Siverek ilçesi Karacadağ bölgesi, arıların kaliteli bal üretmesini sağlayan bitki çeşitliliği nedeniyle üreticilerin ilgisini çekiyor.
Güneydoğu Anadolu'nun yüksek kesimlerde yetişen geven ile sarıdiken çiçeklerinin toprağın üstünde kalan dikenli kısmı kurutularak yakacak, toprağın altında kalan bölümü ise hayvan yemi olarak kullanılıyor. Kimya endüstrisinde de değerlendirilen bitkiler, bal arılarının en fazla tercih ettiği çiçekler arasında bulunuyor.
Bölgenin en yüksek kesimi olan Karacadağ'da doğal ortamda yetişen çiçekler, arıcıların bölgeyi tercih etmesine neden oluyor.
"Her geçen gün ilgi artıyor"
Siverek Bal Üreticileri Birliği Başkanı Sinan Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin birçok bölgesindeki bal üreticilerinin kovanlarını kurmak için Karacadağ bölgesine geldiğini söyledi.
Bölgeye arıcıların ilgisinin her geçen gün artığını ifade eden Uçar, "Karacadağ, bitki olarak zengin bir bölgede ve buradaki geven ve sarıdiken çiçeği, kaliteli bal üretimini artırıyor. Arıların beslenmesine de katkı sunuyor. Her yıl Siverek bölgesinde ortalama yaklaşık 500 ton bal üretiliyor" dedi.
Uçar, geven balının bölgenin en kalitelisi olduğunu söyledi. Kaliteli bal ile sahte balın ayırt edilmesinin çok zor olduğunu, sahte balların üzerinin ince bir zar tabakasıyla kaplandığını dile getiren Uçar, şunları kaydetti:
"Kaynatılmış sütün üzeri nasıl kaymak tutuyorsa, sahte balın üzeri öyle ince bir zar tabakasıyla kaplanır. Hakiki çiçek balında bu olmaz. Bu nedenle vatandaşların geven balını tercih etmesini isterim."
Uzun yıllardır bal üreticiliği yapan ve Çukurova'dan Siverek bölgesine gelen Yunus Taş ise daha kaliteli bal elde ettiği için Karacadağ'a geldiğini kaydetti. - Şanlıurfa
Son Dakika › Yerel › Bal Üreticilerinin Tercihi: Karacadağ - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?