MUSTAFA ÇİFTÇİ - Rusya başta olmak üzere Hollanda, Almanya, İtalya, Bulgaristan gibi ülkelere ihracatı yapılan sebze ve meyveler çiftçiden üreticiye ulaşana kadar birçok işlemden geçiyor.
Rus uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye'ye karşı ekonomik tedbir alan Rusya ile tekrar gündeme gelen sebze ve meyve sektörüyle uğraşan Antalyalı üreticiler, birçok ülkeye gönderdikleri ürünleriyle zorlu aşamalardan geçirerek ihracata hazır hale getiriyor.
Çiftçilerin ektikleri tohumların meyveye dönüşmesiyle başlayan süreçte, günlük 7-8 bin çiftçi, Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'nde 22.00-04.00 saatlerinde, 44 işletmede bekleyen komisyoncu ile ürünlerini buluşturuyor.
Çiftçiden ürünleri alan komisyoncular, 120 çeşit ürünün işlem gördüğü halde tüccarlarla bir araya geliyor. Komisyoncular toptancı halinde ihracat yapan 389 işletmeyle görüşmelerini yapıp, çiftçinin ürününü tüccara ulaştırıyor.
Günlük ortalama 2,5-3 milyon ton civarında sebze ve meyvenin işlem gördüğü Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'nde tüccarlarla buluşan ürünler ambalajlanıp, barkodları, nazar boncuklu çıkartmaları yapıştırılarak tırlara ve kamyonlara yüklenerek iç piyasa ve ihracat için yola çıkıyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Haller Müdürü Dilaver Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'nin Türkiye'nin en büyük üretici hali olduğunu söyledi.
Türkiye'nin 81 iline ürün gönderen halden Rusya başta olmak üzere Holllanda, Almanya, İtalya, Bulgaristan, Bosna-Hersek, Sırbistan gibi dünyanın birçok ülkesine yaş sebze ve meyve ihracatının yapıldığını ifade eden Demir, "Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali Türkiye'nin yaş sebze ve meyvesinin yüzde 50'sini, ihracatının da yaklaşık yüzde 25'ini tek başına karşılamaktadır" dedi.
"Domatesimiz dünyada tanınan bir markadır"
Dünyanın ve Türkiye'nin en özel ürünlerinin Antalya'da yetiştiğini belirten Demir, "İhracattaki en önemli kalemimiz domatestir. İklimimiz, toprak yapımız domatesin çok kaliteli olmasını sağlıyor. Onun için domatesimiz dünyada tanınan bir markadır. Kumluca bölgesinde yetişen biberlerimiz, yine dünyaca tanınan biberlerdir. Patlıcan, kabak, salatalık belli başlı ihracat ürünlerimizdir. Özellikle Gazipaşa ilçesinde yetiştirilen kornişon en önemli ihraç kalemlerindendir" diye konuştu.
İhracat için halden 40-50 tır çıkıyor
Halden Rusya ve Avrupa ülkelerine giden ürünlerin çiftçiden-tüccara gelen süreçte zorlu süreçlerden geçtiğini anlatan Demir, şunları kaydetti:
"Tüccara ulaşan ürünler ambalajlandıktan sonra barkodu yapıştırılıp meyve ve sebze ihtiyacı olan ülkelere doğru yola çıkar. Gittiği ülkede barkod numarası okutulur, üzerindeki gramaja göre de ücreti ödenir. Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Tacikistan, Özbekistan gibi ülkelere ürün götüren tırlarda domates, biber, salatalık, patlıcan, kabak gibi tek tip ürünler gidiyor. Avrupa ülkelerine giden ürünlerde ise çeşitlilik arz eder."
Demir, bugünlerde ihracat için halden 40-50 tırın çıktığını vurgulayarak, "Bunun dışında Türkiye'nin diğer illeri için de çok sayıda kamyon ve tır yol alıyor. Bir tır yaklaşık 20-22 ton ürün taşıyor. Tırlar buradan çıktıktan sonra gümrük kapılarına ulaşıyor, sonrasında da hangi ülkeye gitmesi gerekiyorsa oraya ulaşıyor" dedi.
"Günde 30 bin insan sirkülasyonu"
Günlük yaklaşık 30 bin insan sirkülasyonunun yaşandığı, 15-20 bin kişinin çalıştığı Antalya halinden yapılan ihracatlarda herhangi bir sıkıntının yaşanmadığını dile getiren Demir, Rusya'ya yapılan ihracatın da devam ettiğini sözlerine ekledi.
Son Dakika › Yerel › Antalyalı Üreticiler, Zahmetli Uğraşlarıyla İhracatta Söz Sahibi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?