Bayburt'ta Vergi Paneli - Son Dakika
Yerel

Bayburt'ta Vergi Paneli

Bayburt\'ta Vergi Paneli

25. Vergi haftası kapsamında Bayburt Defterdarlığı ve Bayburt Üniversitesi işbirliği ile panel düzenlendi.

07.03.2014 18:21

25. Vergi haftası kapsamında Bayburt Defterdarlığı ve Bayburt Üniversitesi işbirliği ile panel düzenlendi.

Bayburt Üniversitesi Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panele Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Bayburt Defterdarı Davut Karadağ, Bayburt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Tozlu, Bayburt Üniversitesi Genel Sekreteri Fatih Yalçın, bazı kamu müdürleri, defterdarlık personeli ve öğrenciler katıldı.

Modaratörlüğünü Yrd .Doç. Dr. Ender Coşkun'un yaptığı panelde Pamukkale Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersan Öz, 'Hukuki ve İdari Açıdan Vergilemeye Normatif Yaklaşımlar'; Bayburt Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. M. Kemal Yılmaz, 'Mükelleflerin Vergilere Bakışı-Litaratür Araştırması'; Bayburt Defterdarlığı Vergi Dairesi Müdürü Refik Akgün, 'Gönüllü Uyum'; konularında panelist olarak katılımcılara bilgi verdi.

Panelist Pamukkale Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersan Öz Bayburt'un kendiyle ve vergiyle barışık şehir olduğunu belirterek vergi afları, seçim ve af, vergi mükellef portresi, Bayburt'un aktif vergi mükellef sayısı, vergilendirmede kanunilik ilkesi, vergi yargılamasında problem, Türkiye'de vergi bilinci, vergiye gönüllü uyum, kayıtlı ekonomi gibi konularda bilgi verdi.

Öz, Türkiye'de vergi bilincini anlatırken, "Belki de en büyük problem Türkiye'de Vergi Bilincinin Yerleştirilememiş olmasıdır. Yani mükellefe kendi isteğiyle vergi ödetilmesinde sorun vardır. Sistemde yaşanan problemlere ne kadar çözüm üretilirse üretilsin, insan unsuru eğitilmediği, ikna edilmediği ve sisteme kanalize edilmediği sürece mevzuatın ötesine geçmekte zorlanıyoruz. İkisi de birbirinden "zeki" davranabilen vergi idaresi ve mükellef birbirinin boşluğunu kollamak yerine sinerji yapmalıdır. "dedi. Öz, Türk vergi sistemindeki adalete yönelik bir soruyu ise çok parçalı vergi olmaması böylece de verginin mütebessim bir şekilde alınması şeklinde yanıtladı.

Bayburt Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. M. Kemal Yılmaz ise 'Mükelleflerin Vergilere Bakışı-Litaratür Araştırması' konusunda bir sunum yaptı.

Yılmaz, verginin tanımı yaparak Türkiye'de vergi kaçakçılığının en önemli nedenleri arasında şunları saydı: "Herkes kaçırıyor, ben de kaçırıyorum" mantığının yaygın olması, vergi idaresinin ve denetimlerinin yetersiz olması, vergi kanunlarının vergi kaçırmaya müsait olması, mükelleflerde vergi bilincinin yerleşmemiş olması, kamu harcamalarındaki israf ve etkinsiz harcama."

Vergi bilincinin arttırılmasında vergi adaletinin, eğitim ve kültür seviyesinin arttırılmasının, vergi oranlarının düşürülmesinin, kamu harcamalarındaki savurganlığın önlenmesinin önemli olduğuna değinen Yılmaz, mükelleflerin vergi kaçırma eğiliminde olmalarına etki eden unsurları ise vergi oranlarının yüksek olması, mükelleflerde vergi bilinci ve ahlakının yerleşmemiş olması, herkes kaçırıyor ben de kaçırayım mantığının yaygın olması, vergi idaresi ve denetimlerinin yetersiz olmasına bağladı.

Bayburt Defterdarlığı Vergi Dairesi Müdürü Refik Akgün, 'Gönüllü Uyum' konusunu anlattı. Akgün, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Türkiye'deki 'Mükelleflerin Vergiye Gönüllü Uyumunun Artırılması yönünde Maliye Bakanlığınca belirlenen gelir politikalarının uygulanması aşamasında genel olarak vergi bilinci ve adalet anlayışı konusunda yapılacak çalışmaları istenen sonuca ulaşılması adına şöyle sıraladı: "Vergi oranlarının düşürülmesi, vergi denetiminin etkinleştirilmesi, vergi yasalarında sık değişiklik yapılmaması, vergi aflarının azaltılması, vergi beyan ve ödemede kolaylık sağlanması, tüm giderlerin indirimine imkan tanınması, istisna ve muafiyetlerin azaltılması, nakit kullanımının kısıtlanması, devlet kurumları arasında bilgi paylaşımının yaygınlaşması çalışmalarının tamamlanması." Olduğunu söyledi.

Panel konuşmacılara plaket hediye edilmesiyle son buldu. - BAYBURT

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bayburt'ta Vergi Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement