Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri Sempozyumu - Son Dakika
Yerel

Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri Sempozyumu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, güvenilir ve işleyen bir hukuk sisteminin önemine vurgu yaparak, "Huzurumuz ve güvenimiz için güçlü bir ekonomiye sahip olmanın temel şartlarının başında, iyi işleyen bir hukuk sistemine sahip olmak gelmektedir" dedi.

14.10.2015 14:33

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, güvenilir ve işleyen bir hukuk sisteminin önemine vurgu yaparak, "Huzurumuz ve güvenimiz için güçlü bir ekonomiye sahip olmanın temel şartlarının başında, iyi işleyen bir hukuk sistemine sahip olmak gelmektedir" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Antalya'nın Kundu turizm bölgesinde bir otelde, TOBB, Adalet Bakanlığı, Yargıtay ve Danıştay işbirliğiyle düzenlenen, Özel Hukuk ve Ceza Hukuku ile İdari Uyuşmazlıklar Çerçevesinde Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri Sempozyumu'nun açılışında konuştu.

Konuşmasına cumartesi günü Ankara'da yaşanan terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyerek başlayan Hisarcıklıoğlu, terörün her türlüsünü ve buna alet olanları lanetledi.

Bu kadar acı ve kederin yaşandığı günlerde dün akşam Milli Takımın başarısı ile gururlandıklarını da ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Ben dün akşam söz vermiştim. Sözüm söz bu toplantıya katılan herkese Milli Takımımızın formasını imzalı olarak ulaştıracağım, sayın bakanım da dahil olmak üzere" dedi.

"Rüyada mıyım diye düşündüm"

Toplantıya gelirken "Rüyada mıyım?" diye bir düşündüğünü belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Çünkü bir iş adamı olarak ve iş dünyasının başkanı olarak bugüne kadar hayal bile etmediğim bir şey gerçekleşiyor. Buna ister devrim, ister evrim deyin, ne derseniz deyin. İş dünyası, Adalet Bakanlığı, Yargıtay ve Danıştay başkanlıklarımız bir araya geliyoruz, modern dünyada olduğu gibi günümüzün bir meselesini konuşuyoruz. Bu benim için en heyecanlı konuşmalardan biri. Çünkü ben bunu tahayyül edemezdim. Bunu sağladıkları için Adalet Bakanımıza, Yargıtay ve Danıştay başkanlarımıza iş dünyası adına teşekkür ediyorum."

Dört gün sürecek sempozyum boyunca, 14 oturumda alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin tartışılacağını kaydeden Hisarcıklıoğlu, sempozyum sonunda da sonuç raporunun açıklanacağını bildirdi.

Modern toplumlarda hukuka büyük önem verildiğini, esasında Türk tarihinde de benzer tecrübelerin bulunduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, Fatih Kanunnamesi'nin Osmanlı'nın ilk anayasası olarak bölgesel bir krallıktan, imparatorluğa geçişin altyapısını hazırladığını, Kanuni kanunnamelerinin de Osmanlı'nın bir cihan devletine dönüşmesini sağladığını söyledi.

Adalet terazisinin dengesinin korunması gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Çok beğendiğim bir söz var, adalet Kutup Yıldızı gibidir. Yerinde durur ve geri kalan her şey onun etrafında döner. Ülkemiz için de bizim temennimiz ve en büyük arzumuz hukukun en iyi şekilde işlemesidir" diye konuştu.

Ekonomi ve hukuk

Ekonomi ve hukukun her zaman birlikte var olduğunu ve birbirini tamamladığını kaydeden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, iyi işleyen bir hukuk sisteminin olmadığı yerde, bireylerin birbirlerine ve kurumlara karşı güveninden söz edilemeyeceğini ifade etti.

Böyle bir ortamda sağlam bir ekonomiden de söz edilemeyeceğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Bu nedenle huzurumuz ve güvenimiz için güçlü bir ekonomiye sahip olmanın temel şartlarının başında, iyi işleyen bir hukuk sistemine sahip olmak gelmektedir" diye konuştu.

İş adamları için vaktin çok önemli olduğunu, özellikle ticari ihtilafların çözümünün hızlı, pratik ve güvenilir şekilde yapılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Ticari uyuşmazlıkların adil bir çözüme ulaşmadığı bir ortamda, iş dünyası ya atacağı adımları güvensiz atmak zorunda kalır ya da bu adımları atmayarak mevcut durumunu korur. Bunun bir sonucu olarak, ticaret ve ekonomik büyüme olumsuz etkilenir. Bu yüzden iş dünyamız, ticari uyuşmazlıklarda alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerini çok benimsemektedir. Hayata geçtiği andan itibaren tahkim ve arabuluculuk, iş dünyasının sıklıkla tercih ettiği yöntemler olmuştur. Bu çerçevede, TOBB olarak, ticaret ve sanayi odalarımızda arabuluculuk merkezleri oluşturmaya başladık. İstanbul Tahkim Merkezi'ni kurduk. Ülkemizde alternatif uyuşmazlık yöntemlerinin kullanımı arttıkça, İstanbul bu coğrafyada uyuşmazlık çözüm merkezi haline gelecek."

Bugün ticaret mahkemelerinde bir davanın ortalama 311 gün, iş mahkemelerinde 381 gün, fikri ve sınai haklarda ise 425 gün sürdüğünü kaydeden Hisarcıklıoğlu, bu süreçte de herkesin zarar gördüğünü söyledi. Hisarcıklıoğlu, bu nedenle alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin, diğer ülke uygulamaları da incelenerek, çeşitlendirilmesi ve yaygınlaştırılmasının, uzlaşma kültürünü yaygınlaştıracağı gibi, yargının iş yükünü de hafifleteceğini vurguladı.

Anlaşılır, kısa bir anayasa

Hukuk sistemi iyi olan bir Türkiye'de vatandaşlar güven içinde yaşadığı gibi ekonomik ve sosyal alanlarda da ülkenin çekim merkezi haline geleceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Zira ekmek ve su, yaşam için nasıl ihtiyaç ise refah, zenginlik, demokrasi için de hukuk öyle bir ihtiyaçtır. Biz ekonomi alanında ne yaparsak yapalım, eğer bir hukuk devleti olmamızla ilgili sıkıntı yaşanıyorsa bu başarıların hiçbiri kalıcı olmayacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle bitirdi:

"Biz evrensel hukuk normlarını baz alan bir sistem arzu ediyoruz. Anayasamızın kolay, anlaşılır, sade bir anayasa olmasını arzu ediyoruz. Yasalarımızın kısa, öz ve anlaşılır olmasını arzu ediyoruz. Bunun yanında, yargı sisteminin hem bağımsız hem tarafsız işlemesi gerektiğini söylüyoruz. Bunlarda ne kadar başarılı olursak demokrasimiz ve ekonomimiz o kadar güçlenecek. Daha güçlü bir ülke, daha zengin bir millet olacağız."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement