Muğla'da 'Bağımsız Denetimde Gelişmeler ve Beklentiler' konulu konferans Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) hizmet binasında gerçekleştirildi.
Kamu Gözetim Kurumu (KGK), Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ve Muğla Bağımsız Denetçiler Derneği tarafından düzenlenen 'Bağımsız Denetimde Gelişmeler ve Beklentiler' konulu konferans 21 Ekim Salı günü, MUTSO Konferans Salonunda gerçekleştirildi. KGK Başkanı Seyit Ahmet Baş ve KGK Daire Başkanı Ömer Sayılganoğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı konferansa KGK Başkan Yardımcısı Osman Dereli, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Prof. Dr. Mansur Harmandar, MUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Dişcigil, Vergi Dairesi Başkanı Hüseyin Bayar, Muğla Ticaret İl Müdürü Mehmet Demirtaş, Bağımsız Denetçiler Derneği Başkanı Ali Dural, Muğla'daki firma yöneticileri ve öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan konferansın açılış konuşmasını Bağımsız Denetçiler Derneği Başkanı Ali Dural gerçekleştirdi. Bağımsız Denetim Konusunda son yıllarda dünyada ve ülkemizde önemli gelişmelerin yaşanmakta olduğunu belirten Dural, "Bu gelişmeler başta denetim hizmetini talep edecek olan firmalarımızı ve denetim hizmetini sunacak olan meslektaşlarımızı yakından ilgilendirmektedir. Konferansımızın amacı budur. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik gelişmişlik düzeyinin gerektirdiği sağlıklı bir finansal raporlama ve denetim düzeninin kurulması yolunda önemli adımlar atılmaktadır. Bu süreçte bağımsız denetimin gerekliliği, firmalarımız için sağlayacağı yararlar, bağımsız denetçilerin yetki ve sorumlulukları üzerinde önemli durulacak ve konu ile ilgili gelişmeler yaşanacaktır" dedi.
"KÜRESEL REKABET ORTAMI BİLİNCİYLE HAREKET EDİLMEKTEDİR"
Bağımsız Denetçiler Derneği Başkanı Ali Dural'ın ardından kürsüye gelen MUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Dişcigil de, "Günümüz ekonomisinde işletmelerin kurumsallaşma yönünde gayret gösterdiği, ekonomide gerçekleşen işlemlerin sayıca arttığı ve karmaşıklaştığı, işletmelerin durumuyla ilgilenen çıkar gruplarının çoğaldığı, ekonominin tüm aktörlerince kabul gören bir gerçektir. Ülkemizde de firmalarımızın çoğu, bugün artık bölgesel ve küresel ölçekte rekabet ortamı içerisinde yer aldıkları bilinciyle hareket etmektedirler." diyerek şunları ekledi: "Bilindiği gibi, işletmeler finansal durumlarını ve faaliyet sonuçlarını yayınladıkları finansal tablolarla ilgili taraflara sunmaktadırlar. Bu noktada sunulan bilgilerin 'güvenilirliği' konusu önemli bir husus olarak gündeme gelmektedir. Gelişmiş ekonomilerde, sunulan finansal bilgilerin konuyla ilgili uzman ve bağımsız kişiler tarafından denetlenmesi, diğer bir ifadeyle bağımsız denetimden geçmesi, uzun yıllardır yerleşmiş bir uygulamadır. Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle, sermaye şirketleri için finansal raporlama standartları çerçevesinde finansal bilgi sunumu ve bu bilgilerin bağımsız denetimden geçmesi zorunluluğu gündeme gelmiştir. Bu gelişme, ülkemizde sağlıklı bir muhasebe ve denetim ortamının oluşturulması yolunda atılmış çok önemli bir adımdır" şeklinde konuştu.
Son olarak bağımsız denetimden geçen finansal tabloların şirketlere sağlayacağı yararlara da değinin Başkan Yardımcısı Dişcigil, Kurum Başkanı Seyit Ahmet Baş'a ve kurum yetkililerine, organizasyonu gerçekleştiren MUTSO personeline, Muğla Bağımsız Denetçiler Derneği Yönetimine, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İİBF Dekanlığına teşekkürlerini sunarak konuşmasını sonlandırdı.
"BAĞIMSIZ DENETİMLER REKABET EDEN KURUMLAR ARASINDA YAPILMALIDIR"
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ise, bütün insanları verimli bir şekilde çalışır hale getirmenin önemine değinerek, "Bilgi çok hızlı değişiyor. Eskiden 50 yılda değişen nesil şimdi 3 yılda değişiyor. Bu nedenle ülke olarak bu değişime ayak uydurmak zorundayız. Dünyada neler oluyor, neler gelişiyor, denetimde neler oluyor, nasıl bir denetim yapmalıyız, insanlarımız nasıl başarılı olacak? Bunları paydaşlarla bir araya gelerek hep birlikte gözden geçirmemiz gerekiyor. Bağımsız denetimler son yıllarda ülkemizde önemli oranda mesafe kat etti. Bu bağımsız denetimler sadece belli kurumlarla değil, kendi arasında rekabet eden kurumlar arasında yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından KGK Başkanı Seyit Ahmet Baş ve KGK Daire Başkanı Ömer Saygınlıoğlu sahneye gelerek konferansı başlattı. "Biz gelişen bir ekonomiyiz. İşletmenin küçüklüğü önemli değil, ekonomi ile biz de büyürüz." diyen Başkan Baş şunları ekledi: "Dış yatırımcı gelip bize ortak olmak, hatta işletmemizi satın almak ister. Daha büyük yatırımcılar ise gelişen ekonomileri kendisi yatırım yapıp bundan faydalanır. Kurumsallaşmış işletmeler doğru veri elde eder. Denetim yapmak kadar denetime hazır olmak da önemli. Denetimcinin ilk işi 'Bana verilerin akacağı bir sistem kurun' demektir. Peki, bu sistem şirkete elbette yarayacak, böylece bütün verilerini bilecek"
Başkan Baş, denetimin fonksiyonunun işletmenin kurumsallaşmasına katkı sağlayacağını da belirtti. İşletmelerin ana-baba ve büyüyerek kurumsallaşması gerektiğinin altını çizen Başkan Baş, "Bu denetimlerle, envarterde tutarlı mal olup olmadığını kontrol altında tutmak, düzenli bir sistematik oluşturulmasına katkı sağlamak, işleyişin düzenli olup olmadığını mümkün." diyerek açıklamalarını sürdürdü.
Konferansa emeği geçen herkese teşekkürlerini sunarak sunumuna başlayan KGK Daire Başkanı Ömer Sayılganoğlu, sunumunda denetimin tanımı, taslağı ve kapsamı ile işletmelerin ilgili tarafları bakımında sağlayacağı faydaları aktardı. Konferansın ardından Bağımsız Denetçilere mühür ve belge teslim töreni ve konferansa katkı sağlayanlara plaket takdim töreni gerçekleştirildi. - MUĞLA
Son Dakika › Yerel › Bağımsız Denetçiler Konferansta Buluştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?