MERAL ÖZDEMİR - Kuruluşundan bu yana tek bir kadın meclis üyesinin bile bulunmadığı Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nda (DTSO) 26 yaşındaki Şilan Elmas, seçimde rakiplerini geride bırakarak başkan yardımcısı olma başarısını gösterdi.
Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşamın her alanında yer edinmek için merdivenleri hızla tırmanan kadınlar, "erkek dünyası" olarak tanımlanan iş dünyasında da, eşit oranda var olma çabasını sürdürüyor.
Yaklaşık 130 yıl önce Diyarbakır Ticaret Meclisi adıyla kurulan, 1907 yılında da DTSO unvanını alan Diyarbakır TSO, tarihinde bir ilke imza attı. Kuruluşundan bu yana tek bir kadın meclis üyesi bile bulunmayan DTSO'da 26 yaşındaki Şilan Elmas, bütün erkek rakiplerini geride bırakarak başkan yardımcısı olmayı başardı. Ziraat mühendisi olan Elmas, Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin de ilk kadın oda başkan yardımcısı olarak tarihe not düştü.
Elmas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden mezun olmasının ardından Diyarbakır- Batman Kooperatifler Birliği'ne bir süre danışmanlık yaptığını söyledi.
Daha sonra kendi danışmanlık şirketini kurduğunu ve yaklaşık 3 yıl proje yatırım danışmanlığı yaptığını anlatan Elmas, DTSO'daki seçim sürecinde teknik komisyonda yer aldığını kaydetti.
Elmas, seçimde 2 kadın, mecliste yer almak için çalıştıklarını, daha sonra listelerinin kazandığını belirterek, "130 yıllık DTSO tarihinde bugüne kadar hiç kadın aday olmamış. Hem meclise giren hem de 130 yıllık tarihte ilk kadın başkan yardımcısı ben oldum. Hiç beklemediğim bir anda gerçekleşti" dedi.
Toplumda ticaretin sadece erkeklerin tekelinde olduğu, kadınların da evde kalması gerektiği düşüncesinin hakim olduğunu öne süren Elmas, "Kadının olmadığı hiç bir alanın kendini tamamlayamayacağı, geliştiremeyeceği, yenileyemeyeceği ve var edemeyeceğine inanıyorum" diye konuştu.
Kadınlara yönelik organize sera bölgesi
Elmas, Diyarbakır'da kadınlara yönelik ciddi bir iş potansiyeli olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kentimize özellikle kadın girişimciliğinin eksik kaldığını görüyoruz. Kadınlar iş alanında kendilerini geliştirip, yenilemek istiyorlar. Odada kadın temsiliyetinin olması, gelecek dönem için de sadece ticaretin erkeğin tekelinde değil, aslında kadının ticarette çok önemli bir role sahip olduğunu, yürüteceğimiz çalışmalarla da anlatmış olacağız. Bence DTSO'da bir kadın yöneticinin bulunması şanstır. Bunun devamı da gelir. Başta bu kadar erkeğin arasında zorlanacağımı düşünmüştüm. 'Bana senin işin çok zor' demişlerdi. Ama erkek arkadaşlarım 'bizim seninle başa çıkmamız çok zor olacak' dediler. Erkeklerin iktidar zihniyetini kıracağım."
Elmas, organize sera bölgesi kurmayı planladıklarını, bu kapsamda hazırlıklara başladıklarını da belirterek, ayrıca kadın girişimcilerin teşvik ve kredilerden yararlanabilmesi için kadın istihdam merkezleri oluşturacaklarını da sözlerine ekledi. - Diyarbakır
Son Dakika › Yerel › 130 Yıllık Odanın İlk Kadın Yöneticisi Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?