- A Haber'de yayınlanan İş'te Hayat programına konuk olan TTNet Genel Müdürü Abdullah Kaya, Türkiye'de internet kullanımının çok yaygınlaştığını ve 10 yıl önce 20 bin sabit geniş bant abonesinden söz ederken bugün rakamın 35 milyona çıktığını söyledi. Kaya tablet satışının da önceki yıla göre yüzde 300 arttığını belirtti.
-Yılın sonuna geldik. Türkiye ekonomisini nasıl değerlendiriyorsunuz, nasıl bir yıl geçirdi? Sizin bir SPK geçmişiniz var. Yatırımcı İlişkiler Derneği Başkanısınız ayrıca. Bu şapkalarla ne söylersiniz?
Genel itibari ile olumlu gitti. Ekonomiye baktığımız zaman büyüme rakamlarında mesela, tüm dünyadaki sıkıntılar hala devem ederken Türkiye başarı ile verdi bu sınavı. 2014'te de umutla bakmamızı sağlayacak atmosfer var. TTNet de çok iyi bir yıl geçirdi. Yatırımcı ilişkiler mesleğini yaptım, o meslekteki arkadaşlar bırakmadı beni, şimdi o mesleğin gelişimi adına başkanlığını yapıyorum. Borsayı takip etmeye çalışıyorum. Borsa tabi iner çıkar ama kritik olan kriz dönemlerinde bile yatırımcıların borsadan istedikleri zaman çıkabilmesi, almak istedikleri zaman alabilmeleri. Borsanın kapanmaması. Dünyada 2000'li yıllarda yaşanan krizlerde de, örneğin Moskova Borsası defalarca kapandı. Ucuza da olsa hissenizi satıp çıkmak istiyorsunuz, başka planlarınız var ama çıkartmıyorlar. Türkiye'de o dönemler olmadı, başarılı bir sınav verdi.
-Son haftalardaki olaylar borsayı ciddi olarak etkiledi. Aynı durum geçerli mi hala?
Türkiye ekonomisi kurumları itibari ile çok güçlü. Kırılganlığı oldukça azaldı. Baktığınız zaman borsada örneğin yabancıların bu sene bir miktar çıkış yaptığını görüyoruz. Sene başından itibaren yine de borsanın üçte ikisinden fazlası yabancı yatırımcılar tarafından kurulmuş durumda. Aslında yabancı yatırımcıların Türk piyasasına güvenini de gösteriyor. Bu mevzuat sürekli gelişmekte ve bizim de TTNet olarak sermaye piyasalarının değişimine katkımız var. Örneğin Türkiye halka açık şirketlerin genel kurullarını elektronik ortamda yapan birkaç ülkeden biri. TTnet 1.5 yıldır halka açık genel kurulları canlı olarak yayınlanmasını sağlayacak altyapı hizmetini veriyor. Yatırımcılar rahatlıkla oy kullanabilmekte.
-İnternet aboneliğinin dışındaki iş imkanları da genişliyor böylece öyle mi?
Bizim canlı yayın anlamında çok ciddi bir projemiz var ortaklarımız ile beraber. Tivibu'da ki tecrübemizden yararlanıyoruz. Belki başka fırsatlar da çıkacak orada ama bir bakıyorsunuz TTNet halka açık şirketlerin genel kurullarını yaparak karşınıza çıkıyor. Normalde TTNet derken aklınıza gelen şeyler başta ADSL aboneliği. Biz tabi bunun çok ötesine geçtik.
Abone sayımız 6.3 milyon oldu!
-Genel müdürlük döneminizde TTNet'te neler oldu, yılı nasıl kapatıyorsunuz?
2013'te hem mevcut iş alanlarımızda güçlü şekilde büyüme sağladık ve pazarı büyüttük, hem de dijital ekosistemde daha etkin bir oyuncu olma amacıyla başarılı sonuçlara imza attık. Son 5 yılın en yüksek satış adetlerini yakalayarak geniş bant abone sayımızı 6.3 milyona yaklaştırdık. 500 binin üzerinde fiber abonesine ulaştık. Erişim dışındaki dijital servislerden elde ettiğimiz geliri bir önceki yıla göre yüzde 50 oranında artırdık.
-Mobil internetin işlerinize olumsuz etkisi olmuyor mu?
Biz mobil interneti tehlike olarak görmediğimizi hep söyledik. Mobil internetin artıları var mutlaka ama şunu da görmemiz lazım. Cepten internet var ve hızla büyüyor. İlk 9 ayda 3 milyon yeni cepten internet abonesi gelmiş ve 24 milyon aboneye çıkmış. Ancak bir de bilgisayarlarımıza taktığımız mobil modemler var ki burada abone sayısı 1.9 milyondan 1.8 milyona inmiş . Ben mobil internete tadımlık internet diyorum, doyumluk internet daha fazla kapasite istiyorsunuz. İşte o zaman sabit internet devreye giriyor.
14 girişimcinin önü açıldı
-Yeni fikirlerin projelere dönüşmesi için 'Teknoloji Vadisi' adını verdiğiniz bir proje yaptınız. Buradan kaç tane iyi fikir çıktı?
Neden başarılı dijital iş fikirleri ve uygulamalar bu coğrafyadan çıkmasın? Bunların hayata geçmesinde TTNET gibi bir itici gücün çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu fikirleri desteklemek üzere kendi girişimcilik platformlarımızı oluşturmak istedik ve TTNET Teknoloji Vadisi Programı'nı devreye aldık. Teknoloji Vadisi Programı'na bugüne kadar 600'ün üzerinde girişimci başvurdu. Bunların arasından 34 girişimci için KOSGEB işbirliği ile uyguladığımız eğitim programı tamamlandı. 8 girişimcimizi İstanbul'da, 6 girişimcimizi de İzmir'de kurduğumuz kuluçka merkezlerine yönlendirdik.
29'unculuktan 5'inciliğe geldik
-Elektronik ticaret konusundaki gelişmeler nasıl?
Türkiye'de çok gelişiyor. Daha çok 18-35 yaş grubu e-ticaret'i kullanıyor. Arzu edilen noktada henüz değiliz ama büyümesi için muazzam bir ortam var. Lojistik sektörümüz çok iyi. 3-4 günde Türkiye'nin her noktasına kargo gidebiliyor. Kredi kartı kullanımı çok yüksek. Aslında e-ticaretin Türkiye'de daha da büyümesi lazım. Biz 'Okaçabukaça' isimli bir fiyat karşılaştırma sitesi kurduk yılın başında. Pazara 29'uncu oyuncu olarak girdik. Nisanda bugüne 8-9 ayda 5'inci sıraya yükseldik.
Eğitim tırımız yollarda
25 kişilik bir sınıf olan tırımız var. Anadolu'yu dolaşıyor. Aliağa Ceza İnfaz Kurumu'nda bir ay kaldı bu TIR. Tutuklu kadın ve çocuklarımıza internet eğitimi verdik. 4 bine yakın vatandaşımız yararlandı projeden. Kadınlar çok ilgi gösteriyor.
Kaynak: Sabah - Şelale Kadak
Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Son Dakika › Teknoloji › Teknoloji Vadisi'ni ABD'ye Taşıyacaklar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?