Asırlara Meydan Okuyor - Son Dakika
Yerel

Asırlara Meydan Okuyor

Emin Gürbüz - Bolu Mutasarrıfı Hüsrev Paşa'nın 1811 yılında inşa ettirdiği valilik konağı, iki asırlık tarihinde 1 yangın ve 2 deprem atlatmasına rağmen, ilk günkü ihtişamını koruyor.

10.01.2012 11:40

Emin Gürbüz - Bolu Mutasarrıfı Hüsrev Paşa'nın 1811 yılında inşa ettirdiği valilik konağı, iki asırlık tarihinde 1 yangın ve 2 deprem atlatmasına rağmen, ilk günkü ihtişamını koruyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Bolu ziyaretinde beğenisini dile getirdiği 2 asırlık tarihi konak, asırlara meydan okuyor. Bolu'da ilk mutasarrıf olarak görev yapan Hüsrev Paşa tarafından 1811 yılında inşa ettirilen konağın birinci katında 15, ikinci katında 12 oda bulunuyor.

Bolu Valisi Abbas Paşa tarafından 40 bin kuruşa Hüsrev Paşa ve İbrahim Paşa'dan satın alınan konak, uzun yıllardan beri valilik konağı olarak faaliyet gösteriyor. 1926 yılındaki yangında çatı katı tamamen yanan ve 1932 yılında restorasyonunun tamamlanmasının ardından yeniden hizmete açılan konak, 1 Şubat 1944'teki depremde de ağır hasar gördü. Depremin ardından üst katı yıkılan konak, iki katlı olarak yeniden hizmet vermeye başladı.

1957 yılındaki depremde az hasar gören bina, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 9 Ocak 1990 tarihli kararıyla tescil edilerek, koruma altına alındı. 1998 yılında aslına uygun olarak restore edilmesi için çalışmalara başlanan konak, 8 yıl süren çalışmaların ardından 1811 yılındaki görümüne kavuşturuldu.

İlk günkü ihtişamını koruyan bina, geçen hafta Bolu'yu ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül'ün de ilgisini çekti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bolu ve Düzce gezisinin ardından sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yazdığı, "Ziyaret ettiğim birçok ilde vilayet binalarına çok üzülürüm. Eski vali konakları gitmiş, yerinde basık tavanlı, estetiği ve simgeselliği olmayan binalar var. Bolu Vali Konağı'nı görünce büyük mutluluk duydum. 1800'lerin başında yapılmış, güzel korunmuş, tarihi bir bina.." ifadeleriyle Bolu Valiliği binasından övgüyle söz etti.

-Bolu Valisi Özçimen-

Vali İbrahim Özçimen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, valilik binasının 1811 yılında yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bina o zamanın sancak beyi için yapılmış. O dönemlerden elimizde fotoğrafları yok. Bina bir yangın geçirmiş. Daha sonra orijinaline göre yeniden yapılmış. Ardından 1944 yılında meydana gelen depremde hasar görmüş. Depremden sonra üç katlı olan binanın bir katı kesilmiş. Bina, iki kat olarak hizmete devam ediyor. Binanın 1990 yılında tescili yapıldı. Daha sonra 1998 yılında bina orijinaline uygun olarak yapılması için tahliye edildi. Bina, 2006 yılında tamamlandı. Binada Bolu Valiliği olarak hizmet veriyoruz."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün binayı beğendiğini bildiren Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Gül'ün kendisine "Ne kadar güzel hükümet konağınız var. Bu şekilde tarihi hükümet konakları artık Türkiye'de çok azaldı" dediğini söyledi.

"Ben de, bu konakta çalışmaktan son derece mutluyum. Bu bina bana ayrıca bir çalışma şevki veriyor dedim" diyen Vali Özçimen, Cumhurbaşkanı Gül'ün, binanın ayrıntılarına dikkat ettiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün, binanın tarihçesi hakkında sorular sorduğunu da anlatan Özçimen, "Binanın ayrıntıları hakkında konuştuk. Cumhurbaşkanımıza binanın tarihçesini gösteren slayt gösterisi yaptık ve binaya hayran kaldı" diye konuştu.

- BOLU

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Asırlara Meydan Okuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement