Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı Şefik Tüzün, çimento sektörünün ülke ekonomisine önemli düzeyde ihracat geliri ve döviz girdisi sağladığını ifade ederek, "2014 itibarıyla 102 ülkeye yaklaşık 640 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik" dedi.
TÇMB'nin 1987'den bu yana düzenlediği ve çimento teknolojisindeki son gelişmelerin paylaşıldığı TÇMB Uluslararası Teknik Seminer ve Sergisi'nin 13'üncüsü, Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek turizm merkezindeki bir otelde başladı.
"Sürdürülebilir Çevre ve Enerji" adı altında gerçekleştirilen seminerde, 78 yerli ve yabancı firmanın stantları yer aldı. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı seminerde, çimento sektöründeki teknoloji, hizmet, sistem ve ürün geliştiren yerli-yabancı firmalar, alanlarında geliştirdikleri yenilikleri çimento üreticileri ve sektör ilgilileriyle buluşturdu.
Seminerin açılışında konuşan TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Şefik Tüzün, 1911'de üretim yolculuğuna başlayan Türk çimento sektörünün bugün dünyanın birçok pazarında uluslararası ticarette rol aldığını söyledi.
Dünya çimento ihracatçısı ülkeler arasında Türkiye'nin ilk 3 arasında yer aldığını belirten Tüzün, "Çimento sektörü ülke ekonomisine önemli düzeyde ihracat geliri ve döviz girdisi sağlıyor. 2014 itibarıyla 102 ülkeye yaklaşık 640 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu rakamlar dünya standartlarında üretilen çimentonun uluslararası tescili anlamına geliyor" diye konuştu.
Tüzün, Türk çimento sektörünün geçen yıl üretim sıralamasında Avrupa'da birinci, dünyada ise beşinci sırada yer aldığını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Sektör hızlı bir gelişme sürecine girerek 2000'li yılların başından itibaren 45 milyon ton olan çimento üretim kapasitesinde 2007 yılında 57 milyon ton, 2014'te ise 85 milyon ton seviyesine ulaştı. Bu süre içinde kapasite kullanım oranı yüzde 90'lar düzeyine çıktı. Bu gelişmeye paralel kişi başına çimento tüketimi 2007'de 626 kilogram iken bugün 826 kilogram düzeyine yükseldi. Kalkınma ve gelişmişlik hamlesini sürdüren ülkemizde bu rakamın önümüzdeki yıllarda bin kilogram seviyelerine yükseleceğini ümit ediyoruz."
"Alternatif enerji ve hammadde kaynakları geliştirilmeli"
Çimento sektörü olarak atık yönetimi konusuna önem verdiklerini ifade eden Tüzün, çevresel sorumlulukların bilincinde olarak, sürdürülebilir büyümenin yaygınlaştırılmasında öncü sektör olduklarını anlattı.
Sektörün sera gazı emisyonlarının azaltılması üzerinde önemli bir etkisi olan atık kullanım oranının artırılmasına yönelik çözüm ortağı olduğunu dile getiren Tüzün, "2014'te yaklaşık 1,74 milyon ton atığın yakıt ve hammadde olarak ekonomik değere dönüştürülmesi, bu yaklaşımın bir göstergesi olarak algılanmalıdır. Sektörümüz için öncelikli olan alternatif enerji ve hammadde kaynaklarının geliştirilmesidir" dedi.
10 Ekim'e kadar sürecek seminere, Avrupa Çimento Birliği Başkanı Koen Coppenholle, Dünya Bankası Grubu Türkiye Müdürü Aisha Elaine Williams, Hindistan Çimento ve Yapı Malzemeleri Ulusal Konseyi Genel Direktörü Shri Ashwani Pahuja ve Arap Çimento ve Yapı Malzemeleri Genel Sekreteri Ahmad Al-Rousan da katıldı.
Son Dakika › Yerel › 13. Tçmb Uluslararası Teknik Seminer ve Sergisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?