Adana Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Meslekte Birlik Derneği Başkanı Bayram Deliosmanoğlu, Türkiye'de vatandaşın üzerindeki dolaylı vergi yükünün düşürülerek beyana dayalı vergi oranının cezbedilmesi gerektiğini söyledi.
'Muhasebeciler Günü' kapsamında beraberindeki yönetim kurulu üyeleriyle birlikte İhlas Haber Ajansı (İHA) Adana Bölge Müdürlüğü'ni ziyaret ederek, burada Bölge Müdürü Adnan Kulak ile görüşen
Deliosmanoğlu, dernek olarak meslektaşlarının çalışma şartlarının iyileştirilerek saygınlığının arttırılması için çalıştıklarını anlattı.
Deliosmanoğlu, "Muhasebeci ve müşavirlik mesleği mensubu olabilmek için çok zorlu bir süreç gerekiyor. Mensuplarımız zor şartlar, yoğun görev yapıyor. Yoğun iş yükü altında ezilen mali müşavirleri devlet sevmiyor, mükellefi sevmiyor, sürekli ihmal ettiği için eşi de çocukları da sevmiyor. Bu sebeple ortada kalmış ve itilmiş bir durumda mesleğini idame ettiriyor" dedi.
Türkiye'de kayıt dışı vergi oranlarının nispi olarak azalması sonucu beyana dayalı ve dolayı vergi oranlarının da arttığını kaydeden Dernek Başkanı Deliosmanoğlu, gelişmiş ülkelerdeki vergi oranları ve anlayışı ile ülkemizdeki arasında çok tezat bir durum olduğuna dikkat çekti. Gelişmiş Avrupa ve Amerika gibi batılı ülkelerde vergi kaçırmanın ağır, yüz kızartıcı suç kapsamında değerlendirilerek hapisle cezalandırıldığını oysa ülkemizde sadece para cezası verildiğini bu sebeple de vatandaşlar arasında vergi bilincinin yetersiz olduğunu anlattı.
Devletin kolaycılığa kaçarak sürekli dolaylı vergiler getirerek vatandaşın üstündeki yükü arttırdığını da belirten Deliosmanoğlu, "Türkiye'de dolaylı vergi oranı yüzde 80, beyana dayalı vergi oranı yüzde 20 nispetinde. Oysa gelişmiş ülkelerde bu oranlar tam tersi. Burada büyük bir çelişki var. İbreyi tersine çevirerek sağlıklı bir zemine oturtabilmek için ya mükellefin yada devletin bir adım atması gerekiyor. Dolaylı vergi oranları çok olduğu için mükellef beyandan kaçınıyor. Adım atma noktasında bize göre görev büyüğe, yani devlete düşüyor. Devletin kolaycılıktan vazgeçerek dolaylı vergi oranlarını azaltıp vatandaşı da beyana dayalı vergi konusunda teşvik etmesi, cazibesini arttırması gerekiyor. Ayrıca yapılan harcamaların gider olarak kabul edilmelidir" dedi.
Vergilendirme önceliklerinin de gözden geçirilmesini öneren Dernek Başkanı Deliosmanoğlu, ticaret ve yatırımlardaki vergilerin azaltılıp kaldırılarak, servete dayalı varlıkların vergilendirilmesi gerektiği görüşünü savundu. Deliosmanoğlu, bu sayede ülkede paranın yata, kata değil yatırıma, üretime ve ticarete kayacağını, herkesin kazanacağını sözlerine ekledi. - ADANA
Son Dakika › Yerel › 1 Mart Muhasebeciler Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?