Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı nedeniyle Adana'da çalıştay düzenlendi.
Adana Vali Yardımcısı Durmuş Gençer, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ndeki çalıştayın açılışında, ülkede istihdamın yüzde 25'inin tarımda gerçekleştiğine dikkati çekti.
Dünyada 1 milyar kişinin aç uyuduğunu vurgulayan Gençer, "Bilgi, ulaşım, bilişim, teknoloji çağı dediğimiz çağda bundan utandım. İlim ve teknoloji çağında 1 milyar insanı aç bırakmak, tarihe kara bir leke olarak geçecektir. Buna karşı milyonlarca obez insan var. Demek ki bir şeyler yanlış, bunun çözülmesi lazım" dedi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye temsilci yardımcısı Ayşegül Akın da aile çiftçiliğinin, açlığın kaldırılmasına ve doğal kaynakların korunmasına katkı sağladığını belirtti.
FAO 2014 raporuna göre, dünyada 570 milyon çiftliğin 500 milyonun aileler tarafından işletildiğini anlatan Akın, "Yaşamlarını iyileştirmek için çoğu zaman başka imkanları düşünmek zorunda bırakılan kırsalda yaşayan gençler, dikkat alanımızda olmalı. Onların da kırsaldan kente göçünü engelleyecek yeni politikalar üretmemiz gerekiyor. Çiftçilik, yeniden itibarlı meslek haline dönmeli" diye konuştu.
Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül de sürdürdükleri projelerle bin 500 çiftçi ailenin hayat standardını yükselttiklerini kaydetti.
FAO tarafından 2014 yılının Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı ilan edilmesi dolayısıyla Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde düzenlenen çalıştaya Adana, Antalya, Mersin, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Kilis'ten müdürlük personeli ile üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Katılımcılar, aile çiftçiliği konusunda eksikliklerin belirlenmesi, küçük ölçekli tarımsal işletmelerin karşılaştığı güçlük ve çiftçiliğin sürdürülebilirliği konularında görüş bildirecek.
Çalıştay kapsamında ayrıca bu illerin yöresel gıda ürünlerinden oluşan sergi de ziyarete açıldı. - Adana
Son Dakika › Yerel › Adana'da Aile Çiftçiliği Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?