Aksaray Üniversitesi (ASÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nce düzenlenen 32. Felsefe Toplantısında, "Klasik Liberalizm mi, Sosyal Liberalizm mi?" konusu tartışıldı.
Evren, ASÜ'de düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, İngilizce karşılığı 'politics' olan siyaset kavramının, Antik Yunan'da şehir anlamına gelen 'polic' kelimesinden türediğini belirtti.
O dönem 'polic' denilen şehir devletlerinin, vatandaşların şehir işlerine karşı duyarlı ve aktif katılımı sağlayan bir model olduğunu belirten Evren, bunun, gerçek demokrasinin olmadığı bir model olduğunu, vatandaştan kastedilenin ise imtiyazlı zümre olduğunu dile getirdi.
O dönem toplumunda demokrasinin sadece mülkiyeti olan erkek vatandaşların oy kullanabilmesinden ibaret olduğunu aktaran Evren, şunları anlattı:
"Kadınlar, köleler ve yaşlıların oy kullanma hakkı yoktu. Bugün de demokrasiyi 'Halkın kendi kendini yönetmesi' olarak tanımlarız ama aslında demokrasi, 'uzlaşmama üzerine bir uzlaşıdır." Siyaset felsefesinin Atina'da zuhur ettiği andan itibaren anlamı hep açıktı. Her siyasi eylemin ya muhafaza etmeyi ya da değiştirmeyi amaçlardı.Muhafaza etmek daha kötüye doğru bir değişimi engellemek, değiştirmek ise daha iyi bir gidişe rehberlik etmektir. Siyaset felsefesinin amacı ödev, birey, devlet, haklar, adalet ve topluluk gibi kavramların nasıl anlaşılması gerektiğine dair ciddi tartışmalara meydan vermiştir. Bununla beraber siyaset felsefesi muhafazakarlık, sosyalizm, liberalizm, faşizm ve anarşizm gibi ideolojilere de çok yönlü bakabilmektedir"
Konuşmasının ardından Evren, öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Son Dakika › Yerel › Asü'de 32. Felsefe Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?