Motorola'nın aksesuar sayfasında sessiz bir şekilde ortaya çıkan Motorola Turbo Charger, telefon şarjı konusunda oldukça önemli bir gelişme olabilir gibi duruyor. Qualcomm'un hızlı şarj teknolojisi Qualcomm Quick Charge 2.0'yi kullanan bu yeni cihaz ile, 8 saat pil ömrüne dönüşen 15 dakikalık bir şarj mümkün oluyor.
Sistemin nasıl çalıştığına gelinirse, kesin bir bilgi bulunmuyor. Ancak bu konuda bazı ipuçları bulunmakta. Örneğin, Motorola'nın şarj cihazı 15 wattlık bir çıkışa sahip. Bu yüzden de cihazın 3.0 amper ve standart 5.0 volta sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu değerler de bilgisayara bağlı standart bir şarj cihazının 6 katı ve duvara bağlı bir iPad şarjından da %33 daha yüksek bir çıkışa denk geliyor. Normal olarak bunun anlamı da çok daha kısa bir şarj süresi oluyor.
Ancak, şarj işleminin telefon tarafından çekilen enerji ile yapılması nedeniyle şarj cihazının daha fazla enerji göndermeye çalışması fazla bir işe yaramıyor. Yani burada bahsedilen konu, basit bir amper artışı değil. Bu ekstra enerji aktarımı, normalde cihazın aşırı ısınmasına sebep olarak sorunlar çıkartacaktır. Bu yüzden de daha yüksek olasılığa sahip değerler yaklaşık 1.6 amper ile 9 volt veya 2 amper ile 7.5 volttur. Ancak burada da asıl sorun yine cihazın aşırı ısınması oluyor. Bu noktada da Qualcomm'un kendi şarj cihazı 2 amper ve 9 volt ile Qualcomm Quick Charge 2.0'ın örnek alındığını söylemek mümkün olabilir.
Cihazın işini yaptığı söylenebilir. Ama Motorola'nın şu ana kadar verdiği detaylar bazı soru işaretleri doğuruyor. Örneğin, söylendiğine göre bataryanın "büyük ölçüde tükenmiş" olması gerekiyor. Buradan da şarj işleminin, pil doldukça yavaşladığını anlayabiliyoruz. Başka bir deyiş ile bir akıllı telefonun bataryasının bitmiş veya bitmeye çok yakın olması gerekiyor ki cihaz hızlı bir şarj işlemi gerçekleştirebilsin.
Bir başka detay ise, "15 dakikada 8 saat" iddiasının yaklaşık olması ve "kullanım süresi ile bekleme süresini" içeriyor olması. Bunun anlamı da bir kullanıcının bu şarj işleminden çok daha kısa bir kullanım süresi elde edeceği. Ayrıca, gerçek batarya performansının 3G veya 4G, batarya yaşı ve push bildirimleri gibi çeşitli ayarlara göre değişebileceği de bildirilmiş durumda.
Eğer bu cihaza genel olarak bakmak gerekirse, şarj teknolojisinde yeni bir adım olduğunu kabul edebiliriz. Eğer şarjınız bitmişse ve işe veya derse geç kalıyorsanız, bu teknoloji oldukça işinize yarayacaktır. Ancak tipik bir akıllı telefon kullanıcısı, zorunda kalmadıkça telefonunun şarjının o kadar azalmasına izin vermiyor. Ancak durum ne olursa olsun, ürünün fiyatı, sunduğu küçük lüks için kabul edilebilir gibi gözüküyor.
Bu ürünün desteklediği cihazlar ise, HTC One M8, Galaxy Note 4, Galaxy S5, Sony Xperia Z2 ve Z3 ile beraber tabii ki Moto X'i içeren daha yeni Snapdragon 400/600/800 çiplerini kullanan akıllı telefon ve tabletlerden oluşuyor...
Son Dakika › Teknoloji › 15 Dakikada 8 Saatlik Şarj! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?