Samsun Üniversitesi Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden oluşan Fırtına Avcıları Takımı, Türkiye Uzay Ajansı Astro Hackathon Yarışması'nda Türkiye üçüncüsü oldu. Takım, uzay havası olaylarını önceden tahmin etmeyi amaçlayan Güneş Fırtınaları Erken Uyarı Paneli projesiyle dereceye girdi.
Türkiye Uzay Ajansı ev sahipliğinde Çanakkale'de düzenlenen hackathon, gençlerin uzay farkındalığını artırmayı amaçlıyor.
Türkiye Uzay Ajansı'nın düzenlediği hackathon etkinliği, 256 öğrencinin katılımıyla Samsun'da gerçekleştiriliyor.
Samsun Üniversitesi'nde, Türkiye Uzay Ajansı tarafından düzenlenen Astro Hackhaton başladı.
Türkiye Uzay Ajansı'nın düzenlediği hackathon, gençlerin uzay alanında projeler üretmesini sağlıyor.
TUA Başkanı Kıraç, uzay çalışmalarının bağımsızlık için şart olduğunu ve 2027'de aya iniş yapılacağını açıkladı.
Türkiye Uzay Ajansı'nın organize ettiği hackathona Marmaris ev sahipliği yapacak, Tuana Yapıcı lider olacak.
Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yusuf Kıraç, 5-9 Ekim 2026'da Antalya'da düzenlenecek 77. Uluslararası Uzay Kongresi'nin Türkiye'nin uzay vizyonu açısından tarihi bir dönüm noktası olacağını belirterek, savunma sanayisinde yakalanan başarıyı uzay alanına taşımak istediklerini söyledi.
Yusuf Kıraç, APSCO Konsey Başkanı olarak tarihe geçti, Türkiye uzay diplomasisinde güçleniyor.
Yusuf Kıraç, Asya-Pasifik Uzay İş Birliği Örgütü'nün 2026-2027 Konsey Başkanı seçildi.
Yusuf Kıraç, APSCO Konsey Başkanı olarak seçildi, Türkiye uzay diplomasi alanında güçleniyor.
TÜMMİAD ve Türkiye Uzay Ajansı'nın desteğiyle Çanakkale'de NASA Space APPS Yarışması düzenlendi.
TUA Başkanı Yusuf Kıraç, IAC'da Uluslararası Uzay Federasyonu Başkan Yardımcısı oldu.
TUA Başkanı Kıraç, Uluslararası Uzay Kongresi'nde başkan yardımcılığına seçildi.
TUA Başkanı Kıraç, Türkiye'nin 2026'da Ay'a giden altıncı ülke olacağını duyurdu.
Türkiye Uzay Ajansı'nın öncülüğünde Somali'de uzay üssü kuruluyor. Tesis sadece uzaya roket fırlatma projeleri için değil uzun menzilli füze denemeleri için de kullanılacak. Türkiye'ye Hint Okyanusu kıyısında bir alan tahsis edilirken projenin maliyetinin 350 milyon doları bulması bekleniyor.
Alper Gezeravcı, öğrencilerle uzay deneyimlerini paylaştı, Türkiye'nin uzay hedeflerini anlattı.
TUA, Axiom Space ile uzay sanayisi için tedarik fırsatlarını araştırmak amacıyla anlaşma imzaladı.
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Türkiye Uzay Ajansı, uzay ve havacılıkla ilgili ürünlerin geliştirilmesi amacıyla yurt içi ve dışındaki şirketleşme süreçlerini başlatma hakkına sahip oldu.
Spor Toto Yönetim Kurulu ve Türkiye Uzay Ajansı'nın yetkileri yeniden düzenlendi.
Türk akademisyenler uzayda nohut ve Arabidopsis tohumu gönderdi, stres dayanıklılığı araştırılıyor.
Kastamonu ve Sakarya'da kaydedilen kuzey ışıklarının nedeni jeomanyetik fırtınalar.
Uzaya çıkan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, TEKNOFEST Akdeniz'de gençlere Türkiye'nin Ay'a roket gönderme planlarını anlattı. 2026-2028 tarihleri arasında Ay'ın yüzeyine yumuşak iniş yapacak bir roket gönderme hedefinde olduklarını vurgulayan Gezeravcı, gençlere özgüvenli olmaları konusunda tavsiyelerde bulundu.
Türkiye'nin birçok bölgesinde dün gece saatlerinde görülen ışık hüzmesi, vatandaşlar ve uzmanlar arasında merak konusu oldu. Uzman Astronom Ersin Kaygısız, ışık hüzmesinin uydu enkazı olabileceğini belirtirken, Türkiye Uzay Ajansı ise gökyüzünde görülen cismin bir meteor olduğunu açıkladı. Olayın meteorit olup olmadığı ise henüz netlik kazanmadı.
Türkiye'nin birçok bölgesinden görülen meteorun saçtığı renkli ışıklar, Ankara'dan da gözlemlendi. Meteorun atmosferden girişi sırasında oluşan renkler, kimyasal bileşimi, hızı ve atmosfer koşulları gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Türkiye Uzay Ajansı, meteorların oluşturduğu renklerin nedenlerini açıkladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin uzay yolculuğunun gençler için yeni bir sayfa açacağını belirterek, Türk gençlerinin heyecanlı hayallerini gerçekleştirmeleri için desteklerin devam edeceğini söyledi. Bakan Kacır, Türkiye'nin kendi imkanlarıyla uydu geliştirebilen bir ülke olduğunu ve uzay alanında hak ettiği payı almaya devam edeceğini vurguladı. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise Türkiye'nin uzay çalışmalarının 1980'lere dayandığını ve ülkenin adını duyurmaya başladığını belirtti. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Yusuf Kıraç ise Türkiye'nin uzay teknolojisinde daha fazla söz sahibi olmak için kurumlarla iş birliği içerisinde çalıştıklarını ifade etti.
Türkiye'nin ilk insanlı uzay yolculuğunun gerçekleştiği seferde Uluslararası Uzay İstasyonu'na giden astronotlar, Axiom Mission 3 ekibiyle birlikte Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'ni ziyaret etti. Ziyarette Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Ahmet Yozgatlıgil, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yusuf Kıraç, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve yetkililer de bulundu. Gezeravcı ve astronotlar, kütüphaneyi gezdikten sonra gençlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.
Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Yusuf Kıraç, uzay diplomasisine hız kesmeden devam ettiklerini belirterek, "Özellikle Senegal ülkemizle uydu üretiminde, savunma ve uzayı ilgilendiren alanlarda işbirliği yapmak istiyor, hatta TEKNOFEST'i tüm Afrika adına Dakar'da yapmak istediklerini söylediler.
Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Mehmet Nefes, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yaptığı 13 deney ve çalışmalardan önemli çıktılar alındığını, bunların yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.
AI Tomorrow Summit 2024 etkinliğinde Türkiye'nin uzay alanındaki çalışmaları, gelinen nokta ve geleceğe dönük projeler tartışıldı. Türksat AŞ Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Türkiye'nin uzayı ülke ihtiyaçları için kullanmasının geçmişini anlattı ve Türksat'ın filosundaki haberleşme uyduları hakkında bilgi verdi. Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, yapay zekanın hayatın her alanını domine edeceğini belirtti ve gençlere yapay zeka konusunda altyapılarını sağlam tutmalarını tavsiye etti. Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yusuf Kıraç ise uzayda yörüngeler arası transferin önemine vurgu yaparak, Ay'a erişim planları ve kendi fırlatma istasyonu konusunda bilgi verdi. DeltaV Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Arif Karabeyoğlu ise uzayda hareket etme kabiliyetinin önemine dikkat çekti.