Endemik Bitki Zengini Ülke: Türkiye - Son Dakika
Teknoloji

Endemik Bitki Zengini Ülke: Türkiye

Endemik Bitki Zengini Ülke: Türkiye

Türkiye, doğal ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra endemik bitki çeşitliliğinde de dünyanın zengin ülkeleri arasında yer alıyor.

03.07.2013 11:39  Güncelleme: 11:40

Türkiye, doğal ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra endemik bitki çeşitliliğinde de dünyanın zengin ülkeleri arasında yer alıyor. Ülkede yetişen her üç bitkiden biri, Türkiye'nin endemik türlerini oluşturuyor.

Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada sadece belirli bölgelerde yayılış gösteren bitkilerin bilim dünyasında "endemik bitkiler" olarak adlandırıldığını belirtti.

Endemik bitkilerin bilimsel özelliklerini sağlamanın yanında çok büyük ekonomik bir potansiyel taşıdığını ifade eden Yücel, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin endemizm oranı yüzde 34.4'tür. Yani ülkemizde gördüğünüz üç bitkiden biri, bu topraklara endemik. Dünyada bir şeye tekel olmak büyük önem arz eder. Bitkilerin endemik olması bu açıdan son derece önemli. Avrupa'daki endemik bitki sayısı 2 bin 500 iken, Türkiye'de bu sayı 3 bin 500'dür. Sadece Antalya'da bile İspanya'dan fazla, tüm Avrupa'nın ise 5'te 1'i kadar endemik bitki var. Ülkemiz bu noktada şanslı ülkelerden. Endemik bitkiler özellikle kırsal kalkınmanın gerçekleştirilmesinde ve ülkenin biyolojik kaynaklarının ekonomiye katılmasında önemli bir üstünlük noktası oluşturuyor."

Eskişehir'de 25 endemik bitki türü bulunuyor

"İç Anadolu Bölgesi endemiklik açısından Türkiye bölgeleri arasında 3'üncü sırada geliyor" diyen Yücel, şunları kaydetti:

"Eskişehir'de tanımlanarak bilim dünyasına duyurulmuş 25'e yakın endemik bitki türü bulunuyor. Bu endemiklerin çoğu zor şartlarda yaşamlarını sürdürebiliyor. Örneklerden bir tanesi 'Aethonema turcicum' dekoratif bir yapısı olup az su ister ve yer örtücü bitki olarak bakımı kolaydır. Mihalıççık- Alpu yolu arasında yayılış gösteren 'Centaurea nivea', 'Peygamber Çiçeği'nin değişik bir türü, son derece zor ekolojik koşullarda yaşama imkanı bulan bir bitki. Erozyon kontrol çalışmalarında kullanılabilme özelliğinin yanı sıra süs bitkisi olarakta kullanılabilir. Suya olan ihtiyacı son derece azdır."

Yücel, sulama problemine karşı aşırı dayanıklı endemik bitkilerin olduğunu anımsatarak, toprak üstü süsleme için çim ya da yurtdışı ithal çiçekler ekmek yerine endemik bitkilerin yaygınlaştırılarak yetiştirilmesi tavsiyesinde bulundu. - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Teknoloji Endemik Bitki Zengini Ülke: Türkiye - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement