Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu'na (TGKK) bağlı Doğu Anadolu Gençlik Kulüpleri Federasyonu'nun (DAGKF) Bitlis'te geleneksel hale getirdiği söyleşi programlarının bu haftaki konuğu Bitlis'in Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy oldu.
Doğu Anadolu Gençlik Kulüpleri Federasyonu binasında gerçekleştirilen "Şehir ve İnsan" konulu söyleşiye katılan Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy, şehirleşme, şehirlileşme ve yerel yönetimler konularına değinerek, toplumun şehir kültürüne uyum sağlamaları ve birlikte yaşamanın doğurduğu kaidelere ayak uydurmaları gerektiğini anlattı. Şehirli olmanın ve şehirde yaşamanın toplumsal normlara ayak uydurmak olduğunu belirten Başkan Aksoy, "Yerleşim bölgeleri, nüfuslarına göre adlandırılmaktadır. Buna göre nüfusu yoğun olan yerleşim bölgeleri şehir, az olan yerler ise köy veya kasaba olarak kabul edilmektedir. Şehirde yaşamanın çok zorlaştığını belirtmek isterim. Günümüzde metropol şehirlerde yaşayan insanların çoğu kapı komşusunu bile tanımıyor. Bu tarz hoş olmayan davranışlar zamanla toplumda kopukluğa yol açmaktadır. Türkiye nüfusunun yüzde 91'i şehirlerde ikamet ettiğine göre insanların şehir bilincine daha çok önem vermesi gerekiyor. Farklı inançlara saygılı olmak, çevresiyle barış içinde olmak, mahalleyi ve şehri güzelleştirmeye çalışmak, birlikte yaşamayı başarmak, kısacası şehirli olmak insan haklarına riayet etmeyi gerektirir" dedi.
"ŞEHİRCİLİK ANLAYIŞIMIZ UMRANI ESAS ALAN BİR ANLAYIŞTIR"
Şehir kavramının temel alt ve üst yapısıyla toplumun hayati ve zaruri ihtiyaçlarını karşılayan yaşam alanı olduğunu ifade eden Başkan Aksoy, "Altyapının güçlendirilmesi, üst yapının çeşitlendirilmesi ve kentsel hizmetlerin kalitesinin artması ise bizim şehircilik anlayışımızda vardır. Şehircilik geleneğimiz ise umranı esas almaktadır. Umran; imar ve ömür demektir. Umran inşa demektir. İnşa ise sadece beton yığınlarını üst üste koymak değildir. Hayatın maddi ve manevi iki boyutu da aynı kaynaktan neşet etmektedir. Dostluğun, barışın ve hoşgörünün inşasını her daim sürdürmemiz gerekiyor. İnsanın kendini kainatın merkezine koyarak, tüm yaratılmışlar üzerinde mutlak hakimiyet sahibi olduğunu iddia etmesi egoist bir yaklaşımdır. Şehir yaşamında menfi duygular değil bütünlük, barış esas olmalı. Zaten bizlerin yaratıldığı fıtratta bu değerlerin üzerine kuruludur. Bizlerin her zaman toplum içerisinde aidiyet duygumuzu korumamız ve geliştirmemiz gerekmektedir" diye konuştu. - BİTLİS
Son Dakika › Yerel › Bitlis'te 'Şehir ve İnsan' Konulu Söyleşi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?