Memorial Diyarbakır Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Uz. Dr. Yahya Kemal Burkan, sıcak havalarda bilinçsiz klima kullanımının olumsuz etkileri hakkında açıklamalarda bulundu.
Terliyken klimalı ortama girilmesinin, ani hava değişimi nedeniyle kas kasılmasına bağlı ağrılara, boyun ya da bel tutulmalarına neden olduğunu belirten Uz. Dr. Burkan, kas kasılmasına, boyun bel fıtığı, kireçlenme, boyun düzleşmesi adı verilen omurga eğrilikleri ve fibromyalji hastalıkları da eşlik ediyorsa, tutulmaların kaçınılmaz olduğunu söyledi. Kireçlenme ve fıtık sorunları olanların klimanın doğru kullanımına özellikle dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Uz. Dr. Burkan, "Kas ve iskelet sisteminde meydana gelen şikayetler, basit önlemlerle en aza indirilebilir. Özellikle havanın çok sıcak olduğu dönemlerde mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaya özen gösterilmelidir. Mutlaka çıkılacaksa, az terleten pamuklu ve ince giysiler tercih edilmelidir. Kapalı ortamlarda klimanın direkt olarak yüze ya da boyuna doğru gelmesi engellenmeli, ortamın ideal ısısının 22-23 derece olmasına özen gösterilmelidir" dedi.
"HASTA ŞİKAYETLERİNE UYGUN TEDAVİ PROGRAMI UYGULANMALI"
Hastaların şikayetlerine göre tedavi programlarının uygulanması gerektiğini dile getiren Uz. Dr. Burkan, "Boyun, bel ve sırt ağrısıyla fizik tedavi uzmanına başvuran hastalara tanı konulduktan sonra hastanın durumuna göre, ilaç tedavisi, egzersiz programları, terapötik masajlar ve özel fizik tedavi yöntemleri uygulanabilir. Ağrılar geçtikten sonra fizyoterapist tarafından uygun görülen bel, boyun ve sırt kaslarını germe güçlendirme egzersiz programları tedavi programında yer alan yöntemlerdir. Bu sayede hastanın tedavi sonrasında da ani tutulma ve klimalı ortama karşı olan hassasiyeti azalacaktır" diye konuştu. - DİYARBAKIR
Son Dakika › Yaşam › Uzmanından Klima Uyarısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?