Anadolu'nun Cipsi" Tarhana - Son Dakika
Yerel

Anadolu'nun Cipsi" Tarhana

Türkiye'de tarhana üretiminin en fazla olduğu yerlerden Konya'nın Beyşehir ilçesinde, kış aylarında çerezlik, yağda kızartma ve çorbalık olarak tüketilen tarhana yapma telaşı yaşanıyor İlçe merkezindeki sokaklarda, güneşte kuruması için serilen tarhanalar ve kuşların yememesi için başlarında bekleyen sahipleri ilginç görüntüler oluşturuyor.

17.08.2014 11:31

ABDÜLHAMİT YAŞAR - Geleneksel tarhana üretiminin canlılığını koruduğu yerlerin başında gelen Beyşehir ilçesinde, kış gelmeden tarhanaların hazırlanabilmesi için tatlı bir telaş yaşanıyor. Kuruması için güneşe serilen tarhanalar renkli görüntüler oluşturuyor.

Beyşehir ilçe merkezinde Ağustos ayının girmesiyle cadde ve sokaklar, güneşte kurutulmak üzere "tarhana çiti" denilen altlıklara serilen tarhanalarla dolarken, aileler ise kuşların yememesi için başlarında sırayla nöbet tutuyor.

Beyşehir'de, araya giren ramazan ayı nedeniyle tarhana yapımı bu yıl ağustos ayına sarkarken, aileleri geleneksel ürünü havalar soğumadan üretme telaşı sardı.

İçerişehir Mahallesi'nde eşiyle tarihi kale kapısı yanında tarhana yapan Kerim Burçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarhananın yapımı hakkında bilgiler verdi.

"Çekilen buğdaya 'yarma' deriz. Temizlenir, yıkanır, değirmende bulgur haline getirilir. Yoğurt da ezilir ayran haline getirilir. İkisi birlikte kazanlarda karıştırılarak pişirildikten sonra bir gün bekletilir. Eskiden elle yapılırdı, şimdi basit bir ezme düzeneğiyle ile hazır hale getirilir" diyen Burçak, önceleri imece usulü yapılan tarhananın artık her ailenin bireyleri tarafından ayrı ayrı yapıldığını söyledi.

Henüz yaş olan tarhanaların çitlerin üzerine serildikten sonra evlerin önünde güneş ve havanın durumuna göre bir ya da iki gün kurutulduğunu anlatan Burçak, "Kuruduktan sonra küplere konulan tarhana kış mevsimine kadar saklanıyor. Kışın sofralarda ise yanına ceviz, fıstık ve fındık konularak tüketiyoruz. Yağlı tavada kızartması çok beğeniliyor. Soba üzerinde de kızartıp misafirlerimize ikram ediyoruz" ifadesini kullandı.

Cipsi de yapılıyor

Beyşehir'de tarhananın geçmişinin çok eski olduğunu vurgulayan Burçak, şunları kaydetti:

" Türkiye'de tarhananın merkezi Beyşehir'dir. Günümüzde acılısı, acısızı, baharatlısı var, cipsi bile yapılıyor. Cips şeklinde yapılanlar, daha ince oluyor. Baharatlar katılarak değişik türleri üretiliyor. Sıcakların başladığı 21 Haziran'da yapımı başlayıp ağustos ayı sonuna kadar sürüyor. Biz aileler olarak, Beyşehirimizin bu geleneksel tarhanasını yaşatmayı sürdürüyoruz. Ürünün daha çok tanıtılmasını ve hatta festivalinin yapılmasını istiyoruz. Fakat kurutma alanı bulmak sıkıntı, sokaklara rastgele serilmesi de olmuyor. Bunun için özel yerler yapılmalı." - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Anadolu'nun Cipsi' Tarhana - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement