Anadolu Üniversitesi "2019-2023 Dönemi Stratejik Planlama Süreci Arama Konferansı" Yeni Öğrenci Yemekhanesinde gerçekleştirildi.
Kahvaltının ardından başlayan konferansa; Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Adnan Özcan, Prof. Dr. Ali Savaş Koparal, Prof. Dr. Yücel Güney ve Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı'nın yanı sıra akademik birimlerin yöneticileri, genel sekreter ve yardımcısı ile daire başkanları katıldı.
"Stratejik planlar kurumların geleceğine yön veren yol haritalarıdır" diyerek konferansın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan, "Belki biraz abartılı olacak ama stratejik planlar için kurumların anayasaları diyebiliriz. Çünkü gelecek 5 yıla yön veren önemli belgelerden söz ediyoruz. Bu, mevzuat anlamında da zaten böyle. Tüm kurumların yasal olarak belli dönemlerde stratejik planlarını hazırlamaları ve yürütecekleri tüm faaliyetleri stratejik planlarıyla ilişkilendirme zorunluluğu bulunuyor. Bu noktada iki yıl önce Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bünyesinde özerk bir Kalite Kurulu oluşturuldu. Bu kurulun değerlendirmelerinde üniversitelerin stratejik planları doğrultusunda hareket edip etmediğine dikkat ediliyor. Dolayısıyla bu sadece kurumun iç ya da dış paydaşlarını toplayıp genel bir hedef belirleme çalışması değil, mevzuat anlamında da yasal bir zorunluluk. Belki şimdiye kadar kurumlar bunun çok farkına varmamış olabilirler ama bu faaliyetin gerçekten çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çok güzel bir söz vardır: 'Hedefi belli olmayan gemiye hiçbir rüzgar fayda etmez.' Dolayısıyla hedefleri önceden iyi belirlemek gerekiyor. Anadolu Üniversite'nin kurulduğu günden bu yana belirlenmiş birçok hedefi var. İlk dönemlerde yazılı bir stratejik planımız olmasa bile üniversitemizin belirlediği hedefler hep vardı ve bu hedefler doğrultusunda çalışmalar yapılıyordu. 2009 yılında, 2009-2014 yıllarını kapsayan ilk stratejik planımız hazırlandı. İnşallah hazırlıklarını sürdürdüğümüz bu plan da 2019-2023 yılları kapsayacak 3. stratejik planımız olacak" ifadelerini kullandı.
"Anadolu Üniversitesi çok yönlü bir Üniversite"
Prof. Dr. Naci Gündoğan, " Anadolu Üniversitesi çok yönlü bir üniversite. Hayatboyu öğrenme hedefine odaklanmış bir üniversite. Türkiye'de ve dünyada öne çıkan tarafımız açık ve uzaktan öğrenme alanında öncü bir üniversite olmamız. Bu önemli bir niteliğimiz, devam ettireceğiz. Fakat bu alanda uzman olmamız, hedefimizin sadece bu alana yoğunlaşmak olduğunu göstermez. Biz, aynı zamanda güçlü bir örgün eğitim sistemine, akademik kadroya ve güçlü bir altyapıya sahibiz. Dolayısıyla üniversitelere üniversite kimliğini veren araştırma ve topluma hizmet gibi diğer fonksiyonları da yapımızda barındırıyoruz" şeklinde konuştu.
"Son yıllarda ciddi anlamda araştırmaya odaklandık"
Araştırmanın üniversiteler için önemine değinen Rektör Gündoğan şunları dile getirdi:
"Bundan 1 ay önce YÖK tarafından Türkiye'de araştırma üniversiteleri ilan edildi. Anadolu Üniversitesi olarak bizler de araştırma üniversitesi etiketi almak için müracaatımızı yaptık. Araştırma üniversitelerini belirleme sürecinde 58 devlet üniversitesi niyet beyanında bulundu. Bu üniversiteler içerisinde ilk etapta 25 üniversite içine girdik. Ama maalesef bu yıl için ilan edilen ilk on araştırma üniversitesi içinde yer alamadık. Ancak şunu söylemeliyim ki özellikle son yıllarda ciddi anlamda araştırmaya odaklandığımızı görüyoruz. Bunu sadece ben söylemiyorum, sayılar söylüyor. Üniversitemizin kurulduğu günden bu yana Web of Science'da yaklaşık 5 bin yayın yapıldı ve bu yayınların yüzde 20'si son 2 yılda gerçekleşti. Son iki yılda bine yakın yayınımız var ve bunlardan da önemli sayıda patent ortaya çıktı. Sadece 2016 yılı içerisinde 17'si ulusal, 10'u uluslararası olmak üzere toplam 27 tane patent alındı. Bu, çok önemli bir sayı. Hedefimiz patent sayılarımızı daha fazla arttırmak ve dünyanın önde gelen üniversitelerinde olduğu gibi ileride patent gelirlerini üniversitemizin önemli bir gelir kaynağı haline getirmek."
"Sismik İzolatör Test Merkezi başlı başına bir atılım"
Geçen hafta tanıtımı yapılan Sismik İzolatör Test Merkezinin yalnızca test değil; aynı zamanda Ar-Ge merkezi olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan, "URAYSİM ve Havacılık Mükemmeliyet Merkezi de aynı zamanda araştırma boyutu olan merkezler. Sismik İzolatör Test Merkezi zaten başlı başına bir atılım. Dünyada bu merkezden şu anda beş tane var. İkisi Amerika'da, biri Japonya'da, biri İtalya'da. Diğeri ise Anadolu Üniversitesi Sismik İzolatör Test Merkezi. İnşaat sektörüne yön verecek olan bu merkez Türkiye'de bir ilk. Üniversitemiz gerçekten her alanda çok ciddi atılımlar içerisinde. Özellikle araştırma boyutumuzun ön plana çıkmasından oldukça memnunum. Bunun önümüzdeki dönemin stratejik planına da yansımasını isterim. Tabii ki bir alanda atılım yapmamız diğer alanlardan geri çekilmemiz anlamına gelmiyor. Aynı anda her alanda olabiliriz. Bu konuda hem maddi hem de insan kaynağı potansiyelimiz yeterli. Tüm bunlar için iyi bir planlama yapmamız ve daha çok çalışmamız gerekiyor. Ben üniversiteme güveniyorum" dedi.
"Anadolu Üniversitesi tüm bunların yanında uluslararası niteliği olan bir üniversite, özellikle son birkaç yılda uluslararası lisansüstü öğrenci sayımızda ciddi artışlar oldu" diye konuşan Rektör Gündoğan, "2013 yılında 833 yabancı uyruklu öğrencimiz varken şu an bin 200 oldu. Önümüzdeki 5 yıldaki hedefimiz 5 bin öğrenciye ulaşmak. Ayrıca biliyorsunuz uzaktan eğitim konusunda oldukça iyiyiz. Ama şu anda bunu ağırlıklı olarak önlisans ve lisans düzeyinde yapıyoruz. Özellikle uzaktan öğretimde tezsiz yüksek lisans programları sayısını ve çeşitliliğini arttırmamız lazım. Bu konuda çok ciddi anlamda talep var. Sanat alanında ise Üniversitemizin oldukça önemli çalışmaları var. Bu anlamda da ilgili fakülte ve bölümlerimizin daha da ileri çabalar içerisinde olmasını bekliyoruz. Ben, önümüzdeki 5 yıl için hazırlanacak olan stratejik plan çalışmalarının hayırlı olmasını diliyorum. Bu konuda katkı sağlayan bütün arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum" diyerek sözlerini sonlandırdı.
"2015 yılında kalite komisyonumuzu oluşturduk"
"Hepinize öncelikle bu konferansa tatil gününde katıldığınız için çok teşekkür ederiz" diyerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Adnan Özcan, "Öncelikle stratejik planlama süreci hakkında kısa bir bilgilendirme yapacağım. Bu konuda 23 Temmuz 2015 tarihinde YÖK bünyesinde bağımsız bir Kalite Kurulu oluşturuldu. Bu kurul oluşturulduktan sonra üniversitelere düşen görevler oldu. Bu kapsamda Üniversitemiz öncelikle 2015 yılında, Senatomuzun da onayıyla Üniversite Kalite Komisyonunu oluşturdu. Bunun ardından da birimlerimizde Kalite Komisyonları oluşturuldu. Mevzuat gereği Türkiye'deki tüm üniversitelerin her yıl kurum iç değerlendirme raporu hazırlama zorunluluğu ve 5 yılda bir de Kalite Kurulundan alınacak bağımsız dış değerlendirmeden geçme zorunluluğu bulunuyor. Bu kapsamda da Üniversitemizin 2015 ve 2016 yılları Kurum İç Değerlendirme Raporları Kalite Komisyonu tarafından hazırlandı. Ayrıca 2017 yılı başında üniversitemiz, dış değerlendirme sürecini tamamladı" ifadelerini kullandı.
Stratejik planlama hazırlık çalışmaları anlatıldı
Stratejik planlama hazırlık çalışmalarında nasıl ilerlendiğiyle ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Özcan, "Mayıs ayında kurum iş değerlendirme raporu sürecini YÖK'e gönderdikten sonra hızlıca 2019-2023 dönemini kapsayacak stratejik plan çalışmalarına başladık. Plan, 5 yılda yapılması hedeflenen projelerin yol haritası niteliğinde olacaktır. Üniversiteler stratejik planlarını oluştururken, Kalkınma Bakanlığının hazırlamış olduğu Rehberi esas alması gerekiyor. Bu kapsamda Mayıs ayında Genelge 1 yayınlandı ve tüm birimlerimizle paylaşıldı. Ayrıca Yönlendirme Kurulu ve Stratejik Plan Hazırlama Ekibi kuruldu ve hazırlık programı oluşturuldu. Daha sonra Genelge 2 yayınlandı. Hazırlık dönemindeki faaliyetleri içeren program hazırlandı. Bu programa göre; Haziran 2017'de yasal yükümlülükler ve mevzuat analizi konusu sizlerin de katkılarınızla hazırlandı. Üst politika belgelerinin analizi tamamlandı. Uygulanmakta olan stratejik planının değerlendirmesi yapıldı. Temmuz-Ekim arasında iç ve dış paydaşların katkısıyla Üniversitemizin Güçlü, Zayıf Yönleri ile Fırsat ve Tehditleri (GZFT=SWOT analizi) belirlendi. Bu analiz tüm birimlerimizle paylaşıldı, onun ardından öneriler alındı ve dönütler, Kalite Komisyonunda değerlendirildi. Daha sonra dönütler, 440 dış paydaşımıza gönderildi. 220 dönüt alındı ve bu dönütler de Kalite Komisyonunda değerlendirildi. Ardından dış paydaşlarla 5 Ekim'de de yüz yüze görüşme yapıldı. Bütün bunlar olurken Ağustos ayında ayrıca konum, başarı, değer ve temel etkinlik tercihinin belirlenmesi için çalışmalar gerçekleşti. Farklılaşma stratejisi çalışmalarında sona gelindi. Eylül ayında Üniversitemizin Kalite Politikası belirlendi. Stratejik planla doğrudan ilişkili olan QPR'a veri girişiyle ilgili birimlerimiz ziyaret edildi. Ekim ayında ise durum analizi çıktıları ve mevcut planda yer alan amaçlar değerlendirilerek taslak amaçlar belirlendi" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Adnan Özcan, "Sonuç olarak gelinen aşamada bugün sizlerden beklentimiz; taslak halindeki amaçların gözden geçirilmesi, 2017 SWOT analizi sonuçları da dikkate alınarak üniversitemizin hedeflerinin, ardından performans göstergelerinin ve stratejilerinin belirlenmesi, son olarak da oldukça önemli olan hedef kartlarının hazırlanması gerekiyor." diyerek katılımcılara teşekkürlerini iletti.
Konuşmaların ardından Anadolu Üniversitesi Kalite Komisyonu Üyesi Doç. Dr. Ahmet Emre Demirci, katılımcılara çalışma yöntemi hakkında bilgi verdi. Ardından 11 gruba ayrılan katılımcılar farklı kategorilerde çalışmalar gerçekleştirdi. Konferans öğleden sonra; grupların birleştirilmesi, grup sözcülerinin grupların belirledikleri hedefleri sunmaları, soru-cevap kısmı, kapanış konuşması ile sona erdi. - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Yaşam › Anadolu Üniversitesi '2019-2023 Dönemi Stratejik Planlama Süreci Arama Konferansı' Gerçekleştirildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?