Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (2)

Foto.MADDE Bağımlılığı ile Mücadele Derneği Afyonkarahisar İl Temsilcisi Kemal Baykara, uçucu maddelere kolayca ulaşılabildiğini belirtti.

25.11.2012 10:37

Foto: Seminerden foto

===

Uçucu maddeler tiksindirmeli

MADDE Bağımlılığı ile Mücadele Derneği Afyonkarahisar İl Temsilcisi Kemal Baykara, uçucu maddelere kolayca ulaşılabildiğini belirtti. Gençlerin uçucu madde bağımlılıklarını engellenmesi gerektiğini vurgulayan Baykara, bu konuda mevzuatta bir boşluk olduğuna dikkat çekerek, bu maddelerin bulundurulmasının yasaklanmasını istedi.

Gençlerin uçucu maddeleri kullanmaya başladıktan sonra uyuşturucu maddeleri kullanmaya yöneldiklerini kaydeden Baykara, "Uçucu maddeler piyasada rahatlıkla satılmakta. Bu uçucu maddeler bizim için en sıkıntılı maddelerdir. Fiyatının ucuz olması, rahat ulaşılır olması, çocukların ve bağımlıların en çok kullandıkları madde olmaya başladı. Uçucu maddelerle ilgili yasada bazı eksiklikler tespit ettik. Uçucu maddelerin satışı da kontrol altına alınamıyor. Her yerde rahatlıkla satılabiliyor" dedi.

UÇUCU MADDE İLE BAŞLIYOR, UYUŞTURUCUYA DÖNÜYOR

Uçucu maddelerin gençlerden uzak tutulması için bir öneriyi de gündeme getiren Baykara, "Boya incelticisi, yapıştırıcılar, çakmak gazları gibi uçucu maddelere hoş olmayan kokular ilave edilmesi yasal zorunluluk haline getirilmeli. Bazı yapıştırıcılara dikkat çekici kokular ilave ediliyor. Uçucu madde bağımlıları zamanlar uyuşturucuya alışıyor. Uyuşturucu almak için evinden ya da başka yerlerden hırsızlık yapıyor. Yani bir anlamda suç doğuruyor" diye konuştu.

BAĞIMLI İSTEMESE DE TEDAVİ OLMALI

Yapıştırıcıların içerisine kimya mühendisleri tarafından tiksindirici, hoş olmayan bir kokunun eklenmesi gerektiğine işaret eden Baykara, "Bağımlı kişilerin tedavisinin zorunlu olması gerekiyor. Bağımlı istemediği zaman tedavi ettiremiyorsunuz. Madde kullanım yaşı giderek düşüyor. Genelde 15-16 yaş ile 25 yaşa kadar kullanıcı saptıyoruz. Küçük yaşta da deneyip bırakanlar var. İlköğretim, ortaöğretim ve üniversiteye giden gençlerimiz bile uyuşturucu madde kullanıyor" dedi.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Kemal Baykara ve uçucu madde kullanıldığı iddia edilen eski cephanelik

===

Kalkan'ın güneşi enerjiye dönüşecek

ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde Güney Kore ve Amerikalı işadamları, güneş enerji santrali kurmak için bölgede incelemelerde bulundu. TÜRK- Amerikan İş Derneği tarafından organize edilen bir program çerçevesinde Kalkan Beldesi'ne gelen Güney Koreli teknoloji firması uzmanları ve işadamları, bölgede 3 gün inceleme yaptı.

Türk-Amerikan İş Derneği'nden Cihat Fuat Atkın'ın da bulunduğu ekipteki Kısung Kim ve Dr. Katsuhiko Takashi başkanlığında 9 kişiden oluşan enerji uzmanları, Kalkan Belediye Başkanı Ömer Saim Karakurt ile birlikte kurmayı planladıklar güneş enerji santraliyle ilgili arazi taraması yaptı. Projeye uygun coğrafi alanlar ve ortamlar tespit edildi.

Kalkan Belediye Başkanı Ömer Saim Karakurt, yaptığı açıklamada, Güney Koreli uzmanların davetleri üzerine Kalkan'a geldiğini söyledi. Uzman heyetin bölgede güneş enerjisinden elektrik üretecek bir santral çalışması yapılması için çalışma yaptığını kaydeden Başkan Karakurt, " Türkiye'nin en çok güneş alan bölgelerinden Kalkan'ın güneşini enerjiye çevirmek istiyoruz. Böyle bir santral bölge ekonomisini canlandıracak. Elde dilen elektrikle yeni projeler üretilecek" dedi.

Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA)

Foto: oplu foto

===

'Beyaz Melekler' Göynük'te buluştu

AKDENİZ Üniversitesi Hastanesi ve Antalya İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğinde bu yıl ikincisi düzenlenen 'Akdeniz Hemşirelik Günleri, Kemer'in Göynük Beldesi'nde gerçekleştirildi. Göynük'te bir otelde düzenlenen ve bu yıl 2'incisi gerçekleştirilen Akdeniz Hemşirelik Günleri programının açılış toplantısına Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. Adem Bilgin, Antalya İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Murat Özdemir, üniversite akademik personeli ve hemşireler katıldı.

Etkinliğin bu yılki ana temasını 'Yoğun Bakım Hemşireliğinde Güncel Yaklaşımlar' oluşturdu. Program kapsamında katılımcı hemşirelere sıvı yönetimi, yoğun bakımda beslenme, tedavi süreci, uyku, uykusuzluk, ağrı kontrolü, hasta kontrolü ve güvenliği konularında bilgi verilecek. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü ve Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Emine Kol, geçtiğimiz yıl acil servis hemşireliği konusunda eğitim verildiğini belirtti.

Bu yıl yoğun bakım hemşireliği konusunun ele alındığını hatırlatan Dr. Kol, "Mesleğimiz ve çalışma alanımız ile ilgili bilgilerin güncellenmesi, özellikle yoğun bakım alanlarında bilim ve teknolojideki yeniliklerin takibi profesyonelliğin gerektirdiği vazgeçilmez bir unsurdur. 2'nci Akdeniz Hemşirelik Günleri'nde yapılacak bilimsel ve sosyal paylaşımlarla yoğun bakım hemşireliğinin vizyonuna katkı sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.

Saffet YENİGÜN/KEMER, (DHA)

Foto: Emine Kol ve katılımcıların toplu fotosu

===

Kadın çiftçiler eğitimde

BİRLEŞMİŞ Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilciliği ile Antalya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle kadın çiftçilere yönelik eğitim programı düzenlendi. Kemer'in Göynük Beldesi'nde bir otelde düzenlenen eğitim programında Finike, Kumluca, Demre, Kaş, Muratpaşa, Elmalı, Korkuteli, Döşemealtı ve Kemer ilçelerinden 85 kadın çiftçi ve 7 tarım danışmanı olmak üzere toplam 92 kadın yer aldı.

Eğitim programının açılışına Antalya Vali Yardımcısı Hakkı Loğoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bedrullah Erçin ve Kemer Kaymakamı Murat Bulacak katıldı. Antalya tarımını tanıtan kısa filmin ardından kadın çiftçiler adına konuşan Finike'nin Yeşilyurt Beldesinden gelen çiftçi Halime Öztürk, eğitimlerin çok faydalı olduğunu belirterek, "2009 yılında kadın çiftçiler yarışmasında Antalya 1'incisi, bölge 4'üncüsü oldum. Bu tür eğitimler devam etmeli. Tarım sektörü ile ilgili öğrenecek çok konu var" diye konuştu.

'TARIM SEKTÖRÜNÜN YÜZDE 75'İ KADIN'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bedrullah Erçin ise, tarımdaki istihdamın yüzde 75'inin kadınlardan oluştuğunu söyledi. Bu sektörün her alanında kadınları görmenin mümkün olduğunu belirten Erçin, erkeklerin ise nakliye ve beden gücü gerektiren işlerde yer aldığını ifade etti. Daha önce düzenledikleri 6 toplantıda toplam 360 kadın çiftçiyi eğittiklerini anlatan Erçin, Türkiye'de en zor sektörün tarım olduğunu vurguladı.

'KADINLAR ÖĞRENMEYE AÇIK, ERKEKLERDE BIKKINLIK VAR'

Vali Yardımcısı Hakkı Loğoğlu da turizm sektörü ile övünüldüğünü ancak tarımın daha kalıcı bir sektör olduğuna dikkati çekti. Tarımın her zaman var olduğunu vurgulayan Loğoğlu, "Üretimin temel kaynağı kadınlardır" dedi. Konuşmaların ardından kadınlara zirai mücadele ilaçları, genel meyve yetiştiriciliği, budama teknikleri, ürün yönetimi, gübreleme teknikleri, süt sağım hijyeni, gıdaların işlenmesi ile tarımsal üretimde karar verme süreci konularında eğitim verildi.

Saffet YENİGÜN/KEMER, (DHA)

Foto: Eğitimden

===

Manavgat'ta yağmur hazırlığı

MANAVGAT Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, meteorolojinin yağmur uyarısının ardından ilçe genelindeki tüm yağmur suyu drenaj kanalları ve mazgallarda temizlik çalışması başlattı. Yaklaşık bir haftadır çalışmalarını sürdüren ekipler, çalışmalar kapsamında Aşağı Pazarcı, Antalya Caddesi, Yunus Emre, Orhangazi, Mithatpaşa caddeleri, Demokrasi Bulvarı, Perşembe Pazarı bölgesi ve kentin diğer ana arterlerinde yağmur suyu giderlerinde temizlik yaptı.

Kış ayları süresince gider temizliklerinin sürekli yapılacağı açıklandı. Çalışmaları titizlikle yürüten Fen işleri Müdürlüğü yetkilileri, temizlenen yağmur suyu giderlerinden akıl almaz çöplerin çıktığını, bu yüzden kullanım konusunda vatandaşlardan daha hassas olmalarını istedi. Yetkililer, "Temizlik yaptığımız yerlerde yağmur suyu giderlerinden araba lastiği parçaları bile çıktı. Özellikle esnaf işyerlerini süpürürken çöplerini mümkün olduğunca giderlerden uzak tutsun. Giderlerin açık kalması olası sel baskınları önleyecektir" dedi.

Kamil ATALAY/MANAVGAT, (DHA)

Foto: Çalışmalardan

===

Toroslar'da dikim başladı

ANTALYA'da Elmalı Orman İşletme Müdürlüğü, 2012 yılı rehabilitasyon programında yer alan bozuk orman sahasında toprak işlemesi yaparak dikime hazırladı. Tekke Orman İşletme Şefliği'nin de rehabilitasyon programında yer alan 117 hektarlık bozuk ormanlık sahanın toprak işlemesi yapıldı. Toprak işlemesi yapılan sahalara sedir fidanları dikildi.

Elmalı Orman İşletme Müdürü Mehmet Ali Yaman, rehabilitasyonu yapılan alanlara sedir fidanlarının dikiminin devam ettiğini söyledi. Tekke Orman Şefliği'nin toprak işlemesi yapılan sahaya 28 bin tüplü sedir fidanı diktiğine işaret eden Yaman, "Böylece 2012 yılı rehabilitasyon programı tamamlanmış oldu.

Amacımız Elmalı'da ağaç sevgisini daha da yaygınlaştırmak" dedi.

Bu hedefe ulaşmak için hazırlanan boş alanlara fidan dikimine devam ettiklerini anlatan Yaman, "İlçemizi daha güzel, daha yeşil ve rengi olan yeşile yakışır bir şekilde yemyeşil bir doku haline getirelim. Burada sadece bizim dikim yapmamız yeterli değil. Bunun yanında halkımızın da ormanları koruması gerekiyor" diye konuştu.

Adem DURMAZ/ELMALI, (DHA)

Fotosuz

===

Jandarmadan hırsızlık uyarısı

ANTALYA'nın Elmalı İlçesi'nde, Jandarma Komutanlığı, daha önceki yıllarda yaşanan trafo hırsızlığı olaylarına karşı vatandaşları uyararak, alınabilecek tedbirler konusunda bilgilendirdi. Elmalı'nın Tekke ve Zümrütova köylerinde yapılan bilgilendirme toplantısında İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri vatandaşların sorunlarını da tek tek dinledi.

Jandarma ekipleri, trafo hırsızlığının önlenmesinde en etkili yolun vatandaşların trafolarına muhafaza yaptırması, alarm sistemi takılması ve trafo destek demirleri ile yağ kapaklarına kaynak yapılması olduğunu söyledi. Vatandaşlara kullanılabilecekleri alarm sistemleri konusunda da bilgi veren jandarma yetkilileri, köy halkının genel sorunlarını da dinledi.

Adem DURMAZ/ELMALI, (DHA)

Foto: Jandarmanın bilgi vermesi

===

Hırsızlar kameraya yakalandı

BURDUR'un Ağlasun İlçesi Yeşilbaşköy Beldesi'nde hırsızlık olaylarına karıştıkları belirlenen 2 kişi, tutuklandı. Emekli öğretmen 62 yaşındaki Nazım Sayın'a ait çapa makinesi ve 57 yaşındaki Fahri Alkan'a depodaki 1 ton hayvan yeminin çalınması üzerine jandarma ekipleri hırsızların peşine düştü. Beldedeki güvenlik kameralarından hırsızların izini süren ekipler, 4 şüphelinin kimliğini tespit etti.

Nazım Sayın'ın bağ evindeki çapa makinesini çaldığı iddia edilen H.B.(18) ve E.Ö.(30) ile Fahri Alkan'ın deposundaki 1 ton hayvan yemini çaldığı ileri sürülen A.B.(25) ve V.A.(35) operasyonla gözaltına alındı. Şüphelilerin yer göstermesi sonucu çapa makinesi ve hayvan yemi bir evin ahırında ele geçirildi. İfadelerinin ardından adliyeye sevk edilen 4 şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Sadun KILIÇ/AĞLASUN, (DHA)

Fotosuz

===

Aksaray Valisi Serik'i ziyaret etti

AKSARAY Valisi Selami Altıok, Antalya'nın Serik İlçesi'ni ziyaret etti. Serik Kaymakamı Erol Rüstemoğlu'nu makamında ziyaret eden Vali Altıok, daha önce Serik Kaymakamlığı yaptığını ve özel bir işi nedeniyle Antalya'ya geldiğini söyledi. Hükümet Konağı'nın bahçesinde vatandaşlarla da sohbet eden Vali Altıok, Seriklilerle hasret giderdi. Serik'in gönlünde her zaman ayrı bir yeri olduğunu kaydeden Vali Altıok, "Serik ve halkını seviyorum. Serik'te görev yaptığım süre içerisinde çok iyi dostluklar edindim. Bu nedenle ziyaret etmek istedim" dedi.

Namık Kemal KILINÇ/SERİK, (DHA)

Foto: Ziyaretten fotolar

===

Parmakları koptu

ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde sanayi sitesindeki hurda fabrikasında çalışan 38 yaşındaki Mustafa Çakmak, çalıştığı sırada parmaklarını dinamonun kayışına kaptırdı. Fabrikanın doğrama bölümünde çalışan Mustafa Çakmak, bir anlık dalgınlık sonucu sel elinin parmaklarını doğrama havuzunun dinamo kayışına kaptırdı. Üç parmağı kesilen Mustafa Çakmak, diğer arkadaşları tarafından özel bir araçla Gazipaşa Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Acil serviste ilk müdahalesi yapılan Çakmak, kopan parmaklarının tekrar yerine dikilmesi için Alanya Devlet Hastanesi'ne gönderildi.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA,(DHA)

Foto: Parmağı kopan Mustafa Çakmak resim

=== - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement