Bozkırın Ortasında "Akdeniz" İkliminde Yürüyüş - Son Dakika
Yerel

Bozkırın Ortasında "Akdeniz" İkliminde Yürüyüş

Bozkırın Ortasında "Akdeniz" İkliminde Yürüyüş

Dünyanın en büyük kanyonlarından Ihlara Vadisi, Anadolu'nun bozkırında mikroklima özelliğiyle ziyaretçilerine Akdeniz ikliminde ve yeşillikler arasında yürüyüş yapma imkanı sunuyor Ihlara'ya gelen yerli ve yabancı turistler, Bozkır'ın ortasında farklı bir iklimi yaşama imkanı buluyor.

12.07.2014 11:26

ÖZKAN BEYER - Dünyanın en büyük kanyonlarından Ihlara Vadisi, ziyaretçilerine bozkırın ortasında adeta Akdeniz ikliminde doğa yürüyüşü yapma imkanı sağlıyor.

Karasal iklimin hakim olduğu iç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Aksaray, kuraklık nedeniyle çok fazla yeşillik alanlara sahip değil. Ancak Hasan Dağı'ndaki volkanik patlama sonucu oluşan " Kapadokya'nın incisi" Ihlara Vadisi, mikroklima özelliğiyle bulunduğu bölgeden farklı iklim özelliğiyle dikkati çekiyor.

Vadi, derinliği ve ortasından geçen Melendiz Çayı'nın etkisiyle Akdeniz iklimine yakın hava koşulları yaşanıyor. Ihlara'ya gelen yerli ve yabancı turistler, Aksaray'da görülen karasal iklimin dışında farklı bir iklimle karşılaşarak, kendilerini bol yağış alan farklı bir bölgede hissediyor.

Aksaray Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mustafa Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ihlara Vadisi'nin Hasan Dağı'ndaki volkanik patlamalar neticesinde oluştuğunu söyledi.

Vadide akan Melendiz Çayı'nın, bölgeye şırıltıyla bambaşka güzellik kattığını ifade eden Doğan, şunları kaydetti:

" İç Anadolu'da karasal iklim görülüyor. Hakim olan bitki örtüsü ise bozkır. Ancak Ihlara Vadisi'nde farklı bir iklim türüyle karşılaşıyorsunuz. Bunun da nedeni, Ihlara'nın mikroklima özelliği taşımasıdır. Vadinin tabanında akan muhteşem Melendiz Çayı, iklimi de değiştiriyor. Vadide oluşan nem, gündüz ve gece sıcaklığına tesir ediyor. Vadinin tabanına indiğinizde çok ciddi bir iklim değişikliği olduğunu fark ediyorsunuz. Kendinizi Akdeniz, Karadeniz veya bol yağış alan bir başka bölgedeymiş gibi hissediyorsunuz."

Doğan, söz konusu iklim farklılığının Ihlara'yı ziyaret eden yerli ve yabancı turistleri şaşırttığını dile getirerek, "Buraya gelenler, Melendiz'in akarken çıkardığı sesler, çevresindeki doğal güzelliklerin eşliğinde doğa yürüyüşü yapmanın keyfini yaşıyor. Uygun hava koşulları sayesinde yaz, kış ziyaretçi geliyor. Yine vadideki Antep fıstığı ağaçları da yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor" diye konuştu. - Aksaray

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bozkırın Ortasında 'Akdeniz' İkliminde Yürüyüş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement