Tü Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çelik Açıklaması - Son Dakika
Yaşam

Tü Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çelik Açıklaması

Tü Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çelik Açıklaması

Trakya Üniversitesi (TÜ) Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yahya Çelik, uyku bozukluğu olan ve özellikle TIR şoförlüğü gibi kritik görevlerde çalışan kişilere ehliyet verilmemesi gerektiğini söyledi.

11.03.2014 18:05

Trakya Üniversitesi (TÜ) Edirne Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yahya Çelik, uyku bozukluğu olan ve özellikle TIR şoförlüğü gibi kritik görevlerde çalışan kişilere ehliyet verilmemesi gerektiğini söyledi.

Edirne'de bir otelde doktorlara yönelik düzenlenen 'Uyku Bozuklukları Sempozyumu'nda konuşan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yahya Çelik, uyku bozukluğu olan kişilerin dalgın olduğunu dile getirerek, uyku bozukluğu olan ve özellikle TIR şoförlüğü gibi kritik görevlerde çalışan kişilere ehliyet verilmemesi gerektiğini söyledi. Çelik, "Araba kullanırken uyurlar, dikkatlerini toplayamazlar, konsantre olamazlar, karşılaştığımız en önemli problemler bunlardır. Uyku bozuklukları baş ağrısına neden olabilir, cinsel isteksizlik, dikkatsizlik, kendini dersine, işine ve gücüne verememe gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Özellikle tansiyonları kontrol altına alınamıyorsa, 2 tane veya 3 tane tansiyon ilacı kullanıyorsa uyku apnesine dikkat etmek gerekir. Uyku apnesi tedavi ediliyor, hastalar bir anda düzelebiliyor. Uyku apnesi önemli bir neden. Günlük pratikte hastalara doktorların bunu hep sorgulaması gerekir. Sormazsanız kimse maalesef söylemiyor. Akşam yatıyor musun? Yatıyorum. Kalkıyor musun? Kalkıyorum. Ama bunu detaylandırmamız gerekir. Bir insanın nefesi uykuda duruyorsa özellikle eşler horlama sonrası korkup eşinin nefesi durdu diye dürtüklüyorsa bu çok önemli. Bir insanın nefesi uykuda duruyorsa, bu nefes durmasının sıklığı ve şiddeti önemli. Bu insan uykuda kalp krizi geçirebilir. Uykuda ritm problemi olabilir. Uykuda felç geçirebilir ve kimse de bunun farkına varmaz. Bunun için özellikle kilo problemi olan, kilo veremeyen hastaların, tansiyonu kontrol altına alınamayan hastalarda, uyku apnesi sendromu sorgulanması gerekir" şeklinde konuştu.

"ÇOK ÇAY VE KAHVE TÜKETMEK UYKUYA DALIŞI ETKİLİYOR"

Her insanın bir uyku hijyeninin olduğunu dile getiren Prof. Dr. Çelik, çok fazla çay ve kahve tüketmenin uykuya dalışı engellediğini söyledi. İnsanların internet alışkanlığı yüzünden geç yatıp geç kalktığını dile getiren Çelik, "Uyku hijyeni dediğimiz bir hijyenimiz var bu hijyeni düzeltmemiz gerekli. Çok çay kahve tüketiyoruz bu da uykuya dalışı etkiliyor, ertesi gün mesaiye gittiğimizde de yorgun gittiğiniz için veriminiz de düşüyor. Uyku çok önemli. Gerek özel hayatımızda, gerek iş hayatımızda verimimizi artırmamız için uykumuza çok iyi dikkat etmememiz gerekir. Bu problem baş ağrısına, kontrol altına alınamayan tansiyona ve cinsel isteksizliğe neden olabilir. Hiç farkına varmadığınız bir hastalığınızın tetikçisi uyku problemleri olabilir. Bu nedenle dikkat edilmeli, bir halk sağlığı problemidir" diye konuştu.

Toplantı yapmalarındaki amaçlarının doktorları uyku bozuklukları konusunda bilinçlendirmek, farkındalık oluşturmak olduğunu ifade eden Çelik, uyku hastalıkları konusunda basın aracılığıyla halka doğruları anlatmak ve bu konuda tedavi yöntemlerini göstermek istediklerini kaydetti. - EDİRNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Tü Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çelik Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement