Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sertaç Erarslan, 13 Eylül Dünya Sepsis Günü dolayısıyla, hastalığın nasıl oluştuğu, kimlerde görülebileceği, belirtileri ve tedavileri hakkında bilgi verdi.
Gelişmiş tıp teknolojisine rağmen dünya'da bu hastalık nedeniyle her 3-4 saniyede bir kişinin hayatını kaybettiğini belirten Eraslan, şunları kaydetti:
"Sepsis, halk arasında 'kana mikrop geçmesi' olarak bilinir. Yabancı mikroorganizmalar olarak bilinen bakteri, virüs, parazit gibi insan vücudunda kan dolaşımına çeşitli yollarla geçmesiyle oluşur. Hepimiz her yıl birçok kere hastalanıyoruz ve mikroplara maruz kalıyoruz. Normal şartlarda yabancı mikroorganizmaların vücudun steril olması gereken bölgelerine geçmesini engelleyen doğal savunma sistemi vardır. İşte sağlıklı bir insanda doğuştan var olan bu savunma sistemi, oluşan bu mikrobik hastalıkları etkin bir tedavi yardımıyla sınırlandırır ve ortadan kaldırır. Steril olması gereken kan dolaşımına mikroorganizmaların geçmesine ve sepsis gelişmesine engel olur."
Eraslan, sepsisin tedavisinin yoğun bakım ünitelerinde yapılması gerektiğini ifade etti.
Buralarda, tansiyon, nabız, solunum fonksiyonlarının yakından takip edildiği, etkin antibiyotik ve destek tedavisinin verildiğinin altını çizen, Eraslan, "Yoğun bakım ünitelerinde sonuç alınabilmekte ve iyileşme sağlanabilmektedir. En sık sebebi savunma sisteminin zayıf olmasıdır. Yenidoğan bebekler, süt çocukları, yaşlılar ve kronik hastalığı olan kişiler özellikle enfeksiyonlardan korunmalıdır. Hastalık durumunda hemen doktor kontrolüne başvurulmalı, kontrolsüz ve rastgele antibiyotik kullanılmamalıdır" ifadelerine yer verdi. - Kütahya
Son Dakika › Yerel › 13 Eylül Dünya Sepsis Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?