Deney, Gerçek Oluyor! - Son Dakika
Teknoloji

Deney, Gerçek Oluyor!

Deney, Gerçek Oluyor!

Kendi kendine öğrenen bilgisayarlara yakın mıyız? Cevabı NVIDIA'nın dev etkinliğinde ortaya çıkıyor!

26.03.2014 19:00

Grafik devi NVIDIA tarafından düzenlenen GPU Teknoloji Konferansı (GTC), ABD'nin California eyaletindeki San Jose şehrinde gerçekleşiyor. 4 gün sürecek etkinliği CHIP Online, PCnet ve nexxt adına PCnet Yazı İşleri Müdürü Selim Şumlu takip ediyor.

GPU ve grafik denince aklınıza sadece oyunlar geliyorsa NVIDIA ile ufkunuzu genişletmeye hazır olun: Oyuncuları yıllardır tatmin eden NVIDIA, yeni nesil grafik işlemcileriyle sürücüsüz otomobillerden kanser araştırmalarına, uzay araçlarından ses tanımaya kadar birçok alandaki yeniliklere öncülük ediyor.

Hayatlarımızı değiştiren ve değiştirecek grafik ve GPU teknolojileriyle ilgili son gelişmeleri önümüzdeki günler boyunca CHIP Online'da bulacaksınız.

NVIDIA'nın yeni ortaya çıkan teknoloji ve ürünlerine bu habermizden ulaşabilirsiniz.

NVIDIA ile bilgisayar kendi kendine öğreniyor!

İnsanoğlu olarak biz, her şeyi programlayarak çözemeyiz. Bunun için ne yeterli zamana ne de işgücüne sahibiz. Bu yüzden makinelerin, bizim onlara teslim ettiğimiz verileri inceleyerek kendi kendilerine bir şeyler öğrenebilir hale gelmeleri gerekiyor. Fikir güzel ama bu, çok ama çok zor bir süreç.

ABD'nin California eyaletindeki San Jose şehrinde, GPU Teknolojileri Konferansı'nın açılış konuşmasındayız. Kocaman sahneye birdenbire bir Audi otomobil giriyor, birkaç metre ilerledikten sonra sahnedeki adamların önünde duruyor. Sahnede duran iki adamdan biri, NVIDIA CEO'su Jen-Hsun Huang. Otomobilin içinde şoför yok. Binlerce kişinin önünde sahneye çıkan bu sürücüsüz otomobilin kalbinde NVIDIA'nın grafik işlemcileri var.

Devamı, haberimizin ikinci sayfasında.

Bilgisayarlar modern yaşamımızı oluşturan her şeyin temelini atan cihazlar olmalarına rağmen bundan birkaç yıl öncesine kadar, grafik teknolojileri dendiğinde aklımıza sadece oyunlar geliyordu. Bilgisayarların büyük hesaplamaları yapmak için ihtiyaç duyduğu işlem gücü, kısaca "işlemci" dediğimiz merkezi işlem birimiyle (CPU) sağlanıyordu.

Son yıllarda CPU'lardan çok daha hızlı şekilde gelişen grafik işlemciler (GPU) artık birçok bilim insanının işlemci tercihini oluşturuyor. GPU'ların en çok kullanıldığı alanlardan biri de "makine öğrenimi" (machine learning).

Makine öğreniminde bilgisayarların insan sinir sistemine benzer şekilde çalışması amaçlanıyor. Tıpkı sinir hücrelerimizden oluşan sinir ağımız gibi yapay bir sinir ağı oluşturuluyor ve bir şeyi "öğrenmek" gibi sinir hücreleri arasında bağlantılar kuruluyor.

Google'ın birkaç yıl önce başladığı gizli projelerinden biri Google Brain adını taşıyordu. Google mühendisleri 1.000 sunucuyu (16 bin çekirdek) kullanarak 10 milyon 200x200 piksel çözünürlüğündeki görüntüyü tarayarak 1 milyar "bağlantı" oluşturdu. Bu işlem 3 gün sürdü. Proje, Google'a 5 milyon dolara mal oldu. Sonuç mu? Google artık, YouTube videolarında kedi suratlarını tanımayı öğrenmişti.

Epey pahalıya mal olan bu deney bugün GPU temelli sadece 3 sunucuyla, 33 bin dolar maliyetle gerçekleştirilebiliyor. Bilim insanları için çığır açan bir gelişme bu.

NVIDIA'nın yeni teknolojileri sayesinde bu süreçler atık "deney" olmaktan çıkıp, çok kısa süre içinde hayatlarımıza girmeye başlayacak. NVIDIA'nın CUDA çekirdeklerini kullanarak farklı alanlarda makine öğrenimini hayata geçiren teknoloji devleri arasında Adobe, IBM, Flickr, Yandex, Baidu gibi isimler var. Örneğin Baidu, inanılması güç ama, gerçek zamanlı sesli çeviri üzerinde çalışıyor. Üstelik bunu, çoğu kişinin aklına gelmeyeceği biçimde, NVIDIA'nın grafik işlemcileriyle yapıyor. Görünen o ki Otostopçunun Galaksi Rehberi'yle bilimkurgu evrenimize giren Babil balığı da yakında gerçek olacak.

NVIDIA tarafından düzenlenen GPU Teknoloji Konferansı GTC 2014'den gelişmeler için CHIP Online'ı izlemeye devam edin.

NVIDIA'nın yeni ortaya çıkan teknoloji ve ürünlerine bu habermizden ulaşabilirsiniz.

ABD'de GTC 2014'ten gelişmeleri aktarmayı sürdürüyoruz.

NVIDIA'nın TITAN GeForce grafik kartları, dünyanın düne kadarki en güçlü GPU'sunu içeriyordu. NVIDIA CEO'su Jen-Hsun, bu kartların tahmin ettiklerinden de fazla başarı elde ettiklerini söylüyor. "Meğer bilim adamları ve mühendisler bunu alıp bilimsel hesaplamalar yapmak için kullanıyormuş." diye ekliyor. Ne de olsa TITAN, adeta internetten sipariş verebileceğiniz bir süper bilgisayar. Bu nedenle oyuncuların dışında tasarımcılar, sanatçılar ve bilim insanları tarafından da kullanılıyor. NVIDIA bunları da göz önünde bulundurarak yeni grafik kartı GeForce GTX TITAN Z'yi geliştirmiş. 6.760 CUDA çekirdeği ve 12 GB bellek içeren kartın ABD fiyatı 2.999 dolar olacak.

Tahminlere göre birkaç yıl önce milyonlarca dolara mal olan Google Brain yerine tek bir Titan Z ile hızlandırılmış sunucu, 3 adet TITAN Z ile 2 kW harcayarak sadece 12.000 dolara aynı sonuçları elde edebiliyor.

Peki TITAN Z ne yapabiliyor? 30 yıl önce Pixar ilk CGI animasyon filmini yaparken her karenin "render" edilmesi 1,5 saat sürüyordu. Bugünse TITAN Z sayesinde sadece bilgisayar grafiklerini çok hızlı üretmek değil, fiziksel dünyamızın gerçek zamanlı simülasyonunu yapmak bile mümkün. Jen-Hsun, ekrana "Pi'nin Yaşamı" filmindekine benzer bir sahne yansıtıyor. Sudan fırlayan balinanın yarattığı etki ve etrafındaki dünyanın gerçekçi simülasyonu, görüntüyü izleyen 3.500 kişiyi alkışa boğuyor.

Kısa süre sonra Jen-Hsun bizi yeni Unreal Engine 4 oyun motoruyla şaşırtmaya devam ediyor. Epic Games tarafından geliştirilen ve TITAN Z'nin üstün özelliklerinden yararlanan motor sayesinde karşımıza gelen bir oyun sahnesi, dünyanın en güzel görünen oyunlarının henüz yapılmadığının işaretini veriyor bize.

Kaynak: Chip.com.tr

Son Dakika Teknoloji Deney, Gerçek Oluyor! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement