Bilecik'te Toprak Bayramı Etkinliği Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

Bilecik'te Toprak Bayramı Etkinliği Düzenlendi

Bilecik\'te Toprak Bayramı Etkinliği Düzenlendi

Bilecik Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından "Toprak Bayramı" etkinliği düzenlendi.

13.06.2014 19:13  Güncelleme: 11:12

Vali Ahmet Hamdi Nayir, Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, canlıların varlığını devam ettirmesi için su, hava ve toprağın olması gereken üç temel unsur olduğunu söyledi.

Bunların birbirine üstünlüğünün diğerinden önemsiz demenin mümkün olmadığını belirten Vali Nayir, şöyle konuştu:

"Toprak, hem havayla hem de suyla çok yakından irtibatlı. Eğer havanın temizliği lazımsa toprağa ihtiyaç var ki, bitkiler, ormanlarımız yetişsin de havamız temiz kalabilsin. Suyun yine temizliği lazımsa toprak gibi bir filtreye ihtiyaç var ki toprak var olsun ve yağan yağmur suyunu hem depolasın hem filtre etsin. Kültürümüze baktığımızda toprak yardır, sevgilidir, uğruna ölünesi bir varlığımızdır. Toprak, aynı zamanda canlıdır. İçerisinde milyonlarca organizmayı barındırır. Bizim gibi oksijen alıp karbondioksit verir, bir canlılığı vardır toprağın. Toprak, çok zor elde edilen bir varlığımızdır. Binlerce yılda ancak santimleri oluşur. Bu kadar kıymetli bir varlığa elbette bizim doğumumuzdan ölümümüze kadar ihtiyacımız var. Bütün bunlarla birlikte bir kanun emri olarak değil, bir gönüllü olarak toprağın kıymetini bilmek, yaratılan her şeyin kıymetini bildiğimiz gibi toprağın da kıymetini bilmek, tevazünün da simgesi olan toprağın kıymetini daha iyi anlamak için bir farkındalığın oluşmasına gerek var. Biz toprağımıza sahip çıktıkça geleceğimize, havamıza, suyumuza, neslimize, her şeyimizle sahip çıkacağız."

Bilecik Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mehmet Kocabaş da Türkiye'de toprağın 80 milyona yakın insanın beslenmesi, ihracata katkı vermesi, istihdam sağlaması, tarımsal ihracatın 18 milyar dolara yaklaşmasında önemli oranda katkı sağladığını belirterek, ülkenin 238 milyon dekar civarında tarım alanının bulunduğunu bildirdi.

Konuşmaların ardından etkinlik, "Toprağın önemi ve toprak sevgisi" konulu resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bilecik'te Toprak Bayramı Etkinliği Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement