Anafartalar Zaferi'nin 96. Yıl Dönümü - Son Dakika
Yerel

Anafartalar Zaferi'nin 96. Yıl Dönümü

Anafartalar Zaferi'nin 96. yıl dönümü, Gelibolu Yarımadası Conkbayırı'nda düzenlenen törenle kutlandı.

10.08.2011 11:24

Anafartalar Zaferi'nin 96. yıl dönümü, Gelibolu Yarımadası Conkbayırı'nda düzenlenen törenle kutlandı.

Conkbayırı'ndaki tören, Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı okunarak, Türk bayrağı göndere çekildi.

18. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında görevli Piyade Binbaşı Murad Cihangir törende, 10 Ağustos sabahının ilk ışıklarıyla beraber Çanakkale Savaşı'nın dönüm noktası, tarihteki son büyük süngü savaşının başladığını söyledi.

Düşmanın, silahını kullanmaya vakit dahi bulamadığını ifade eden Cihangir, şöyle konuştu:

"Boğaz boğaza, kahramanca mücadele neticesinde, ilk hatta bulunan düşmanın büyük bölümü imha edildi. 10 Ağustos 1915'te gerçekleşen bu muharebeyi, uzaktan dürbünüyle izleyen İngiliz Başkomutan Hamilton, Türkleri kovanından çıkan arılara benzeterek, (İngilizler için bu derece ümitsizce ve kan dökücü olan bu muharebelerin açıklaması asla kağıda yazılamaz) diyerek, 10 Ağustos günü Türk kuvvetlerinin gösterdiği muhteşem cesareti ve üstün başarıyı itiraf etmiştir. 10 Ağustos akşamı, ellerinde kayda değer bir stratejik arazi kesimi kalmayan müttefik kuvvetler, Gelibolu Yarımadası'ndan çekilmeye karar vermiş, Aralık 1915'te Türk topraklarını terk etmeye başlamışlardır.

Bir İngiliz resmi tarihçisi, Büyük Önder Atatürk'ün askeri dehasını,

(Tarihte tek bir tümen komutanının, üç ayrı olayda tatbik ettiği işlemlerin, bir muharebenin gelişiminde böyle büyük etki yarattığı ve hatta tüm bir seferi ve milletin kaderini etkilediği çok nadirdir) diyerek vurgulamıştır.

Çanakkale Savaşları'nın unutulmaz kahramanı Anafartalar Grup Komutanı Albay Mustafa Kemal'in bu başarısı, ileride başlayacak ulusal Kurtuluş Savaşımızın basamağı olmuştur. "

Konuşmanın ardından, 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda vatani görevini yapan askerler tarafından Anafartalar Muharebesi canlandırıldı.

Gelibolu 2. Kolordu Komutanlığı bandosunun konser verdiği törende, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna ile 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Raif Akbaş, Anafartalar Zaferi anı defterini imzaladı.

Tören sonunda bir grup asker ile vatandaşlar, ellerindeki Türk bayrakları ile 10. Yıl Marşı'nı söyledi.

Törene, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, kaymakamlar, belediye başkanları ile vatandaşlar katıldı.

-ANAFARTALAR ZAFERİ-

Çanakkale Savaşları'nda, müttefik birlikleri hem Seddülbahir hem de Arıburnu'nda başarılı olamayınca, Çanakkale Boğazı'nı, geriden sarkarak ele geçirmek amacıyla harekete geçti. Bu arada General Hamilton, Türk ordusunun gerilerine sarkmak ve çember içine alıp yok etmek için, Büyük ve Küçük Kemikli burunları arasında yer alan Suvla sahillerine çıkıp Anafartalar'da üçüncü bir cephe açmaya karar verdi.

Hedef, Conkbayırı ve Kocaçimentepe'yi ele geçirmek, buradan ilerleyerek Çanakkale Boğazı'na inip buraya hakim olmaktı. Bu amaçla, 9. İngiliz Kolordusu, 6-7 Ağustos 1915 gecesi, karanlıktan yararlanarak bölgeye çıkarıldı. Kurmay Albay Mustafa Kemal, 8 Ağustos 1915 günü saat 21. 45'de Anafartalar Grup Komutanlığı'na atandı. Albay Mustafa Kemal, 9 Ağustos sabahı 12. Tümen'e 9. İngiliz Kolordusu'na, 7. Tümen'e de Anzak Kolordusu'na saldırma emri verdi.

Mustafa Kemal'in emriyle başlatılan süngü hücumunda, düşman, siperlerinde bastırıldı ve ağır kayıplar verdirilerek geri püskürtüldü.

Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal, 9-10 Ağustos 1915 yılında, Anafartalar'da zafer kazandı.

- ÇANAKKALE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Anafartalar Zaferi'nin 96. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement