Başkan Halil Başer: Çavdarhisar Medeniyetler Kentidir - Son Dakika
Yaşam

Başkan Halil Başer: Çavdarhisar Medeniyetler Kentidir

Başkan Halil Başer: Çavdarhisar Medeniyetler Kentidir

Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesi yıllık 30 bin turistin ziyaret ettiği ve keşfedilmeyi bekleyen binlerce yıllık medeniyet kalıntılarıyla bölgede ilgi odağı oluyor.

30.10.2017 11:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesi yıllık 30 bin turistin ziyaret ettiği ve keşfedilmeyi bekleyen binlerce yıllık medeniyet kalıntılarıyla bölgede ilgi odağı oluyor.

Belediye Başkanı Halil Başer, bölgenin turizm merkezi olması beklenen ve 2. Efes diye adlandırılan Çavdarhisar tarihi hakkında açıklamalarda bulundu.

İlçenin tarihi hakkında bilgiler veren Başer, "Heredot'un dünyanın en eski kavmi olarak nitelediği Frigler, Kütahya bölgesinde rastlanan ilk topluluktur. Büyük Frigya ve Küçük Frigya şeklinde ikiye ayrılarak yönetilen Frig devleti içinde Aizanoi, Küçük Frigya'nın önemli şehirleri arasında yer almaktadır. Friglerden sonra bölgede sırasıyla Kimmer, Lidya, Pers, İskender İmparatorluğu, Bergama Krallığı ve M.Ö.133'de Roma imparatorluğunun hakimiyeti görülür. Şehir Roma döneminde psikoposluk merkezi olarak önemini korumuştur. Bu dönemlerde yapılan tapınaklar ve sayısız tarihi alanlar yapılan kazı çalışmalarıyla hızla gün yüzüne çıkarılmaktadır. Ayrıca bu dönemlere ait köprülerin onarım çalışmaları bakanlığımızca devam etmektedir" dedi.

"İlçe adını Çavdar Tatarlarından almıştır"

Başkan Başer, "1078'de Anadolu Selçuklu Devletini kuran Kutalmışoğlu Süleyman Şah aynı tarihte Kütahya'yı fetheder. Bölge Germiyan Beyliği kuruluncaya kadar Türklerle Bizans arasında sürekli el değiştirmiştir. 1097 haçlı seferleri esnasında bölge haçlılarca işgal edilir. 1176'da ise II.Kılıçarslan'ın Miryekefalon savaşında Bizans ordusunu yenmesinin ardından 1177 ve 1182'de Kütahya ve Eskişehir havalisini kati olarak Türkleştirir. Osmanoğulları'nın Batı Anadolu'ya yerleşmesi sırasında Çavdar Tatarları'nın Aizanoi bölgesine yerleşerek üs olarak kullanmıştır. İlçemizin Çavdarhisar adını bu boydan aldığı bilinmektedir" diye konuştu.

Bölgenin turizm açısından önemini çok iyi bildiklerini ve bu doğrultuda çalıştıklarını belirten Başkan Halil Başer, "Çok yakında yapılacak olan büyük yatırımlarla Çavdarhisar ilçemiz barındırdığı tarihi kalıntılarıyla Kütahya'nın dünya turizmine açılacak en büyük penceresi olup hak ettiği yeri alacaktır" ifadelerini kullandı.(YD-EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Başkan Halil Başer: Çavdarhisar Medeniyetler Kentidir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement