Bakanlar Kurulu kararıyla, 'Kentsel Yenileme Alanı' ilan edilen Balbey Mahallesi için hazırlan projenin uygulaması 2017 yılında başlıyor.
Antalya Kent Konseyi İmar ve Planlama Çalışma Grubu, gerçekleştirdiği toplantıda tarihi Balbey Mahallesi'ni görüştü. Ebru Manavoğlu başkanlığında gerçekleştirilen ve Mimarlar Odası Şubesi eski başkanı Osman Aydın, Harita Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ufuk Aydın, Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Şube Müdürü Yaşar Parlayüksel, Balbey Mahallesi Muhtarı Abdullah Uyaroğlu, Şehir Plancısı Sadi Kan, Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan Ünal Doğru, Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Mimar Recep Esengil ile Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bakır'ın da katıldığı toplantıda, Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Şube Müdürü Süleyman Kocabaş, proje çalışmalarında gelinen son aşamayla ilgili kapsamlı bir sunum yaptı.
BALBEY'E 2017'DE GİRİLECEK
Kocabaş, söz konusu bölgede vatandaşlardan gelen öneri ve taleplerin değerlendirildiği bir irtibat bürosu açtıklarını ve proje çalışmalarının da aralıksız sürdürülmekte olduğunu belirterek, inşaat ve düzenlemelere yönelik uygulama tarihini ise Haziran 2017 olarak belirlediklerini söyledi. Kocabaş, geçtiğimiz yıllarda uygulanan ancak mülkiyetler konusunda önemli sıkıntılara neden olan 18 uygulamasının yeniden gözden geçirileceğini ifade ederek, "Kısa sürede çok önemli bir mesafe aldık. Bölgedeki sorunu, 5366 Sayılı Kentsel Yenileme Alanı Yasası çerçevesinde çözümlemeye çalışıyoruz" dedi.
KATILIMCILIĞIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
İmar ve Planlama Çalışma Grubu Başkanı Ebru Manavoğlu, Bakanlar Kurulu kararıyla kentsel yenileme alanı ilan edilen Balbey'de başlayan çalışmaların çok aktörlü, çok boyutlu ve uzun vadeli çalışmalar olduğuna dikkat çekerek, "Bu sürece meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının ve halkın katılımı büyük önem taşımaktadır."
Balbey'de sosyal dokunun ve fiziki mekanın korunarak sağlıklaştırılması gerektiğini ifade eden Manavoğlu,"Bölgede terkedilmişliğin getirdiği yoğun bir yıpranma var. Bu aynı zamanda güvenlik zaafiyetine de yol açmıştır. Yıkılma tehlikesi altında bulunan binalar, çevreye risk oluşturmaktadır. Balbey çevresiyle birlikte ele alınmalı ve planlanmalıdır. Çalışmalar fiziksel çevreyi iyileştirmenin yanında sosyal yapıyı da geliştirmeye ve iyileştirmeye yönelik yaklaşımlarda değerlendirilmelidir. Kentsel yenileme çalışmalarında halkın katılımı sağlanmalı, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşlarının, ilgili tüm aktörlerin içerisinde yer alacak bir Balbey Çalışma Komisyonu oluşturulmalıdır" diye konuştu.
BÖLGEDE CİDDİ BİR POTANSİYEL VAR
Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bakır ise koruması gereken değerler açısından bakıldığında bölgede çok ciddi bir potansiyelin görüleceğine dikkat çekerek, "Bu nedenle geniş bir katılımcılıkla gerçekleştirilecek ciddi bir planlamaya ihtiyaç var. Tarihi çevrenin sahiplenilmesi ve bunun sürdürülebilir olması çok önemli" ifadesini kullandı.
RÖLEVE ÇALIŞMALARI YAPILMALI
Harita Mühendisleri Odası Başkanı Ufuk Aydın da, bölgede tarihi yapılara yönelik röleve çalışmalarının yapılmasının yanında, mülkiyet dokusunun da çok iyi tespit edilmesi gerektiğini belirterek, projelerden sonuç alınabilmesi için bunun şart olduğunu söyledi. Aydın, Balbey'deki çalışmalar için 'Oldukça zor ve meşakatli bir süreç' değerlendirmesinde de bulundu. - ANTALYA
Son Dakika › Yerel › Balbey Prnojesi 2017'e Başlıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?