7 Nisan Dünya Sağlık Günü - Son Dakika
Yerel

7 Nisan Dünya Sağlık Günü

7 Nisan Dünya Sağlık Günü

07.04.2013 - Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzman Dr.

07.04.2013 15:24

07.04.2013 - Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzman Dr. Hasan Rıza Aydın, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü ve 7-13 Nisan Sağlık Haftası dolayısıyla mesaj yayımladı.

Hafta boyunca düzenlenen etkinliklerle, toplumun ihtiyaçları doğrultusunda, sağlıkla ilgili bilgilerin geniş halk kitlelerine ulaştırılması, koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması, bireylerin sağlıklı yaşam konusunda bilinçlenmelerinin hedeflendiğini açıklayan Aydın, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen bu yıl ki temanın "Hipertansiyon" olduğunu belirtti.

Hipertansiyonun Türkiye'de çok yaygın olmasının yanı sıra, kalıcı sakatlık ve ölüm nedeni olan toplumsal bir sorun olduğunu vurgulayan Aydın, şunları kaydetti:

"Toplumdaki 5-6 erişkinden birinde kan basıncı yüksekliği vardır. Hipertansiyon değişik böbrek, kalp, damar hastalıklarına, felçlere ve görme kaybına yol açabilir. Tuz tüketiminin fazla olduğu toplumlarda, kan basıncı yüksekliğine daha sık rastlanır. Hipertansiyonun başlıca belirtileri baş ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, yorgunluk, burun kanaması, yol yürüme ve merdiven çıkmada zorlanma, bazen çok sık idrara çıkma, gece uyurken uykudan kalkıp idrar yapma ve bacaklarda şişliktir. Kan basıncının çok yükseldiği durumlarda, çift görme, dilde peltekleşme, yüzde veya vücutta karıncalanma olabilir. Bu belirtilerin hiçbirisi hipertansiyona özgü değildir, başka hastalıklarda da izlenebilir. Ancak hastaların önemli bir kısmında hiçbir belirti yoktur. Bu hastalarda hipertansiyon tanısı, sadece kan basıncı ölçümü ile mümkündür. Bu nedenle hipertansif olmasa bile tüm hastalar, yılda en az 1-2 kez kan basıncını ölçtürmelidir. Sağlık Günü ve Sağlık Haftası nedeniyle herkesi, sağlığın korunması ve daha sağlıklı bir topluma ulaşılması yolunda gereken duyarlılığı göstermeye çağırıyor, sağlık bilincinin en üst düzeyde olduğu bir toplum olmayı temenni ediyorum." - SAMSUN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 7 Nisan Dünya Sağlık Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement