Huawei, ABD Yatırımından Etkilenmemek İçin Afrika Pazarına Odaklanacak - Son Dakika
Teknoloji

Huawei, ABD Yatırımından Etkilenmemek İçin Afrika Pazarına Odaklanacak

Huawei, ABD Yatırımından Etkilenmemek İçin Afrika Pazarına Odaklanacak

ABD ile olan gerginlik sonrası Huawei, yüzünü tekrar kara kıtaya çevirdi.

09.06.2019 15:07

ABD'nin batı ülkelerinde Huawei'ye karşı güttüğü politika Çinli teknoloji devini farklı bölgelere itti. Bu bölgelerden bir tanesi de oldukça iyi yapılandığı Afrika.

ABD ve Çin arasındaki gerilimin en çok etkilediği şirketlerden bir tanesi de 5G altyapısı konusunda dünyanın önde gelen firmalarından Huawei olmuştu. Akıllı telefon pazarında Apple'ı geçerek ikincilik koltuğuna oturan şirket, ABD'den gelen Çin Hükümeti adına casusluk yapma suçlamasıyla karşı karşıya kaldı.

Huawei, bu iddiaları ısrarla reddetse de Trump yönetimi bu suçlamalardan vazgeçmedi ve diğer ülkelere de Huawei ürünlerinden uzak durmaları konusunda çağrıda bulundu. Huawei ve ABD arasındaki gerilim ABD merkezli birkaç şirkete de etki etti ve Çinli teknoloji devinden uzak durmak durumunda kaldılar.

Huawei, ABD Yatırımından Etkilenmemek İçin Afrika Pazarına Odaklanacak

ABD ve Çin arasındaki bu ticari savaş sadece şirketleri değil ülkeleri de etkiliyor. Ülkeler, dünyanın en büyük pazarları olan bu iki ekonomi arasında seçim yapmak zorunda kalıyor. Bu ülkeler arasında Afrika ülkeleri de bulunuyor. Nairobi'de bağımsız ekonomik analist olan Aly-Khan Satchu, "Afrika ülkeleri için bu ticaret savaşı ikili seçimle bitebilir. Afrika için görmezden gelmek oldukça zor olacak" ifadelerini kullandı.

ABD ve Çin arasındaki ticari savaşın en büyük ortak paydası olan Huawei, Afrika'daki bağlarını güçlendirmenin yollarını aradı ve geçtiğimiz hafta imzaladığı anlaşmayla Afrika Birliğiyle olan işbirliğini pekiştirdi.

Afrika Birliği ve Çin arasında daha önce bir casusluk gerilimi yaşanmıştı. Fransız Le Monde gazetesinde yer alan habere göre casusluk, 2012 yılında Çin tarafından finanse edilen Afrika Birliği'nin yeni merkezinin tamamlanmasından sonra başladı. Daha sonra teknisyenlerin, binanın sunucularındaki verilerin Şangay'a gönderildiğini keşfetmesiyle fark edildi. Gazetede yer alan bu iddiaları hem Çin hem de Afrika Birliği reddetti.

Huawei, Afrika'daki faaliyetlerine 1998 yılında Kenya'da başlamıştı. Şu an 40 ülkede işlem gören şirket, kıtanın yarısından fazlasına da 4G ağ hizmeti sunuyor.

Huawei'nin Afrika'daki varlığı akıllı telefon satmak ve mobil ağ altyapıları inşa etmekten öteye gidiyor. Şirket, Güney Afrika'da ülkenin en iyi üniversitelerine eğitim sağlıyor ve bu sene de 5G üzerine uzmanlaşma kursu başlatacak.

Kenya Hükümeti, geçtiğimiz nisan ayında Huawei ile 17,5 milyar şilinlik (172 milyon dolar) bir anlaşma imzaladı. Yapılan anlaşmanın kapsamında bir veri merkezi inşa etme ve akıllı şehir servisleri bulunuyordu.

Çinli teknoloji devi bunlara ek olarak "güvenli şehir" gözetleme programı da sunuyor. Firmanın sitesinde yer alan bilgilere göre bu girişim, "öğrencileri, normal vatandaşları, turistleri, yaşlıları saldırıya uğramaktan koruyabiliyor."

Kenya'nın başkenti Nairobi ve Mauritus'da kurulan 4.000 akıllı gözetim kamerası bazı medya kuruluş tarafından "Büyük Birader Pekin" tarafından gönderilen bir "Dijital diktatörlük" olarak görülüyor. Ancak Gana Güvenlik Bakanı Albert Kan-Dapaah, Huawei'nin video gözetim teknolojisinin suçluları yakalamada yardımcı olduğunu söylüyor.

Tüm bunları göz önüne aldığımızda, Huawei ve Afrika'nın bağlarının oldukça derin olduğunu, dolayısıyla ABD ve Huawei arasındaki gerilimde Afrika ülkelerinin oldukça zor durumda kalabileceğini söylemek oldukça mümkün.

Kaynak: WebTekno

Son Dakika Teknoloji Huawei, ABD Yatırımından Etkilenmemek İçin Afrika Pazarına Odaklanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement