-ODTÜ Teknokent'in başladığı TeknoJumpp programıyla ABD'li yatırımcıların karşısına çıkacak yazılım firmaları, yatırım alarak milyon dolarlık şirket olmayı hedefliyor
-Teknokent Genel Müdürü Kızıltaş:
-"Vizyoner yatırımcılara ihtiyaç var. Ankara teknolojik, İstanbul ise ticari bakış açılarına sahip. Biz iki konsepti bir araya getirmeye çalışıyoruz. Türkiye için değeri böyle yaratırız"
-"TeknoJumpp programı ile temel amacımız; şirketlerimizin bakış açısını ve vizyonu değiştirmek. Sonunda 8-10 şirketi ABD'ye götüreceğiz. 5 hafta boyunca onların orada belli danışmanlıklar ve mentor almasını sağlayacağız"
Kızıltaş, AA muhabirine yeni başladıkları TeknoJumpp programı hakkında bilgi verdi.
Temel amaçlarının hem Türkiye'deki bilişim firmalarının yabancı yatırımcılarla yurtdışına açılmasını sağlamak hem de yerli yatırımcılara vizyon kazandırmak olduğunu ifade eden Kızıltaş, başarı için öncelikle üniversite-sanayi işbirliği, firmalar arası işbirliğinin artması ve bunların südürülebilir olması gibi şartlar gerektiğini söyledi.
Özellikle bilişim firmalarının "Ben her işi yaparım" dediği için hem yüzeysel kaldığını hem de diğer firmalarla işbirliği yapmadığını vurgulayan Kızıltaş, uluslararası başarı için şirketin derinleşmesi ve alanında uzmanlaşmasının çok önemli olduğunu söyledi. Kızıltaş, özgün ürünlerin ortaya çıkması gerektiğini, ABD'nin özellikle bilişim alanında başarılı olmasının altında da hem derinleşme hem de ticari bakış açısı olduğunu kaydetti.
Kızıltaş, derinleşmeyi elde etmenin en iyi ve hızlı yolunun üniversitelerle işbirliği olduğunu bildirdi. Üniversitelerin hem insan kaynağı hem de o alanda yıllardır devam eden Ar-Ge çalışmalarına sahip olduğuna dikkati çeken Kızıltaş, şirketlerin teknolojik olacağım diye sadece derinliğine çalışmaması gerektiğini vurguladı. Böyle yapan firmaların başarılı olamadığını ve Türkiye'den uluslararası firmaların çıkmadığını anlatan Kızıltaş, ticari bakış açısı ve vizyon eksikliğinin başarısızlıkta etkili olduğunu söyledi.
-Vakti geldi-
Türk firmalarının artık uluslararası alanda başarılı olma vaktinin geldiğini vurgulayan Kızıltaş, şunları kaydetti:
"Bizim ekosistemimizde aslında çok başarılı kişiler çıkıyor ama Ankara ve Türkiye ekosisteminde kaldıklarında bunların çok ileri gitmesi mümkün değil. Sebebi; ekosistemde adamın sadece iyi olması yeterli olmuyor, adamın bakış açısını eğitiecek bir ortamın olması gerekiyor ve onu alıp uzatacak kişi ve kurumlara ihtiyaç var. Bu burada mevcut değil. En önemli şey; vizyoner yatırımcılara ihtiyaç var.
ODTÜ Teknokent firmalarından www.Udemy.com internet sitesi, ABD'de önce 1, sonra 3 ve daha sonra da 12 milyon dolarlık yatırım aldı. İki yıldan daha kısa bir sürede 100 milyon dolarlık şirket oldu. O örnek bize bu ekosisitemi ya da resmi adıyla TeknoJumpp programını oluşturma fikrini verdi."
-Ay için telefon yapıyorlar-
TeknoJumpp programının dünyada örnekleri olduğunu anlatan Kızıltaş, şöyle devam etti:
"Yatırımcılarımızın en büyük sıkıntısı; çıkış stratejileri oluşturamıyor. Yurt dışında ise bu sistem var, her bir halkanın tanımlı oyuncuları var. Bir taraftan da Silikon Vadisi gibi yerlerde sürekli yeni fikirler, yeni şirketler kaynıyor. Yatırım yapılabilecek potansiyeller var. Bizim ekosistemde çok başarılı kişiler var ama bizim ekosistemdeki mühendisler teknolojilerine çok odaklanmış durumda. Teknolojik rekabet olması onun ticari başarı getireceğinin göstergesi olmuyor. Bizim girişimcilerimiz ayla konuşacak telefon yapma derdine düşüyorlar çok rekabetçi bir konu ama ayda adam yok, satabileceğin bir kişi bile yok en iyi ihtimalle NASA'ya bir çift satarsın. Bu kadar rekabetçi bir konuya girmek yerine oradaki bilgi birikimini daha anlamlı ve satılabilir şeye odaklamak lazım."
Silikon vadisinin en büyük şansının vizyonu olan yatırımcılar bulunması olduğunu kaydeden Kızıltaş, şunları söyledi:
"Bildiğimiz Steve Jobs, Bill Gates, ebay.com sitesinin kurucusunu getirsen, buraya toplasan en iyi ihtimalle 40-50 milyon dolarlık bir şirketi ancak yaratırlar diye düşünüyorum. Bizim burada çok başarılı ya da başarılı olabilecek kişiler var ama onları gerçekten alıp götürecek yatırımcı eksikliği var. Yatırımcı vizyoner olduğunda fikirden çok adamların deneyimlerine bakıyor, 'Doğru adamlar bunlar' dediği andan itibaren potansiyeli görüyor. 'Ben bunları alırım bir sonraki halkadaki yatırımcılara bunu satarım' diyor. Nereye götürüp kimlere satabileceğini görebiliyor, doğru adamı bulduğunda tasarıma başlıyor, ortada ürün yokken 'Sana 1 milyon, 3 milyon değer biçtim' diyor. Ona göre yatırımını yapıyor, bir sonraki yatırımcıya 50 milyon dolara satıyor. Müdahil oluyor ve bir sonraki yatırımcının ilgisini çekebilecek hale getirtiyor. Halka başarısız olsa da değerli çünkü tecrübe kazandıyor."
-TeknoJumpp-
"Ankara teknolojik İstanbul ise ticari bakış açılarına sahip. Biz iki konsepti bir araya getirmeye çalışıyoruz. Türkiye için değeri böyle yaratırız" diyen Kızıltaş, TeknoJumpp programını yarattıklarını bildirdi.
Başvurular arasında eğitim için 18 firma belirlediklerini belirten Kızıltaş, ilk iki hafta firmlara iş geliştirme eğitimi vereceklerini söyledi.
Kızltaş, şunları da anlattı:
"Bu yıl bilişim sektöründe yapıyoruz. Mühendislik backgroundlu kişilere business background bakış açısını vermeye çalışacağız. Daha sonra eğitimin dışındaki danışmanlık, mentorluk, CEO in Residence, CTO in Residence gibi uygulamalara başlayacağız. Residence; eskiden önemli teknoloji şirketlerinde yöneticilik yapmış kişilerin şu anda belirlediğimiz şirketlerle görüşmesi olarak tanımlanabilir. Görüştüreceğiz, tecrübelerinden faydalandıracağız. Bu kişiler kendi telefon rehberini şirketlerle paylaşacak, 'Gel seni şununla tanıştırayım, şuradan para kazanabilirsin ama şuradan zor gibi' önerilerde bulunucak. Büyük şirketlerin teknoloji birimlerini yönetecek kişiler olacak, bilgi verecek, iş geliştirme desteği vereceğiz, yatırımcılarla buluşturacağız ve burası bir eğitim kampı olacak.
Temel amacımız şirketlerimizin bakış açısını ve vizyonu değiştirmek. Sonunda 8-10 şirketi ABD'ye götüreceğiz, 5 hafta boyunca onların orada belli danışmanlıklar ve mentor almasını sağlayacağız. İş geliştirme desteği verilecek ve yatırımcıların karşısına çıkarılacak. Amacımız 1 yılın içerisinde onlara işi ya da yatırımcı aldırmak."
Türkiye'den çıkıp uluslararası başarı elde eden firmaların yurtdışındaki yatırımcıların dikkatini de Türkiye'ye çekeceğini ifade eden Kızıltaş, "2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine bilişim ile katkı sağlayacağız" dedi. - Ankara
Son Dakika › Teknoloji › Türk Yazılımcılar ABD'li Yatırımcılara Tanıtılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?