu geçen taraf oluyordu.

Eğer deplasmanda atılan gol sayısı da eşitse, ikinci maçta uzatmalar oynanıyor; eşitlik hala bozulmamışsa da seri penaltı atışlarına gidiliyordu.

'Ev sahibi takımlar hücum etmekten çekiniyor'

UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, kuralın kaldırılması hakkında uzun zamandır tartışmaların olduğunu söyleyerek kuralı kaldırmadaki gerekçelerini, "Kural asıl amacına ters düşüyor. Çünkü artık ev sahibi takımları, özellikle ilk maçlarında rakiplerine avantaj sağlayacak golü yemelerinden korkarak hücum etmekten çekiniyor" diye açıkladı.

Ceferin, özellikle uzatma dakikalarında deplasman takımlarının bir gol attığında ev sahibi takımları iki golle cevap vermeye zorlamanın adaletsiz olduğuna yönelik eleştirilerin olduğunu dile getirdi.

Kaldırılan kuralla birlikte bu kez, deplasmanda atılan gol sayısına bakılmaksızın iki maç toplamında elde edilen sonuçlar eşitse, yani iki takım da birer kez galip gelmiş ya da iki maç da beraber bitmişse doğrudan uzatma devrelerine gidilecek.

İki devre halinde 15'er dakika oynanacak uzatmalarda da eşitlik bozulmazsa seri penaltı atışlarına giderek galip aranacak.

'Ev sahibi olmanın avantajı kalmadı'

UEFA söz konusu kuralın ikiden fazla takımın mücadele ettiği grup müsabakalarından da kaldırıldığını açıkladı.

Birliğin açıkladığı istatistiklere göre, 1970'lerin ortalarından bugüne kadar oynanan maçlarda ev sahibi takımlar ile deplasman takımlarının elde ettiği galibiyeti sayısı arasındaki farkın deplasman takımları lehine düştüğünü gösteriyor.

Yine benzer bir düşüş, erkekler müsabakalarında ev sahibi takımlar ile deplasman takımları arasındaki atılan maç başı gol sayısı arasında da yaşanıyor.

UEFA Başkanı Ceferin yaptığı açıklamada, "Bugünlerde ev sahibi olmanın avantajının artık eskisi kadar önemli olmadığını söylemek doğrudur" dedi.

Spor medyası ne dedi?

Deplasman golü kuralının kaldırılması, spor medyası tarafından da hem olumlu hem de olumsuz olarak değerlendirildi.

Spor yazarı Uğur Vardan kararı "manasız" olarak yorumladı.

Futbol kurallarının mümkün olduğunca aynı şekilde kalması gerektiğini savunan spor yazarı Mert Aydın, Twitter'da yaptığı paylaşımında "Ben eski kafalı adamım. Deplasman golü kalkınca sevinenler neye sevindiler anlamadım" diye yazdı.

Spor yazarı Ali Murat Hamarat ise, "Futbolun kendisine özgü kurallarından biriydi" diyerek kuralın kaldırılmasına ilişkin üzüntüsünü dile getirdi.

Spor gazetecisi Hüseyin Özkök ise Twitter'da yaptığı paylaşımda kararı olumlu bulduğunu söyledi. 2 yıl önce attığı tweet'leri yeniden paylaşan Özkök, "UEFA, aradan geçen 2 yıldan fazla süre sonunda ne zamandır beklediğim değişikliği yaptı. Doğrusu artık buydu bana göre" dedi.

Kaynak: BBC

Son Dakika Spor UEFA gelecek sezondan itibaren deplasman golü kuralını kaldırdığını açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Söke Basket ve Kuşadası Academy, finalde karşı karşıya geldi
    17:08 Söke Basket ve Kuşadası Academy, finalde karşı karşıya geldi

    Söke Basket Spor Kulübü (SBK) ve Kuşadası Academy Spor Kulübü (KASK), gruplarındaki 7 maçını da yenilgisiz tamamlayarak finalde karşı karşıya geldi. Final maçında sporcular, velilere anlamlı bir mesaj vermek için pankart açtı. Kulüplerin antrenörleri ise çocukların kötü alışkanlıklardan kurtulması ve saygı değerlerini öğrenmelerinin önemini vurguladı. Her iki kulübün kurucu antrenörü ise velilere teşekkür etti ve çocukların gelişimi için çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

  • Trendyol Süper Lig'in 33. haftasının fikstürü açıklandı
    17:06 Trendyol Süper Lig'in 33. haftasının fikstürü açıklandı

    Türkiye Futbol Federasyonu, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasının maç programını duyurdu. Beşiktaş - MKE Ankaragücü, İstanbulspor - Fatih Karagümrük, Konyaspor - Corendon Alanyaspor gibi maçlar bu hafta oynanacak.

  • Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası Antalya'da başlıyor
    17:03 Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası Antalya'da başlıyor

    Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası, 27 ülkeden 108 sporcunun katılımıyla Antalya'da başlıyor. Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, organizasyonun Türkiye'de 7'nci, Antalya'da ise ilk kez düzenlendiğini belirtti. Vestel'in sponsorluğunda gerçekleştirilen organizasyonun Türk cimnastiğine büyük güç katacağı ifade edildi. Organizasyonun son günü 31 Mart'ta yapılacak.

  • Ahlatcı Çorum FK, Ankara Keçiörengücü maçına en iyi oyunlarını ortaya koymak için çıkacak
    17:00 Ahlatcı Çorum FK, Ankara Keçiörengücü maçına en iyi oyunlarını ortaya koymak için çıkacak

    Ahlatcı Çorum FK'nin teknik direktörü Serkan Özbalta, Ankara Keçiörengücü maçında en iyi oyunlarını sergilemek için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Özbalta, takımının play-off hattında merkezi bir konuma geldiğini ancak henüz bir şeyin garantilenmediğini vurguladı. Mücadeleci ve inatçı bir şekilde oynayacaklarını ifade eden Özbalta, taraftarların desteğiyle istedikleri sonucu almayı hedeflediklerini söyledi.

  • Trendyol Süper Lig'de 33. Haftanın Programı Açıklandı
    16:57 Trendyol Süper Lig'de 33. Haftanın Programı Açıklandı

    Türkiye Futbol Federasyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasının programı belirlendi. Programda yer alan maçlar şu şekildedir: Beşiktaş-MKE Ankaragücü, İstanbulspor-VavaCars Fatih Karagümrük, Tümosan Konyaspor-Corendon Alanyaspor, Yılport Samsunspor-Yukatel Adana Demirspor, Mondihome Kayserispor-Trabzonspor, RAMS Başakşehir-Çaykur Rizespor, Bitexen Antalyaspor-Atakaş Hatayspor, Gaziantep FK-Kasımpaşa, Galatasaray-Siltaş Yapı Pendikspor ve EMS Yapı Sivasspor-Fenerbahçe.

  • Niğde Belediyespor Yönetimi TFF Kararlarını Eleştirdi
    16:46 Niğde Belediyespor Yönetimi TFF Kararlarını Eleştirdi

    Niğde Belediyespor yönetimi, seyircisiz maç cezasının haksız olduğunu belirterek TFF'yi eleştirdi. Başkan Atilla Tasalı, rakipleri Akşehirspor'a verilen 3 puanın masa başında verildiğini söyledi. Futbol Şube Direktörü İdris Gündoğan ise bir lobi olduğunu iddia ederek yetkilileri göreve davet etti.

  • Federasyon oruç tutma yasağı koydu! Yıldız futbolcu, milli takım kampından ayrıldı
    16:20 Federasyon oruç tutma yasağı koydu! Yıldız futbolcu, milli takım kampından ayrıldı

    Fransa Futbol Federasyonu'nun Ramazan ayında antrenman yapan futbolcuların oruç tutmalarını yasaklayan yeni düzenlemesi nedeniyle Mahamadou Diawara, milli takım kampından ayrıldı. Olimpik Lyon futbolcusunun yerine Nantes'tan Dehmaine Tabibou Assoumani çağrıldı.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sporcuları Ümitler Kuraş Türkiye Şampiyonasında Başarı Elde Etti
    16:03 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sporcuları Ümitler Kuraş Türkiye Şampiyonasında Başarı Elde Etti

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi sporcuları, Karaman'da düzenlenen Ümitler Kuraş Türkiye Şampiyonasında önemli dereceler elde etti. 55 kilogram Bilal Göktekin birinci, 55 kilogram Muhammed Tuncay ikinci, 52 kilogram Hilal Göktekin ikinci, 70 kilogram Nisanur Süren üçüncü, 52 kilogram Fatmanur Teker beşinci ve 70 kilogram kategorisinde mücadele eden Elif Çelik ise beşinci oldu. Sporcular, 1 altın, 2 gümüş ve 1 bronz madalyayı Diyarbakır'a getirdi. Ayrıca, 6 Kuraş sporcusu İstanbul'da düzenlenecek olan Kuraş Dünya ve Avrupa şampiyonasına katılmaya hak kazandı.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sporcuları Ümitler Kuraş Türkiye Şampiyonasında Derece Elde Etti
    16:00 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sporcuları Ümitler Kuraş Türkiye Şampiyonasında Derece Elde Etti

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi sporcuları, Karaman'da düzenlenen Ümitler Kuraş Türkiye Şampiyonası'nda önemli dereceler elde etti. Sporcular, 1 altın, 2 gümüş ve 1 bronz madalyayı Diyarbakır'a getirdi.

BBC

Advertisement