Acil Durum ve Afet Yönetimi Öğrencilerinden "Kadro Tanımı" İsteği - Son Dakika
Yerel

Acil Durum ve Afet Yönetimi Öğrencilerinden "Kadro Tanımı" İsteği

Erzincan Üniversitesi Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü öğrencisi bir grup genç, alanlarıyla ilgili kurumlara atanmaları için gerekli olan "kadro tanımının" yapılması konusuna dikkati çekmek amacıyla eylem yaptı.

07.06.2012 16:46

Erzincan Üniversitesi Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü öğrencisi bir grup genç, alanlarıyla ilgili kurumlara atanmaları için gerekli olan "kadro tanımının" yapılması konusuna dikkati çekmek amacıyla eylem yaptı.

Erzincan Üniversitesi'nde 2009 yılında kurulan ve ilk mezunlarını geçen yıl veren Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü'nde eğitim gören yaklaşık 50 öğrenci, Barış Manço Parkı'ndaki saat kulesinin önünde toplandı. Ellerinde çeşitli dövizler taşıyan öğrenciler, yaklaşık 5 dakika ayakta kıpırdamadan durdu. Sessiz bir şekilde bekleyen öğrenciler, çevredekilerin bakışları arasında eylemlerini tamamladı.

Grup adına konuşan Acil Durum ve Afet Yönetimi 2. sınıf öğrencisi Merve Sancak, bölümlerinin ülkenin ilk ve tek Acil Durum ve Afet Yönetimi ön lisans programı olduğunu belirterek, "Bizlere Başbakanlık Personel Daire Başkanlığı tarafından kadro tanımı yapılmamaktadır. Kadro tanımımız olmadığı için AFAD ve il müdürlüklerine aldığımız bu diplomayla atanamamaktayız. Bizler de bu ülkede farklı alanlardan üniversite diploması almış diğer arkadaşlarımız gibi eğitim aldığımız alanda görev yapmak istiyoruz. Elimizdeki diplomayı çerçeve yapıp, evlerimize asmak istemiyoruz" dedi.

Sancak, "Bu alanda aldığımız eğitimle, kendimize olan güvenimizle, bu ülkenin afetlerle ilgili kaderini değiştirmek istiyoruz. Doğal afetler kaderimiz olmasın. Elimizle yaktığımız ateşi gözyaşlarımızla, içimizdeki ateşi de unutarak söndüremeyiz. Afetler dün oldu, bugün de oluyor, yarında olacak. Bunu her seferinde hatırlamak için canlar kaybetmeyelim. Tedbirimizi alalım, bu alanda yetişmiş uzman elemanlara yer verin. Yani en doğal hakkımız olan Afet ve Acil Durum müdürlüklerinde uzman mezunlar olarak görev almak istiyoruz. Bu ülkenin bizlere, bizim de kadro tanımına ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Öğrenciler, eylemlerinin ardından yürüyerek Güzel Sanatlar Fakültesi'ne gitti. Öğrencilerin aralarından seçtiği temsilciler, burada, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu ile görüştü.

-Rektör Çapoğlu'nun görüşleri-

Prof. Dr. Çapoğlu, "Öğrencilerimiz bugün şehrin merkezinde bir gösteri düzenlediler, haberi geldi. Güzel bir tepki ortaya koymuşlar. Öğrencilerimizin bu koyduğu tepkiyi çok önemsiyorum" dedi.

Öğrencilerin bu çağdaş tepkisine, sorumlular ve yetkililer olarak kulak vermeleri gerektiğini anlatan Çapoğlu, Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü'nün önemine dikkati çekti.

Depremin, ülkenin önemli bir gerçeği olduğunu vurgulayan Çapoğlu, şunları kaydetti:

"Depremlerle yaşıyoruz, depremlerin yaralarını sararak biz depremleri konuşuyoruz. Yaralarını sardıktan sonra unutuveriyoruz. Bunun için depremlerin yaralarını saracak en önemli unsur, insan unsurudur, yetişmiş insan unsurudur. Bunun için Erzincan Üniversitesi, Acil ve Afet Durum Yönetimi programını açmıştır, ülkenin bu yarasına derman olacak elemanları yetiştirmek istemiştir. İkinci yıl mezunlarını verecek. Üzüntümüz şudur ki; bu mezunlarımız mezun olduktan sonra diplomalarıyla başvurduklarında herhangi uygun bir yerde afet durumuyla ilgili becerilerini ortaya koyacak durumda değiller. Personel başkanlığında bu arkadaşlar için tanımlanmış bir kadro yok, bu tanım olmadığı için işe giremiyorlar ve müracaat edemiyorlar. 2010 yılından itibaren yazılı olarak ilgili yerlere taleplerimizi ilettik. 2011 yılında yine bir yazışmamız oldu, olumlu cevap geldi, ancak sonuç çıkmadı. Van depreminden sonra tekrar müracaatta bulunduk. Bugün geldiğimiz noktada bu problem hala çözülememiştir. Bu sorunları bile bile öğrencilerimiz hala okullarında kaldılar ve mezun oldular. Onlar şuna inanıyorlar; 'Türkiye'nin önemli bir probleminde anahtar görev alabileceğiz, bunun için mücadelelerimizi sürdürmeliyiz' dediler ve sürdürdüler. Ben onlarla birlikte sonuna kadar arkalarındayım. İlgililer inşallah bu sese kulak verirler, ülkemiz depremlerle yüzleşmez ancak bu sık sık yüzleştiğimiz bir gerçek. Bir dakikanın çok kıymeti var, bu arkadaşlarımız maharetlerini ortaya koyduklarında o zaman anlaşılacaktır."

Muhabir: Mücahit Özdemir

Yayıncı: Ahmet Ekici - ERZİNCAN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Acil Durum ve Afet Yönetimi Öğrencilerinden 'Kadro Tanımı' İsteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement