"Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı" - Son Dakika
Teknoloji

"Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Aslan: "Üniversitenin ürettiği bilginin, sanayicinin ürettiği ürünün ve kamunun ürettiği mevzuatın gerçekten uygulanabilir ve gelişmenin temel dinamiği teknolojik ürünlerin üretimine yönelik olmasını sağlamamız gerekiyor"

28.09.2013 16:07

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, "Üniversitenin ürettiği bilginin, sanayicinin ürettiği ürünün ve kamunun ürettiği mevzuatın gerçekten uygulanabilir ve gelişmenin temel dinamiği teknolojik ürünlerin üretimine yönelik olmasını sağlamamız gerekiyor" dedi.

Aslan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ordu'da bir otelde düzenlenen "Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı"na katıldı.

Her hafta veya iki haftada bir kalkınma ajanslarının bölgelerinde toplantı yaptıklarını ifade eden Aslan, bölgede Artvin, Rize, Trabzon, Gümüşhane, Giresun ve Ordu'nun olduğunu belirtti.

Toplantının, komşuluk haklarını hatırlatmak adına yapıldığını vurgulayan Aslan, "Kamu, üniversite ve sanayi birbirinin komşusu. Bu komşulukların birbirinin üzerindeki haklarını hatırlatmak için buradayız. Bu 17'nci toplantımız. Bundan sonra geriye kalan 9 kalkınma ajansı bölgemizi tamamladığımızda bir strateji belgesiyle bunu taçlandırıp performans kriterlerine uygun bir yol haritası belirlemeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Aslan, "Bilgi, insanın yitik malıdır" diye bir kavram olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Biz üretimimizi elbette milletimizin refahı için üretmeyi düşünürken aynı zamanda biraz ilerideki komşunun, onun ötesindeki komşunun refahını da huzursuzluğunu da düşünmek durumundayız. Son yıllarda baktığımızda ülke dışına hem kamu hem özel teşebbüsün aracılığıyla yapılmış olan destekler bundan kaynaklanan bir şey. Dolayısıyla biz o yitik bilginin bulunması ve onun ürüne dönüştürülmesi durumundayız. Bu anlamda en önemli unsurlardan biri de geleneğimizden gelen güzel bir ibare var, 'komşusu aç yatarken, tok yatan bizden değildir'. Bu durumun bakanlığın ve bu toplantının doğrudan içerisinde olduğunu düşünüyorum."

Üretim modeli

Geleneksel üretim modelini devam ettirme çabasının olduğunu anlatan Aslan, "Geleneksel üretim yöntemi devam ettirildiği sürece bu, ürüne yansıyor. Ürüne yansıdığında şu andaki ihracatımızın içinde 2,8 civarında olan yüksek teknoloji ürün üretimimiz ancak bu kadar oluyor. Halbuki bu oranın yüzde 20'ler civarında olması lazım. Üniversitenin ürettiği bilginin, sanayicinin ürettiği ürünün ve kamunun ürettiği mevzuatın gerçekten uygulanabilir ve gelişmenin temel dinamiği teknolojik ürünlerin üretimine yönelik olmasını sağlamamız gerekiyor" dedi.

Ordu Valisi Kenan Çiftçi ise "Endüstri Bölgesi" adı altında bir proje hazırladıklarını ifade ederek, "Bu projede tıptan teknolojik ürün üretimine kadar sahil ilçelerimiz veya 25 kilometredeki ilçelerimize yaydığımız bazı alanlar var. Karadeniz'e özgü ve getirisi yüksek dar alanda pahası ağır ürünler üretebileceğimiz alanların geliştirilmesiyle ilgili güzel fikirler çıkacağını ümit ediyorum. Bu tür endüstri bölgeleri gibi dar alanda ama çok para getirecek alanları düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"Ordu'nun Mesudiye ilçesinde, rüzgar enerjisi üretiminin yüzde 10'unu karşılayabilecek kadar rüzgarın olduğunu keşfettik" diyen Çiftçi, bununla ilgili yatırımcıların kendilerine geldiğini belirtti.

Toplantıya, Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, Giresun Valisi Hasan Karahan, AK Parti Ordu Milletvekilleri İdris Naim Şahin ve Fatih Han Ünal, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Cevahir Uzkurt ile diğer ilgililer, daire müdürleri ve iş adamları katıldı. - Ordu

Kaynak: AA

Son Dakika Teknoloji 'Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement