Mersin İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, KOAH'ın dünyada 50 milyon insanı etkilediğini ifade ederek, "Her yıl 3 milyon kişi bu hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Her 10 hastadan 9'u bu hastalığa sahip olduğunun farkında değildir" dedi.
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Günü dolayısıyla açıklama yapan Başaralı, KOAH'ın tam olarak geri dönüşümü olmayan hava akımını kısıtlaması ile karakterize, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi. KOAH'ın oluşumunda en önemli risk faktörlerinin tütün kullanımı, ev içi hava kirliliği, çeşitli gaz ve tozlara çevresel veya mesleki maruziyetler olduğunu vurgulayan Başaralı, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, KOAH tüm dünyada yaklaşık 50 milyon insanı etkilemekte ve her yıl 3 milyon kişi bu hastalık nedeniyle ölmektedir. Yine Dünya Sağlık Örgütü 2030'da KOAH'ın tüm dünyada en önemli ölüm nedenleri arasında 3'üncü sırada olacağını öngörmektedir. Değişen yaşam tarzları paralelinde sıklıkları artmakta olan bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların önümüzdeki yıllarda ülkemizde artması beklenmektedir. Türkiye verilerine göre ülkemizdeki en önemli ölüm nedenleri arasında 4'üncü sırada olan KOAH'ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 20'dir" ifadelerini kullandı.
"ÜLKEMİZDE HER YIL BU HASTALIKTAN 26 BİN KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ TAHMİN EDİLİYOR"
Türkiye'de KOAH'dan 5 milyon kişinin etkilendiğini belirten Başaralı, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Her yıl 26 bin kişinin bu hastalıktan öldüğü tahmin edilmektedir. Her 10 hastadan 9'u bu hastalığa sahip olduğunun farkında değildir. Halkımızın KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir. Oysa hastalık erken dönemde teşhis edilebilirse, hem hastalıklar hem de ölümler azaltılabilir. Basit ve ağrısız bir test olan 'nefes ölçüm testi' ile kişinin KOAH olup olmadığı kolayca saptanabilmektedir. KOAH'ın erken tanısı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacaktır. KOAH Günü münasebetiyle sağlık kurum ve kuruluşlarımız, bugün ve daha sonraki günlerde, toplum bireyleri arasında farkındalık oluşturarak, KOAH bilincini artırmak, KOAH riski taşıyan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurarak 'nefes ölçüm testi' yaptırmalarını teşvik etmek olmalıdır. Amacımız, KOAH'ın erken dönemde saptanması, hastalığın etkin tedavisi, komplikasyonların gelişiminin önlenmesi ve insanların solunumsal sağlık açısından kalitesi yüksek bir hayat sürdürmelerini sağlamaktır." - MERSİN
Son Dakika › Yaşam › Koah Dünyada 50 Milyon İnsanı Etkiliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?