İnternet dünyasında kullanabileceğiniz birçok çevrimiçi harita servisi bulunuyor. Mesela Google Maps ve Yandex Maps bunlardan bazıları. Ancak bu harita servislerinde özellikle fazla nüfuslu olmayan yerler çok da detaylı bir şekilde yer almıyor. Bu harita servislerinde veri girişi yapmak ise mümkün değil. Ancak açık kaynaklı harita servisi OpenStreetMap tam olarak bunun için geliştirilmiş.
Dünya genelinde gönüllü insanların katılımlarıyla oluşturulan OpenStreetMap'i aslında Vikipedia'ya benzetebilirsiniz. Vikipedi ile aynı mantıkta çalışan harita uygulamasına, isteyen herkes veri girişi yapabiliyor. Üstelik servise veri girişi yapmak ise çok basit. Bunun için sadece OpenStreetMap.org'a kullanıcı adınızla giriş yapmanız yeterli oluyor.
Aslında Fransa, Almanya ve Japonya gibi ülkelerde çok popüler olan OpenStreetMap ülkemizde ise yeteri kadar destek alamamış durumda. Eğer siz de bu konuya ilgi duyuyorsanız, OpenStreetMap'te sadece 130 MB pbf verisine sahip ülkemiz için veri girişi yapabilirsiniz.
Öte yandan OpenStreetMap'in özellikle deprem gibi doğal felaketlerde de çok işe yaradığını belirtelim. Mesela son olarak Nepal'de yaşanan büyük depremlerde, gönüllü kişiler tarafından bölgelerin detaylı haritaları hazırlanmış ve yardım kuruluşlarına teslim edilmiş. Yardım kuruluşları da bu haritalarla yardımların daha kısa sürede ulaşmasını ve hangi yolların kapalı veya hangi bölgelerde acil müdahale edilmesi gerektiğini görmüş.
OpenStreetMap'e nasıl veri girileceğini merak edenler aşağıdaki videodan öğrenebilirler;
Son Dakika › Teknoloji › Openstreetmap ile Şehrinizin Çevrimiçi Haritasını Oluşturun - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?