HAYATİ AKÇAY - Denizde av yasağının sona ermesinin ardından geçen yıl 1 Eylül'de "vira bismillah" diyerek av sezonunu açan Karadenizli balıkçılar, umduğunu bulamadı.
Su ürünleri kaynaklarından ekonomik yararlanmak, deniz ve iç sulardaki su ürünlerinin kalite ve stoklarının korunması amacıyla su ürünleri avcılığına getirilen genel yasaklar, 15 Nisan'da başlıyor. Yasakların başlamasına kısa süre kala sezonu değerlendirenler, balıkçının umduğunu bulamadığını belirtiyor.
Sezona palamut avıyla başlayan balıkçılar, aradan geçen 7 aylık sürede istedikleri bollukta avlanamadı.
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balıkçıların yüzünü kısa süren ancak bol miktarda avlanan hamsinin güldürdüğünü söyledi.
Hamsinin dışında diğer balık türlerinde istenen avın gerçekleşmediğine işaret eden Balık, gırgır avcılığının geçmiş sezonlara oranla kısa sürdüğünü kaydetti.
1 Eylül'de başlayan av sezonunun 15 Nisan'da sona ereceğini hatırlatan Balık, şöyle konuştu:
"Gırgır avcılığı 1 Eylül, trol avcılığı ise 15 Eylül itibarıyla başlamıştı. Gırgır avcılığı geçmiş sezonlara oranla bu sezon oldukça kısa sürdü. Bunun en önemli sebebi meteorolojik şartlar. Gırgır avcılığımız hamsi üzerine yoğunlaşmakta. Kasım ayının ortalarında bölgemizde etkili şekilde kar yağışı oldu. Deniz suyu sıcaklığı ani düştü. Bu da hamsi sürülerinin kıyılarımıza ulaşmasını ve sürü oluşturmasını sağladı. Bu da hamsi avcılığının bu dönem içerisinde yoğun olarak yapılmasına neden oldu."
Hava şartlarının daha sonra değiştiğine dikkati çeken Balık, "Su sıcaklığının aniden artması ve hava sıcaklığının yükselmesine bağlı olarak balık sürüsü dağıldı ve ülkemiz sularını terk etti. Geçen sezon palamut avı oldukça fazla gerçekleşmişken bu sezon palamut avı yok denecek kadar az oldu. İstavritte de istikrarlı bir av gözlenmedi. Mezgit stoklarında ciddi azalmalar olduğu için bu avda da ciddi düşüş yaşandı. Meteorolojik şartlara bağlı olarak balıkçılarımız bu sezon istedikleri bollukta avlanamadı."
Prof. Dr. Balık, bilinçsiz avcılığın balık stoklarına etkisinin fazla olduğunu, bu konuda yetkililerin gerekli önlemlerini artırmasının son derece fayda sağlayacağını sözlerine ekledi.
"Hayal kırıklığı yaşadık"
Gülyalı Balıkçı Kooperatifleri Başkanı İnan Sağlam ise av sezonunun istedikleri gibi gitmediğini belirterek, şunları kaydetti:
"Büyük umutlarla başladığımız av sezonunda adeta hayal kırıklığı yaşadık. Palamut avında istediğimizi bulamadık. Peşinden hamsi avı başladı. Havaların bir anda soğumasıyla hamsi avı erken başladı ancak hamsi avı da bol olmasına rağmen kısa sürdü. Hamsi avının kısa sürmesi bütün balıkçılarımızın planlarını alt üst etti. İstavrit ve mezgit avları de istenildiği gibi gerçekleşmedi. Bizim için av sezonu çoktan bitti. Resmi olarak 15 Nisan'ı bekliyoruz. Şimdiden yırtılan ve zarar gören ağlarımızı tamire başladık. Umudumuz yeni av sezonu."
15 Nisan'dan sonra büyük teknelerle avlanmak yasak
Su ürünleri kaynaklarından ekonomik yararlanmak, deniz ve iç sulardaki su ürünlerinin kalite ve stoklarının korunması amacıyla su ürünleri avcılığına getirilen genel yasaklar, 15 Nisan'da başlıyor. Deniz ve iç sulardaki su ürünlerinin kalite ve stoklarının korunması amacıyla getirilen yasaklar kapsamında trol ve gırgır ağları ile su ürünleri avlanması yapılamayacak. Yasaklara rağmen avlanma yapan balıkçılara ise idari para cezası uygulanacak. - Ordu
Son Dakika › Yerel › Balıkçılar Av Sezonundan Umduğunu Bulamadı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?