Anadolu Üniversitesi Akut Kulübü'nden Organ Bağışı Bilgilendirme Konferansı - Son Dakika
Yerel

Anadolu Üniversitesi Akut Kulübü'nden Organ Bağışı Bilgilendirme Konferansı

Anadolu Üniversitesi Akut Kulübü\'nden Organ Bağışı Bilgilendirme Konferansı

Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü ve Anadolu Üniversitesi Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Kulübü işbirliğiyle “Organ Bağışı Bilgilendirme Konferansı” gerçekleştirildi.

30.04.2016 11:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü ve Anadolu Üniversitesi Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Kulübü işbirliğiyle "Organ Bağışı Bilgilendirme Konferansı" gerçekleştirildi. Etkinlik sonrası açılan stantta 72 kişi organlarını bağışladı.

Anadolu Üniversitesi Kırmızı Salon'da gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Yunus Emre Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Mustafa Temizer, 'Bağış Yolu' projesi kapsamda Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'nden (UMKE) Cem Sara ve AKUT Eskişehir Ekip Lideri Mete Kızıl ile çok sayıda ilgili katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren AKUT Eskişehir Ekip Lideri Kızıl, AKUT'un ülke genelinde organ nakliyle alakalı çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Organ bağışı konusuna son derece önem verdiklerini aktaran Kızıl, nakillerin hayati önemine dikkat çekti.

Organ nakli ve organ bağışıyla ilgili bilgiler veren Yunus Emre Devlet Hastanesi Organ Nail Koordinatörü Mustafa Temizer, organ bağışı konusundaki farkındalığın kendileri için önemine vurgu yaptı. Organ bağışını anlatan Temizer, "Organ bağışı kişinin hayattayken kendi serbest iradesiyle başkalarının tedavisinde kullanılmak üzere organlarını bağışlaması demektir. 18 yaşını dolduran ve akıl sağlığı yerinde olan herkes 2 şahit huzurunda organlarını sağlık müdürlükleri, hastaneler ve aile hekimliklerine organlarını bağışlayabilirler. Bağış sonrasında kişilere bir bağış kartı veriyoruz ve 2 şahitle birlikte bağış senedine imza alıyoruz. Bu kartın sürekli yanınızda taşımanızı istiyoruz. Sadece yanınızda taşımanız yetmiyor. Muhakkak aile üyelerine haber verilmesi gerekiyor. Yasa gereği kişinin cebinde organ bağış kartı olsa bile, yakınlarının onayı olmadan beyin ölümü gerçekleşse de organları alamıyoruz. Pek çok doku ve organın nakli ülkemizde başarıyla gerçekleştirilebiliyor. Organ bağışıyla alakalı insanları bilgilendirmeye çalışıyoruz. Bir araştırmaya göre, organ bekleyenlerin yüzde 87'si başlarına böyle bir şey gelmeden organlarını bağışlamayı düşünmediklerini dile getirmişler. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Biz onun ısısını görürüz ama sıcaklığını hissetmeyiz. Ateş düştüğü yeri yakmasın. Yarın bizim başımıza ne geleceğini bilmiyoruz. İlla ki başımıza gelmesini beklemeyelim. Bu anlamda kendi duyarlılığımız bizim için çok önemli" dedi.

Konferans sonrasında Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) önünde açılan "Organ Bağışı Standı"nda 72 kişi tarafından organ bağışı gerçekleştirildi. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Anadolu Üniversitesi Akut Kulübü'nden Organ Bağışı Bilgilendirme Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement