ABDULLAH ÇELİK - Bingöl Üniversitesi (BÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Solmaz, hidrojen enerjisi üretim maliyetlerinin düşürülmesi konusunda yaptığı çalışmada karbon keçeden platine eşdeğer malzeme geliştirdi.
Malzemelerin dayanımı ve malzeme bilimi, korozyon, yenilenebilir enerji kaynakları, hidrojen enerjisi, piller, yakıt pilleri ve iletken polimerler alanlarında yaptığı çalışmalardan dolayı Bilim Kahramanları Derneğince 2013 yılı "Genç Bilim İnsanı" ödülüne layık görülen Doç. Dr. Solmaz, platine eşdeğer karbon keçeden malzeme hazırladı.
Çalışması hakkında AA muhabirine konuşan Doç. Dr. Solmaz, aldığı ödülün kendisini daha çok motive ettiğini söyledi.
Solmaz, BÜ laboratuvarlarında daha ucuz ve verimi artırıcı malzeme geliştirmeyle ilgili bilimsel çalışmalar yaptıklarını kaydetti.
Malzeme alanında dünya bilimine yaptıkları katkılar dolayısıyla 2012 yılında Türkiye Korozyon Derneğince, Avrupa Korozyon Federasyonu (EFC) tarafından 3 yılda bir verilen "Kurt Schwabe" ödülünü kazanan Türkiye'nin ilk bilim insanı unvanına sahip olduğunu bildiren Solmaz, çevreye, insan sağlığına, bitki örtüsüne ve canlılara herhangi bir zararı olmayan hidrojen enerjisinin günlük yaşamda kullanılması için platine eşdeğer malzeme geliştirdiklerini aktardı.
İnsanların aklına "Neden petrol istasyonlarında hidrojen yok" gibi soruların geldiğini anlatan Solmaz, verimi ve çevreye olumsuz etkisi daha az olsa bile daha ucuz yakıtın tercih edildiğini, hidrojenin pahalı olduğunu söyledi.
Hidrojenin pahalı olmasının en büyük nedenlerinden birinin kullanılan malzemeler ve bu reaksiyonu en iyi katalize eden platin grubu malzemelerinin olduğunu belirten Solmaz, saf platinin altından bile pahalı olduğunu dile getirdi.
Solmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Karbon keçe çok hafif. Bildiğimiz sünger gibi nano metre boyunda liflerden oluşan bir malzeme. Platine göre nisbeten daha ucuz nikel polipten ve kobalt gibi metallerle çok mikro metre boyutlarında ince filmlerle bunları kapatıyoruz. İşte kilogramlarca platin kullanmak yerine gram başına mili gram mikro gram olarak çok az bir miktarda bunların yüzeyine serpiştirerek elektrotlar geliştiriyoruz. Böylece çok daha az platin kullandığımız için malzemelerin maliyetini düşürmüş oluyoruz."
Enerji üretimi konusunda en önemli katalizörün platin maddesi olduğuna dikkati çeken Solmaz, şunları kaydetti:
"Yaptığımız çalışmalara göre platine göre daha ucuz ve bir o kadar da verimli yeni malzemeler geliştirdik. Bunlar sanayicilerimize ve dünya bilimine önemli katkı sunacak. Bu malzemeyle ilgili makalelerimizi de yayınladık. Konuyla ilgili bilim adamlarına da önemli bir rehberlik taşıyacak çünkü malzemenin geliştirilmesiyle ilgili yeni teknikler, yaklaşımlarda bulunduk." - Bingöl
Son Dakika › Teknoloji › Karbon Keçeden Platine Eşdeğer Malzeme Üretildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?