Braille Alfabesini Öğreten Cihaz Geliştirdiler - Son Dakika
Yerel

Braille Alfabesini Öğreten Cihaz Geliştirdiler

Hakan Şahin-Salih Baran - Türk bilim adamlarınca geliştirilen cihaz sayesinde görme engeliler, körler alfabesi olarak da bilinen Braille alfabesini bilgisayar ortamında pratik olarak öğrenebilecek.

26.01.2012 16:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hakan Şahin-Salih Baran - Türk bilim adamlarınca geliştirilen cihaz sayesinde görme engeliler, körler alfabesi olarak da bilinen Braille alfabesini bilgisayar ortamında pratik olarak öğrenebilecek.

Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdem Uçar ve çalışma arkadaşlarının geliştirdiği

"Bilgisayar Destekli Kabartma Alfabe Öğretim Cihazı" için patent başvurusunda bulunuldu.

Yrd. Doç. Dr. Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 77 bin görme engelli olduğunu, görme engelilerin okuma-yazma öğrenmesini kolaylaştırmak için dünyada benzeri olmayan bir cihaz geliştirdiklerini söyledi.

Cihazın özel bir yazılımla çalıştığını belirten Uçar, özellikle 6 ile 10 yaş arası görme engellilere Braille alfabesini öğretmeyi hedeflediklerini anlattı.

Uçar, kabartma harflerle yazılmış binlerce kitap olduğunu ifade ederek,

"Ancak bu kitapları sadece Braille alfabesini bilen kişilerin okuyabiliyor. Görme engelliler için yapılan kabartma harfli klavyeleri de alfabeyi bilmeyen kullanamıyor. İşte yaptığımız cihaz sayesinde görme engelli insanlarımız, Braille alfabesi çok daha kolay ve pratik yoldan öğrenerek, kitap okuyup, kitap yazabilecek, bilgisayar kullanabilecek." diye konuştu.

-Cihaz nasıl çalışıyor--

Bilgisayar Destekli Kabartma Alfabe Öğretim Cihazının çalışma prensibi hakkında da bilgiler veren Uçar, görme engelli kişilerin kimseye ihtiyaç duymadan cihazı kullanabileceğini belirtti.

Cihazın bilgisayarda kullanılan özel bir yazılım aracılığıyla çalıştığını anlatan Uçar, şunları söyledi:

"Eskiden Braille alfabesi öğretilmesi için bir öğreticiye ihtiyaç vardı. Öğretmen, bir kalemle kağıdı delerek, kabartma yöntemiyle bu harflari öğretebiliyordu, bizim yaptığımız bu cihazda görme engelli kişiler tek başlarına ve kısa sürede alfabeyi öğrenecek. Bilgisayar Türkçe'deki harflerin tümünü ve işaretleri bu cihazın üstüne aktarıyor. Cihazın içinde bulunan bobinlerin içinde kalın ve parmakların hissedeceği şekilde iğneli bir mekanizma var.

Bu mekanizmanın altındaki iğneler, bilgisayardan gelen sinyal ile yazıcının iğnesinin kağıda vurduğu gibi, burada da iğne parmağa dokunuyor. Görme engelli kişi sistematik şekildeki bu dokunuşlarla Braille alfabesi öğreniyor. Öğrendikten sonra pratik yapabiliyor. En sonunda ise bir doküman dosyasını okutup parmağının altına veriyoruz. Böylece hem dinliyor, hem de parmağının altına gelen uyarılarla yazıyı okuyabiliyor."

Uçar, dünyada bir benzeri olmayan cihaz için Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduklarını belirterek, projenin KOSGEB Tekirdağ Hizmet Müdürlüğü'nce desteklendiğini kaydetti.

Uçar, bir bilgisayar yazıcısı büyüklüğünde hacmi bulunan cihazın, geliştirilerek tablet pc boyutlarına indirgeme çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

- EDİRNE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Braille Alfabesini Öğreten Cihaz Geliştirdiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement