Bir Ton Demir, Bir İphone Etmemektedir" - Son Dakika
Teknoloji

Bir Ton Demir, Bir İphone Etmemektedir"

Bir Ton Demir, Bir İphone Etmemektedir"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: "Bugün bir ton demir, bir iPhone etmemektedir.

30.03.2015 10:47
-

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bir ton demirin bir iPhone etmediğini, bu tablonun Ar-Ge, inovasyon ve katma değeri yüksek ürünler alanında gelişmek gerektiğini gösterdiğini belirterek, "Bu amaçla ilk adımımızı attık. TÜBİTAK Başkanlığımız yerli cep telefonu geliştirilmesi amacıyla çağrıya çıktı. Bu çağrıyla destek verdiğimiz özel sektör firmaları tarafından tüm alt bileşenleri yerli olan akıllı telefon geliştirilmesi çalışmasına başladık" dedi.


Elektrik-Elektronik Sektörü Çalıştayı'nın ardından soruları yanıtlayan Işık, gemi, uzay, motorlu araç, makine, sağlık ve kimya sektörleriyle yakından ilgili olan, bu sektörlere girdi sağlayan ve yeni teknolojilerle de diğer sektörlerin gelişmesine katkı sunan elektrik ve elektronik sektörünün daha fazla gelişmesini arzuladıklarını söyledi. Işık, amaçlarının elektrik-elektronik sektörünün 2014 yılında gerçekleştirdiği 24,6 milyar dolar ithalata karşılık, 13,4 milyar dolar düzeyindeki ihracat rakamını geliştirerek dış ticaretteki açığı azaltmak olduğunu vurgulayarak, aynı zamanda yerli üretim ve rekabet gücünü geliştirmek istediklerini aktardı.


Üretimin tasarım, Ar-Ge ve inovasyona dayalı olması ve bilgi teknolojilerine girdi sağlaması dolayısıyla ekonominin en önemli sektörlerden biri olduğunu kaydeden Işık, "Öte yandan sektörün 2023'te 34 trilyona ulaşması öngörülen dünya ticaret hacminin yüzde 21'ini oluşturması bekleniyor. Bu çok ciddi bir rakam. Hazırlıklarımızı eksiksiz ve vakit kaybetmeksizin tamamlamalıyız" diye konuştu.


- "Elektrik ve elektronik patent başvuruları, 2014 yılında 876'ya ulaştı"


Işık, Türkiye'nin elektrik-elektronik sektörü ürünlerini 205 ülkeye ihraç ettiği bilgisini vererek, şunları ifade etti: "2014 yılında, 2013 yılına göre ihracatta yüzde 3,8 artış gösterdik. Burada bizleri sevindiren en önemli nokta ise Ar-Ge harcamalarının toplam ciroya oranının yüksekliğidir. Sektörde bu oran yüzde 2'lerdeyken, ülke genelinde ise yüzde 0,8 civarındadır. Sektörde dikkati çeken bir başka unsur ise sektörün patent sistemine duyarlılığı ve patent başvurularındaki artıştır. 1995 ve 2014 yılları arasında 4 bin 317 ile toplam patent başvuru sayısının yüzde 13'ünü oluşturan elektrik ve elektronik patent başvuruları, 2014 yılında 876'yla toplam patent başvuru sayısının yüzde 19'una ulaştı. Öte yandan 2014 yılında ülkemizde elektrik-elektronik alanında yapılan 725 yabancı patent başvurusu toplam yabancı başvurularının yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor."


Katma değeri yüksek ürünleri artırmak, yenilikçi üretimi yaygınlaştırmak, Ar-Ge ve yenilikçi üretim ekosistemini geliştirmek ve böylece 2023 yılında yüzde 15 yüksek teknolojili ürün ihracat oranını yakalamak istediklerini dile getiren Işık, bunun için de üretim ekosistemi ve altyapının yanı sıra yüksek teknolojili ürün üretimine büyük önem verdiklerini ve politikalar geliştirdiklerini söyledi. Bakan Işık, halen elektrikli teçhizat sektöründe 5 dolarlarda olan ihracat kilogram fiyatını, gelişmiş ülkelerdeki gibi 30-40 dolarlar seviyesine çıkarmak istediklerini de vurguladı.


- "Bir ton demir bir iPhone etmemekte"


Işık, yerli üretimin teşvik edilmesine yönelik çalışmalarına ilişkin bir soruya, şöyle yanıt verdi: "Bugün bir ton demir, bir iPhone etmemektedir. Bu tablo bizim Ar-Ge, inovasyon ve katma değeri yüksek ürünler alanında gelişmemiz gerektiğine dair işarettir. Bu amaçla ilk adımımızı attık. TÜBİTAK Başkanlığımız yerli cep telefonu geliştirilmesi amacıyla çağrıya çıktı. Bu çağrıyla destek verdiğimiz özel sektör firmaları tarafından tüm alt bileşenleri yerli olan akıllı telefon geliştirilmesi çalışmasına başladık."


Bir diğer önemli çalışmalarının ise tüm bileşenleriyle tamamen milli imkanlarla üretilecek ilk yerli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'nın hayata geçirilmesi olduğunu kaydeden Işık, "Uydumuz hem ticari hem askeri amaçlı görevler üstlenecektir. Ülkemize büyük bir teknolojik yetenek kazandıracağına inanıyoruz. Ayrıca TÜBİTAK BİLGEM olarak elektrik-elektronikle ilgili mobil iletişim, mikro-nano elektronik sistemler, radar teknolojileri gibi alanlarda da çalışmalar yürütüyoruz" diye konuştu.


Kaynak: AA



Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Bir Ton Demir, Bir İphone Etmemektedir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement