Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Uzman Psikologu Melis Tümer, öğrenciler için yarıyıl tatilinin çok büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Sömestrde mutlaka bir tatil programı hazırlanmalı" dedi.
Yarıyıl tatili için uyarılarda bulunan Tümer, okul dönemi boyunca aynı saatte yatıp aynı saatte kalkan, düzenli ve tempolu bir çalışma içinde olan, her gün derslerine mutlaka çalışmak durumunda kalan öğrenciler için yarıyıl tatilinin öneminden bahsetti.
Yarıyıl tatilinin öğrenciler için soluklanmak, disiplinden az da olsa uzaklaşmak fırsatı buldukları bir çeşit özgürlük dönemi olduğunu ifade eden Tümer, "Çocukların gerçek anlamda dinlendirici, rahatlatıcı bir tatil geçirip, motivasyonla ikinci döneme başlamalarını sağlamak ailelerin elinde" diye konuştu.
Sömestrde mutlaka bir tatil programının hazırlanarak, konu tekrarı yapılmasının ve kitap okunmasının gerekliliğine dikkat çeken Melis Tümer, "Tabi unutulmamalıdır ki her öğrencinin tatille ilgili beklentisi farklıdır. Kimi öğrenci 15 günlük tatilini, eksiklerini gidermek için ders çalışarak değerlendirirken; kimi öğrenci günlerini televizyon veya bilgisayar başında geçirmeyi tercih etmektedir" sözlerine yer verdi.
BİLGİSAYAR BAŞINDA GEÇİRİLEN ZAMAN YORGUNLUK OLUŞTURUYOR
Televizyon veya bilgisayar başında geçirilen boş zamanın dinlenmekten daha çok yorgunluk oluşturacağını belirten Tümer, açıklamasına şöyle devam etti:
"Birçok öğrenci bu fırsatı, kitap ve defter kapağı açmadan, okullar açılana kadar televizyon seyrederek, geceleri geç saatlerde yatarak ya da odasına kapanıp bilgisayar başında saatlerini harcayarak değerlendirme eğilimindedir. Bu düzene alışık olmayan fizyolojik yapı önceleri zorlanır, daha sonrasında da yavaş yavaş tembellik ortaya çıkar. Tatil boyunca tembelliğe alışan bünye, okul açıldığında eski düzenine dönebilmek için zorlanacağı gibi uzun bir süre kendini toparlayamaz. Bunun sonucunda ikinci döneme iyi bir başlangıç yapmak amacıyla verilen tatil tam tersi bir durumla sonuçlanır."
Her öğrencinin kendi durumuna göre bir çalışma stratejisi belirlemesi, kısa ve uzun vadeli hedeflerin öğrencilerin çalışma isteklerini kamçılayacağını, hayali ve gerçekleşmesi imkansız hedeflerinse belli bir süre sonra öğrencinin ümidinin kırılmasına ve çalışma isteğinin azalmasına neden olabileceğini hatırlatan Tümer, bu dönem içinde uygulanabilecek 4 temel stratejiyi 'konu tekrarı yapmak, eksik kalan konuları tamamlamak, yeni konulara çalışmak, bol bol kitap okumak' olarak sıraladı.
GENEL TEKRARA AĞIRLIK VERİN
"İnsanlar öğrendiklerinin yüzde 75'ini bir haftada, yüzde 66'sını bir günde, yüzde 54'ünü de bir saat içerisinde unutuyor" diyen Tümer, unutmayı önlemenin yolununsa yapılanları tekrar etmekten geçtiğinin altını çizerek, "Özellikle geçmiş konularla ilgili çalışmalarda çok fazla hata yapan öğrencilerin mutlaka genel tekrara ağırlık vermeleri gerekiyor" dedi.
Tümer, şunları kaydetti:
"Konu eksiği fazla olan, konuları sınava kadar yetiştirememe korkusu yaşayan öğrenciler bu tatilde önceliği, eksik konularını tamamlamaya vermeli. Çünkü ikinci dönem hem zamanın daha kısa olması hem de bahar mevsiminin gelmesi ve sıcakların başlaması nedeniyle öğrenci için güçlük yaratabilir. Konu eksikleri olmayan ve çalıştığı konularda az hata yapan öğrenciler ise yeni konulara çalışabilirler. Kitap okumaya karşı ilgisi olmayan öğrencilerin kalıcı başarılar yakalaması çok güç. Böyle bir alışkanlığa sahip olmayan öğrenciler için tatil bulunmaz bir fırsattır."
EBEVEYNLERE UYARILAR
Çocukların sağlıklı bireyler olarak yetişmesinde 'koşulsuz sevgi' ve 'güven' duygusunun önemli etkileri olduğuna değinen Tümer, ebeveynlere ise şu tavsiyelerde bulundu:
"Çocuklarınızın düşük not alma nedenlerini birlikte tartışıp çözüm üretin, karar alma süreçlerinize çocuğunuzu da dahil ederek sorumluluk bilincinin gelişmesine katkı sağlayın. Okul zamanında kalkış saati, çalışma saati gibi belli rutinlere alışmış çocuklarınızın tatil döneminde vakitlerini eğlendirici ve eğitici geçirmelerine yardımcı olun, çocuğunuzla mümkün olduğunca çok zaman geçirin. Tatili birbirinizi daha iyi tanımak, anlamak ve birbirinizin arkadaşlığından zevk almak için değerlendirin. Yetenek, ilgi ve beceri bakımından her çocuğun kendine özgü özellikleri olduğunu unutmayın. Bu nedenle çocuğunuzun dönem boyunca sergilediği performansı başka çocuklarla asla kıyaslamayın."
Çocukları ikinci döneme motive ederken yapılmaması gerekenlere değinen Melis Tümer, "Sen bu gidişle ikinci dönemde de sınıfı geçemezsin, bu kadar çalışmayla başarılı olamazsın" şeklindeki konuşmaların çocuğun özgüvenini azaltarak kaygısını arttıracağını, başarısız karne getirdiği için sevgi göstermemek ve ilgisiz davranmak gibi yanlış tutumlarla karşılaşan gençlerin genellikle güven kaybı yaşadıklarının görüldüğünü belirtti.
"TATİLDE HOBİLERE DAHA ÇOK ZAMAN AYRILMALI"
Tatilde ilk dönemin yorgunluğunu atmanın, bedeni dinlendirmek ve zihni bir nebze olsun rahatlatmanın da çalışmak kadar önem önemli olduğunu belirten Tümer, "Bu nedenle tatil programına; sevilen ve zararsız televizyon programlarının izlenmesi, arkadaşlarla bir araya gelinip ortak aktiviteler yapılması, yakınların ziyaret edilmesi, hobilere daha çok zaman ayrılması gibi zevk alınacak bir takım aktiviteleri de eklemek; ancak tüm bunları yaparken ölçülü davranmak gerekir" ifadelerine yer verdi.
Tümer, tatili verimli geçirmenin 10 yolunu şu şekilde açıkladı:
1. Mutlaka bir tatil programı hazırlayın.
2. Ailenizle birlikte tatil yapın.
3. Tatilde ders çalışmayı ihmal etmeyin.
4. Günün, haftanın ve yarıyıl tatilinin sonunda ulaşmayı düşündüğünüz yeni hedefler belirleyin.
5. Konu tekrarı yapın.
6. Eksik kalan konuları tamamlayın.
7. Yeni konulara çalışın.
8. Bolca kitap okuyun.
9. Dinlenmeye ve gezmeye vakit ayırın.
10. Sosyal faaliyetlere (tiyatro, sinema, konser, spor vb.) zaman oluşturun.
ÇOCUKLARINIZLA BİRLİKTE VAKİT GEÇİRMEK İÇİN ÇOK İYİ FIRSAT
Anne babalara da tatil için tavsiyelerde bulunan Tümer, çocuklarının düşük not alma nedenlerini birlikte tartışarak çözüm üretmelerini, karar alma süreçlerine çocuklarını da dahil ederek sorumluluk bilincinin gelişmesine katkı sağlamalarını tavsiye etti.
Okul zamanında kalkış saati, çalışma saati gibi belli rutinlere alışmış çocuklarının tatil döneminde vakitlerini eğlendirici ve eğitici geçirmelerine yardımcı olmalarını isteyen Tümer, şöyle konuştu:
"Ara dönem, ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte vakit geçirmeleri için çok iyi bir fırsattır. Bu zaman diliminde mümkün olduğu kadar birlikte zaman geçirin. Tatili birbirinizi daha iyi tanımak, anlamak ve birbirinizin arkadaşlığından zevk almak için değerlendirin. Yetenek, ilgi ve beceri bakımından her çocuğun kendine özgü özellikleri olduğunu unutmayın. Bu nedenle çocuğunuzun dönem boyunca sergilediği performansı başka çocuklarla asla kıyaslamayın. Çocukları ikinci döneme motive etmek için kaygı ve tehdit yolunu kullanmayın. Çocuğunuza her şeye rağmen koşulsuz sevdiğinizi ve ona güvendiğinizi hissettirin." - GAZİANTEP
Son Dakika › Yaşam › Yarıyıl Tatili İçin Uyarılar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?