Tod 47. Ulusal Kongresi - Son Dakika
Yaşam

Tod 47. Ulusal Kongresi

Tod 47. Ulusal Kongresi

Türk Oftalmoloji Derneği'nin (TOD) 47'inci Ulusal Kongresi, 6-10 Kasım tarihleri arasında Antalya-Kemer Rixos Sungate Kongre Merkezi'nde gerçekleştiriliyor.
İki bin 500 kişilik kongreye, 200'e yakın yabancı hekim, katılıyor.

07.11.2013 15:00

Türk Oftalmoloji Derneği'nin (TOD) 47'inci Ulusal Kongresi, 6-10 Kasım tarihleri arasında Antalya- Kemer Rixos Sungate Kongre Merkezi'nde gerçekleştiriliyor.

İki bin 500 kişilik kongreye, 200'e yakın yabancı hekim, katılıyor. Tüm göz hastalıkları ile ilgili en son yeniliklerin ve gelişmelerin ele alınacağı kongre de aynı zamanda 'iyi hekimlik', 'hekime şiddet' 'sağlık politikaları' ve 'sağlıkta hukuk' konuları tartışılıyor.

Türk Oftalmoloji Derneği'nin(TOD) 47'inci Ulusal Kongresi, 6 -10 Kasım tarihleri arasında Antalya- Kemer Rixos Sungate Kongre Merkezi'nde gerçekleştiriliyor. İki bin 500 kişilik kongreye değişik ülkelerden de 200'e yakın göz hekimi katılıyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Yargıtay ve Türk Tabipler Birliği'nden davetlilerin ve Adli Tıp Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinin katılacağı kongrede; diyabete bağlı göz hastalıkları, katarakt ameliyatlarında son gelişmeler, gözyaşı yetersizliği, göz içi kanamaları, retina yırtıkları, göz tümörleri, göz tansiyonu, sarı leke hastalığı ve göz plastik cerrahisi gibi birçok hastalık ve tedavi yöntemi ele alınacak.

35 YABANCI HEKİM KONFERANS VERECEK

Türkiye'nin göz hastalıkları ile ilgili en kapsamlı kongresi olan TOD 47'inci Ulusal Kongresi, dünyada alanlarındaki ünlü göz hastalıkları hekimlerinin katılımıyla aslında uluslararası bir nitelik taşıyor. Türki Cumhuriyetlerden hekimlerin yanı sıra, Singapur'dan, Hindistan'a, İspanya'dan, İtalya'ya, ABD'den Mısır'a kadar birçok ülkeden göz hekimleri, bu kongrede göz hastalıkları ve tedavisinde son yöntemleri tartışacaklar. Diğer ülkelerin hekimleriyle, 10 adet ortak panel düzenlenecek ve 35 yabancı hekim, verecekleri konferanslarda, göz hastalıkları ile ilgili dünyadaki son gelişmeleri aktaracaklar.

İlk gün Akdeniz Üniversitesi'nde yapılacak katarakt ameliyatının da uydu bağlantısı ile canlı izleneceği kongrede ele alınacak bir konu da 'iyi hekimlik' olacak. 'Sağlıkta hukuk', 'çok hasta bakan hekimlerin hata yapma olasılıkları', 'hekime ve sağlık personeline şiddet' konularının da tartışılacağı kongrede, son dönemin sağlık politikaları masaya yatırılarak, çözüm beklenen sorunlar irdelenecek.

GÖZ HEKİMLERİ DÜNYA STANDARTLARINDA HİZMET VERİYOR

Kongreye ev sahipliği yapan Türk Oftalmoloji Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, Türk sağlık sistemine ait çarpıcı verileri paylaşacak. Kongreyle ilgili bir değerlendirme yapan Prof. Dr. Kaynak, Türkiye'de son dönemde diyabet hastalığındaki artış ve toplumun yaşlanmasına bağlı olarak 'yaşa bağlı sarı leke hastalığı' ve göz tansiyonunda (glokom) belirli bir artış yaşandığını bildirdi. Türkiye'deki göz hastalıkları uzmanı hekimlerin dünya standartlarında hizmet verdiklerini anlatan Prof.Dr. Kaynak, "Türkiye'de 68 üniversite, 24 eğitim hastanesi ve Sağlık Bakanlığına bağlı 850 birimde göz hekimlerinin hizmetlerinde dünya standartlarına ulaşılmış durumda. Sayı ve kalite açısından son derece yeterli olan göz hekimlerimiz gurur kaynağımız. Ancak son dönem sağlık politikalarının sonuçları endişe verici" diye konuştu.

DEVLET HASTAYA RESMİ OLARAK 3 DAKİKA ZAMAN AYIRABİLİYOR

Son dönem sağlık politikalarının devletin bir hastaya resmi olarak ancak 3 dakika zaman ayırmasına yol açtığını belirten Prof.Dr. Kaynak, şunları söyledi:

"Ülkemizde sağlık alanı artık insanların sadece sağlık gereksinimlerini karşılamakla kalmamakta, artık sosyal, ekonomik ve hatta siyasal bir süreç halini almış görünmektedir. Bütün bunların sonucu olarak yılda 700 milyon gibi çok yüksek oranda hasta bakılmakta, günde 6 milyon randevu talep edilmektedir. ve ne yazık ki artık toplumumuz, 'şiddet toplumu' olarak sıfatlanmaktadır. Toplumumuz okumuş yazmış insanlarına karşı şiddete özendirilmektedir. Ne yazık ki bu durum hekimlere yönelik sistematik bir şiddet uygulamasını da içermektedir. Tababet emeğinin dışlandığı ve değersizleştirilmeye çalışıldığı bir dönemden geçmekteyiz. Giderek artan ve çözümsüzleşen sağlık sorunlarının sorumlusuymuş gibi hedef gösterilen ve sanki bu sorunları çözmek için bu ülkenin hekimleri başarısız ve yetersiz olmuşlar gibi; yabancı hekime bel bağlanan bir dönemde, en iyi mücadelenin her yönüyle 'iyi hekimlik' olduğunda ısrar etmenin hala önemli olduğu kanısındayım." - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Tod 47. Ulusal Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement