Albatroslar da boşanıyor! En sadık kuş cinsi olarak biliniyorlardı! - Son Dakika
Yaşam

Albatroslar da boşanıyor! En sadık kuş cinsi olarak biliniyorlardı!

Albatroslar da boşanıyor! En sadık kuş cinsi olarak biliniyorlardı!

Dünyanın en sadık tek eşli yaratıklarından biri olan albatroslar araştırmalara göre artık daha sık "boşanıyor" ve uzmanlar bununla ilgili küresel ısınmanın suçlanabileceğini söylüyor.

24.11.2021 13:48  Güncelleme: 13:53

Guardian'da yer alan habere göre; bilim insanları iklim krizi sebebiyle ısınan suların kara kaşlı albatros parçalanma oranlarını daha da yükselttiğini söylüyor.

Albatrosların tipik olarak bir eş seçtikten sonra, yalnızca %1-3'ü daha yeşil romantik otlaklar aramak için ayrıldığının belirtildiği haberde şu vurgular yer aldı:

"Ancak alışılmadık derecede sıcak su sıcaklıklarının olduğu yıllarda, bu ortalama sürekli olarak yükseldi ve çiftlerin %8'e varan bir kısmı ayrıldı."

ARTIK YEMEK İÇİN DAHA ÇOK ÇALIŞIYORLAR

Çalışmada, 15 yıl boyunca Falkland Adaları'ndaki 15 bin 500 üreme çiftinden oluşan vahşi popülasyona bakıldı. Albatrosların genellikle ömür boyu çiftleştiği belirtilen Guardian haberinde; iklim krizinin stresi altında, yemek için daha uzun saatler çalışmak ve bir seyahat partnerinin lojistik zorluklarıyla karşı karşıya kalan bazıları ilişkilerini sürdürmekte zorlanıyor.

Lizbon Üniversitesi'nde araştırmacı Francesco Ventura, balık eksikliği hesaba katıldığında bile, daha sıcak suların alışılmadık derecede yüksek albatros çiftlerinin ayrılma oranlarıyla ilişkili olduğunu öğrendiklerinde şaşırdıklarını söyledi.

Ventura, Albatros boşanmasının genellikle bir üreme başarısızlığı ile tespit edildiğini söyledi. Ventura'ya göre albatros boşanmalarının iki olası nedeni var: Isınan suların kuşları daha uzun süre avlanmaya ve daha uzağa uçmaya zorlaması. Ve suların daha sıcak olması nedeniyle albatrosların stres hormonlarının yükselmesi.

ALBATROSLARI TANIYOR MUSUNUZ?

Albatros genellikle açık denizlerde yaşan bir kuş türüdür. Kanatları haricinde vücutları beyaz renk olan bu kuşlar uzaktan martıya benzetilebilir. Genellikle balık ve küçük böceklerle beslenirler.

En uzun kanat açıklığına sahip kuş olarak bilinen albatrosların kanat uzunlukları 4 metreyi buluyor. En az 50 sene yaşayan bir albatros, takriben 6 milyon kilometre uçabilir. Kuşlar aleminde albatrosa dayanıklılık ve performans konusunda yanaşabilen maratoncu bir kuş bulunmuyor.

Yaşam alanı çoğunlukla soğuk yerler olan albatroslar, eşlerine çok bağlıdır. Doğdukları yerde çiftleşirler. Buraya da koloniler halinde gelirler. Erkekler dişilerden en az bir hafta kadar önce gelip yuva hazırlarlar. Eşlerden biri öldükten sonra başka eş aramazlar.

Son Dakika Yaşam Albatroslar da boşanıyor! En sadık kuş cinsi olarak biliniyorlardı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement