Türkiye'nin gerilim haritasını çıkaran Prof.Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, "Depremden korkmak yerine önlem almak en doğru şey" diyerek vatandaşlara uyarıda bulundu.
Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, insanların "Deprem olacak mı, olmayacak mı?" yönündeki beklentilere girmek yerine önlem alması gerektiğini dile getirdi.
BEÜ Mühendislik Fakültesi Geomatik Bölümü Başkanlığı görevini de sürdüren Kutoğlu, GPS istasyonlarından yararlanarak Türkiye'nin gerilim haritasını çıkarttıklarını vurguladı. Türkiye'de haritacılık işlemlerinde kullanılan 146 GPS istasyonu sayesinde, verilerin toplandığını ve yüksek hassasiyette konum belirlendiğine dikkat çeken Kutoğlu, şöyle konuştu: "Türkiye'de 146 GPS istasyonu var. Veri topluyorlar ve yüksek hassasiyette konum belirlemek mümkün olabiliyor. Bu sistem Türkiye'de haritacılık işlemlerinde kullanılıyor. Yer kabuğu hareketlerini de milimetre duyarlılıkla izleyebiliyorsunuz. ABD, Japonya ve birçok ülkede yer kabuğu hareketlerini izlemek için bu istasyonlar çok daha sık ve fazla kurulmuş durumdadır. Hareketleri bunlarla izliyorlar. Biz de şu an 146 adet var."
"VAN DEPREMİNİN SÜRPRİZ OLMADIĞINI ANLIYORUZ"
Van'da, yüksek derecede yaşanan ve can kayıplarına neden olan depremin sürpriz olmadığını ifade eden Kutoğlu, şunları söyledi: "Van depremine baktığımız zaman, o zaman bu deprem sürpriz denmişti. Baktığımızda oralarda gerilmelerin olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla çok da sürpriz durum olmadığını, şimdi geriye dönük olarak baktığımızda anlıyoruz. Burada Kuzey Anadolu Fayı neden daha fazla kırılıyor, kuvvetler yani gerilme birikimleri Kuzey Anadolu Fayı'nı kuzeyden itibaren bastırarak bir dik kuvvet uyguluyor. Böyle olunca cetvele dik bastırırsanız daha çabuk ve şiddetli kırarsınız. Ama Doğu Anadolu'ya baktığımız zaman, kuvvetlerin veya gerilmelerin fayın her iki tarafına homojen dağıldığını görüyoruz. Bu aynı cetveli ortasından değil de iki ucundan çekerek kırmaya benzer. Dolayısıyla bu şekilde yaptığınızda kırılma çok daha seyrek olacaktır. Gayet doğal olacaktır."
TÜRKİYE'NİN GERİLİM HARİTASINI ÇIKARTTILAR
Türkiye'de 146 GPS istasyonlarından faydalanarak gerilim haritası çıkartan Prof.Dr. Hakan Kutoğlu ve ekibi, gerilim haritasında da geçmişten bu güne yaşanan depremlerin büyük oranda örtüştüğünü belirledi.
Türkiye'nin farklı yerlerinde gerilimler meydana geldiğini ifade eden Kutoğlu, halkın depremden kaçmak yerine önlem almasını istedi. Türkiye'deki GPS istasyonlarından yararlanarak Türkiye'nin gerilim haritasını çıkarttıklarını anlatan Kutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu gerilim haritası geçmişten bu güne meydana gelen depremlerle çok büyük oranla örtüşüyor. O bakımdan hani Türkiye'nin şurasında deprem olacak, burasında deprem olacak diye beklentilere girmek, insanları bu şekilde yönlendirmek doğru değil. Çünkü geçmiş deneyimlerimiz bize gösterdi ki Türkiye'nin değişik yerlerinde deprem meydana gelebiliyor. Bu anlamda bizim çıkartmış olduğumuz gerilim haritası da bunu doğruluyor."
Türkiye'nin değişik yerlerinde gerilimler meydana geldiğini belirten Kutoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Bunların sonucunda da belli bir miktar gerilim biriktiğinde kırılma meydana gelebiliyor. Bu haritada üretmiş olduğumuz GPS verilerine dayalı haritada bunu zaten gösteriyor. Dolayısıyla bir Türkiye'de sürekli depremler yaşayan, Türkiye'nin değişik yerlerinde depremler yaşayan bu potansiyeli taşıyan bir ülkede olduğumuz için depremden kaçmamız pek de olası değil. Bir yerden kaçalım, öbür tarafa gittiğimizde, bir başka depremle karşılaşmamamız söz konusu değil. Bizim yapmamız gereken şey, her gün aman deprem olacak mı diye korkmaktansa önemli olan sağlam zeminli yerlerde ve binalarda oturmaktır. Bu şekilde bir yaşam tercih ettiğiniz takdirde depremlerden de mümkün olduğunca az zararla kurtulmuş olacağız. Depremden korkmak yerine önlem almak en doğru şey olacaktır."
Kutoğlu, "En son Bolu'da deprem yaşandı. Bununla ilgili neler söyleyebileceksiniz?" sorusuna şöyle karşılık verdi: "Bununla ilgili doğrudan doğruya uzman konusu olan arkadaşların bilgi vermesi daha uygun olacaktır. Ama o bölgede zaten bizim göstermiş olduğumuz gerilim haritasında gerilimlerin olduğu bölgelerden bir tanesiydi. Bu anlamda çok da şaşırtıcı olmayan bir durum diye düşünüyorum." - ZONGULDAK
Son Dakika › Yaşam › (Özel Haber) Profesör Kutoğlu'dan Deprem Uyarısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?